Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dieta a obniżenie cholesterolu

Gość dan07

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Cholesterol całkowity - 298 HDL - 56 LDL - 185 TG - 286 Czysto teoretycznie czy jest szansa obniżenia w/w wyników (do normy) w ciągu 6 tyg. stosując leki typu Tulip ?? od tygodni przeszedłem na dietę - tylko warzywa i owoce ( grejpfrut i jabłko) + inne wynalazki margaryna Cardio +Omega 3 + pestki dyni itp. dodatkowo staram się biegać, lecz brakuje mi sił po stosowanej diecie. Proszę o opinię. Pozdrawiam

Proszę przeczytać artykuł pt.,,Cholesterol i trójglicerydy** autor: S.Gromadzki. Przy takich wynikach myślę, że jest szansa na powrót do normy.Przy odpowiednim odżywaianiu i codziennym ruchu.Mięso możesz jeść,ale w małych ilościach.Na samych jarzynach osłabniesz. może być mały kawałek piersi z kurczaka albo indyka,plasterek cielęciny do chleba.Dawniej norma dla chol. całkowitego wynosiła mniej niż 240.Dlatego myśleę, że jak dojdziesz do 230 , to będzie b. dobrze.Polecam jedzenie ryby po grecki.Jest też świetna pasta do chleba.Przepis: jedna makrela wędzona rozdrobniona, 2 cebule uduszone na oleju drobno posiekane uprzednio, 2 ogórki kiszone starte na grubej tarce, 2 białka z jajek na twardo posiekane.Żółtka wyrzucić oczywiście.Dodać oliwy z oliwek i wymieszać.Niczym nie przyprawiać,bo wyba solona.Może być ew. szczypiorek. Zjeść najlepiej w ciągu 24h, bo później traci smak.Smacznego.

Leki typu tulip szybko obniżają chol. ale mają też skutki uboczne dla mięśni i wątroby.Po zaprzestaniu używania chol. natychmiast skacze.Myślę,że lepiej w naturalny sposób obniżać posiłkując się ziołowym cynarexem,dietą i ruchem. Widzę ,że HDL masz b. dobre.Pewnie od tego,że się ruszasz.Jak ci dobre wyniki potrzebne do pracy, to bierz ten tulip,co 2 tyg. sprawdzaj bad. krwi jak skutkuje,a potem sposoby naturalne.Tulip nie leczy,a tylko obniża jak bierzesz.Podobnie jak tabl. przeciwbólowa. Weźmiesz, ból mija.Ja unikam wszelkiej chemii. Powodzenia w walce z chol.

W znanym mi przypadku mężczyzny ok.50 lat w ciągu ok. 3 miesięcy obnizył chol.całk. z chyba 286 do 234 tylko dietą, cynarexem i ruchem[prawie codziennie pływał.].A HDL [o ile dobrze pamiętam] w ciągu tego okresu zwiększył się z 26 na ponad 50.Największa poprawa była w drugim miesiącu.Co miesiąc robił bad. chol. No i schudł chyba ok.6 czy 7 kilo.

Witam, Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) Dzisiejsze wyniki po kolejnym tygodniu diety (2-gi tydzień): Cholesterol całkowity - 246 HDL - 47 LDL - 168 TG - 154 Pytanie: Czym w domowy sposób podnieść HDL ? ps. do diety dorzuciłem pływanie 2 razy w tyg. Pozdrawiam,