Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przedwczesne skurcze nadkomorowe serca

Gość uranka82

Rekomendowane odpowiedzi

Gość uranka82

Witam Mam 30 lat i dokuczaja mi skurcze przedwczesne nadkomorowe nie jest ich duzo holter wykazal ich 32.Zastanawiam sie czy przy takiej ilosci powinnam juz leczyc sie farnmakologicznie obecnie lykam tylko magnez.Skrcze mecza mnie juz 7 miesiecy w nastepstwie napadowego migotania przedsionkow poprzedzonym czestoskurczem.Przyczyna najprawdobodobnie bylo wyplukanie mikroelementów (potas 3,2) .Taki stan doprowadzilo moje odchudzenie i dieta.Czy te skurcze moga swiadczy iz mam w za malo magnezu niewiem obecnie biore 2 tabletki wczesniej bralam jedna

Dziewczyno..... poczytaj kilka tematów z teko forum a dowiesz się że ludzie mają po kilkanaście TYSIĘCY tych dodatkowych i żyją. nawet całkowicie zdrowy człowiek ma prawo mieć ich niewielką ilość. także te 32 to po prostu norma i nic więcej. bierz magnez i potas i ciesz się życiem a nie zadręczaj na tym forum.... łatwo tu dostać na głowę;)

A ja to rozumiem bo miałam podobnie - zaczęło się od jednego tygodniowo potem był jeden dziennie i wówczas to lekceważyłam mimo, że rodzina mnie wysyłała do lekarza, potem wylądowałam w szpitalu po uniesieniu odc. ST i zaczęłam bardziej przejmować się swoim zdrowiem początkowo w badaniach wychodziło po ok 6 dodatkowych nadkomorowych i komorowych (odczuwałam 1 na dobę), po2 miesiącach było już 12 (odczuwałam 2 na dobę) Potem zaczęłam faszerować się magnezem i chyba przedobrzyłam a skurcze niestety stały się silniejsze (nie wiem jak to możliwe) potas mam dosyć wysoki bo prawie 5...obecnie nie biorę nic i nie chodzę nigdzie do lekarza, bo właśnie twierdzili, że to takie normalne. Skurczy odczuwam tyle i z taką siłą, że aż boję się co by wyszło na Holterze teraz lecą całymi seriami jakby mnie prąd kopał w serce w najlepszym wypadku czuję jakbym miała akwarium w klatce piersiowej. Problemem nie jest nawet ilość a siła tych dodatkowych - czasem tak mocno kopnie, że prawie się wywracam potrafię się potknąć przez to cholerstwo. Z tym się nie da normalnie żyć!!! I owszem znam ludzi którzy mają w tysiącach te skurcze a prawie niczego nie czują...A jak nie zwracać uwagi na coś co niemal dosłownie zwala z nóg?!

Do Uranka82, masz malutko tych skurczy, jeszcze nadkomorowe to nie takie groźne, zbadaj sobie potas i magnez ile tego masz, nawet prywatnie, to niedrogie badania. Magnez przy skurczach warto łykać, ja łykam tyle ile wskazane w ulotce, czasami jak mnie mocniej trzyma to wezmę więcej. Potas mając skurcze to lepiej mieć wyższy, tak 4,5, tak mój kardiolog zaleca. Coś piszesz o częstoskurczu i migotkach więc nie wiem, co z tym u Ciebie i jak z Twoim leczeniem w tym kierunku. Ja mam liczną arytmię a nie stosuję leków na stałe więc jeśli chodzi o te Twoje tylko skurcze dodatkowe to chyba tabletki nie są konieczne, ale o tym musi zdecydować lekarz.

Ja sam też czuje kilka/kilknaście na dobę.... ale jakoś mnie to *nie rusza*. 2 dni temu zrobiłem holtera żeby zobaczyć ile i czego tam jest z racji tego że codziennie albo biegam albo pływam albo jeżdże po20-30km na rowerze;] 2 lata temu na holterze wyszło mi 17kom i 210nadkomo- w opisie lekarz napisał że brak zaburzeń rytmu serca. teraz myślę że jest ich dużo mniej. na pocieszenie dodam że trenuję jednego młodego koszykarza, który ma 11tys na dobę i NIC nie czuje. gdyby nie badania sportowe nawet by on i rodzice o tym nie wiedzieli. najlepsze w tym wszystkim że podczas treningu ( tętno ok70-90 max) serce mu dopiero dobrze pracuje. także według mnie ruch jest na to bardzoo dobry...oczywiście na tyle na ile pozwala każdego kondycja ;] pzdr

Gość uranka82

Dziekuje za odzew.Ja tez sie staram z tym radzic ale czasami ogarnia mnie poczucie bezsilnosci.Ja rowniez pomalu godze sie z tym zyc ale poczatki byly trudne ,bezsenne noce i ten lek o zycie.Pochodze z malego miasteczka i tutaj juz nawet do kardiologa nie ma zapisów ,holtera robilam sama prywatnie.Jak trafilam na SOR z migotaniem to nikt mnie nawet nie sluchal ze pewnie wypocilam sobie mikroelementy dlatego ze cwiczylam a z reguly sie nie poce i nie cwicze (zechcialo mi sie schudnac).Potasu mialam zaledwie 3,2 natomiast zelaza 40. Uslyszalam jedynie ze jestem za mloda na migotanie i tyle.Na odchodne dostalam bisocard tak bez diagnozy gdzie nastepnie moj lekarz rodzinny kazal mi go odstawic poniewaz serca po nim za wolno pracowalo.Nadmienie takze ze mam problem z zelazem ,prawie zawsze mam anemie. Zastanawiam sie dlaczego jedni je czuja a inni juz nie? Ktos mnie oswieci?

Piszesz, mam anemię, spadł potas to ,może być powód skurczy, trzeba to kontrolować. Dlaczego jedni czują inni nie? myślę, że dużo robi psychika i nadmierne wsłuchiwanie się w serce, są ludzie wrażliwsi i tacy co nie przejmują się każdym przeskokiem w sercu. Oczywiście mówię tylko o osobach ze zdrowym sercem a mających jakieś drobne arytmie, choć ostatnio usłyszałam od swojego kardiologa jak zadałam pytanie, skąd te arytmie przecież serce mam zdrowe to odpowiedział, jak serce ma arytmie to zdrowe nie jest a do tej pory wbijali mi lekarze do głowy, że serce mam zdrowe.

No ja mam bardzo wysoki potas magnez w normie cwiczę i staram się nie wsłuchiwać w siebie ale nawet jakbym nie wiem jak to lekceważyła nie sposób *przeoczyć* skurcz podczas którego mało co się nie wywracam ... nie wiem jak tego można nie czuć... to nie jakieś tam podskakiwanie ale konkretny KOP i to najbardziej odczuwalny właśnie wtedy kiedy o tym wszystkim nie myślę tak jakby dla przypomnienia czasem tylko się coś tam gotuje w klatce ale czasem to jakby mnie piorun poraził - aż nie mogę powietrza złapać czy to nadal takie normalne? podobno właśnie taka zdrowa jestem... Boję się tylko, że to może być przez to, że mam ten mostek mięśniowy na jednej z tętnic, bo nie chcę operacji...