Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Osoby po zabiegu rekonstrukcji zastawki mitralnej

Aga32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam osób które zdecydowały się na rekonstrukcję zastawki mitralnej. Mam 32 lata, lekarz prowadzący sugeruje zabieg a ja mam poprostu pełno obaw. Jeśli ktoś przeszedł zabieg proszę o kontakt Może wśród Was są też kobiety które po zabiegu planowały ciążę? Jak długo dochodzi się do pełni sił po zabiegu?

Gość Ewa33zToF

Aga,mam 33 lata, jestem po 3 operacjach serca, w tym po wymianie zastawki...płucnej. Operacje nie są przyjemne, ale konieczne dla poprawy jakości naszego życia lub w ogóle życia. Obecnie, jeśli nie ma poważnych powikłań po zabiegu (najczęstszym z nich jest woda w płucach, jeśli jest jej mało podaje się leki na jego wysuszenie, a jeśli dużo - ściąga się go inwazyjnie, ja miałam płyn po pierwszej i trzeciej operacji, bo były z cięciem klatki i mostka), ze szpitala wychodzisz po kilku dniach od operacji. Od kilku lat dostajesz taką specjalną kamizelkę, wzmacniającą klatkę. Ja się na nią nie załapałam, chyba ich wtedy jeszcze nie było :-) Mostek zrasta się kilka miesięcy, wiec musisz na niego uważać, chronić przed urazami, nie dźwigać. Ale ból jest najgorszy w pierwszych dniach, gdy dostajesz coraz mniej leków przeciwbólowych. Wiele osób dostaje skierowanie do sanatorium czy na turnus rehabilitacyjny, a zwolnienie lekarskie na kilkanaście tygodni. Osobiście wróciłam do szkoły (miałam wtedy 17 lat) już po 3 tygodniach po trzeciej, najdłuższej, operacji. Nie wiem, czy zastawka mitralna może być biologiczna tylko, czy dają do wyboru biologiczną lub mechaniczną. Przy tej drugiej trzeba brać leki przeciwzakrzepowe, badać wskaźnik krzepnięcia krwi INR) i wtedy jest trudniej z zajściem w ciąże, bo trzeba kombinować z tymi lekami. Mechaniczna jest za to trwalsza niż biologiczna, która po kilkunastu latach trzeba wymienić (ale spokojnie, obecnie są już metody przezskórnej wymiany zastawek, bez otwierania klatki).