Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja zastawki serca metodą Bentalla

Gość aleala

Rekomendowane odpowiedzi

Gość aleala

Witajcie! Od dłuższego czasu podczytuję forum, wiele przydatnych informacji jest tu zawarte:) Na koniec maja idę na operację zastawki, metodą Bentall. Czekam tylko na tel którego dnia mam się konkretnie zgłosić. Będzie to moja trzecia operacja, dwie poprzednie miałam będą małym dzieckiem - niewiele pamiętam. Mam wadę wrodzoną niedomykalność zastawki aortalnej, w dzieciństwie miałam zamknięcie ubytku przegrody międzykomorowej i resekcji membrany podaortalnej, kilka lat pożniej wszczepiono mi sztuczną zastawkę aortalną. Jestem po zapaleniu osierdzia. W chwili obecnej jestem zakwalifikowana do reoperacji zastawki - sztuczna która mi wstawiono *zepsuła się*, co doprowadziło do ciężkiej stenozy - mój gradient przez zastawkę wynosi 100 mmHg, AVA 0,65cm2. W związku z tą stenozą mam już wiele objawów niedotlenienia, męczę się nawet przy mówieniu . Oczywiście mam jeszcze inne historie, typu poszerzony lewy przedsionek, poszerzoną aortę wstępującą 4.5cm,przerost mięsnia lewej komory, lewogram patologiczny i takie tam ;) Jest stres przed operacją i obawy, ale chyba bardziej boję się bólu... Pozdrawiam serdecznie!

Gość Ewa30zToF

Alu, mam 32 lata, za sobą 3 operacje serca z powodu wady wrodzonej (w wieku 8 i 17 lat), zabieg przezskórny (nieudany), więc.. witaj w klubie :-) Rozumiem Twój strach, twoje nerwy. Jednak jak każdy sercowy VIP będziesz na pewno operowana przez najlepszych fachowców :) Daj znać, kiedy dokładnie ta operacja, a będę się modlić o jej udany przebieg i brak powikłań już po. Mnie też kiedyś czeka kolejna operacja. bo mam znacznie poszerzoną aortę wstępującą ( ok.5, 5 cm), powiększoną lewą komorę ( w sumie to i całą resztę też). Nie jesteś sama!

Gość aleala

Dziękuję za odpowiedź. Nikt mnie zbytnio nie informował czego mogę spodziewać się w czasie operacji, jakie przygotowania będą. A wiadomo, że im człowiek więcej wie, tym lepiej dla niego i nerwów. Prawdopodobnie koniec maja oznacza dla mnie krojenie. Boję się tego bólu *PO* i niemożności zrobienia wielu rzeczy, podejrzewam ze będą problemy z myciem głowy, ubieraniem...

Gość Ewa30zToF

Ból zwalczają morfiną i innymi środkami :-) Nie ma prawa Cię boleć! Od razu masz prosić lekarzy o coś na uśmierzenie. Owszem, przez kilka tygodni będziesz obolała, nie będziesz się mogła schylać, czy podnosić rąk, ale potem to minie. Gdzie będą Ci kolejny raz ratować życie?

Autorko jest mi bardzo przykro że w tak młodym wieku musisz przechodzić tak poważną operację. Trochę Ci się dziwię. Operacja serca to poważna sprawa a Ty się boisz bólu?? Na Twoim miejscu bałabym sie powazniejszych konsekwencji. Gorąco się pomodlę aby Twoja operacja się udała. Co do bólu to nie masz się co bać, są świetne leki, nikt nie pozwoli byś cierpiała. I nie przejmuj się tym że nie będziesz mogła umyć głowy, niektórym całe życie ktoś inny myje bardziej intymne części ciała - to dopiero musi być przykre. A po co te wszystkie niedogodności musisz przechodzić? po to żebyś niebawem była zdrowa i szczęśliwa. glowa do góry, wszystko pójdzie dobrze. Dasz nam znać po operacji jak poszło?? pozdrawiam

Słuchaj wszystko jest do przeżycia ja przeszedłem operację wymiany zastawki aorty w lutym tego roku, odwlekałem ją jak tylko można aż doszło do poszerzenia aorty i kardiomiopatii przerostowej. Jeśli jeszcze raz miałbym możliwośc wybierac zdecydowanie poszedłbym na operację wcześniej. Mnie już w trzeciej dobie po operacji * postawili* na nogi, nawet przysznic wziąłem. Taką operację przeszła nie jedna osoba i Ty tez dasz radę. Jeśli chodzi o ból mostka myślę że jest do zniesienia. Panie Pielęgniarki aplikowały morfinkę i było ok:) Nie zapomnę tylko anestezjologa, który po przeprowadzonym wywiadzie anestezjologicznym powiedział na moje słowa JA *mam nadzieję że wszystko dobrze się skończy* Lekarz * obiecac panu nie mogę, bo to nie zakład stolarski, ale będę się starał* Dodam tylko iż był u mnie na sali pooperacyjnej i potem na OIOM-E gdzie mi powiedział że wszystko gładko poszło !

W styczniu miałem Bentall*a. Dzięki lekom przeciwbólowym nie ma bólu i jeżeli o to chodzi to nie masz się czym przejmować. U mnie gorsze było spanie na plecach ale też można się do tego przyzwyczaić. Na początku będziesz miała problem z myciem głowy ale niedługo. W trzecim dniu po operacji śmigałem po korytarzu. U Ciebie będzie zapewne podobnie, nie martw się na zapas, trzymaj się i powodzenia !!

Gość LukaszZ

Jestem dzsiaj rowno 3 tydzien po Bentallu w IK , jak jest hmmm ... Dzisiaj jest super, sily wracaja, samopoczucie coraz lepsze, duzo sily powraca, generalnie super. Oczywiscie lekki bol mostka ale to chyba normalne. Generalnie nie powiem, ze bylo latwo, bo latwo mi byloby to tylko powiedziec, jest duzo walki z samym soba, ale walka do wygrania ;) .Powiem tak ju dzisiaj jest super, ale jeszcze tydzien temu bylem duuuuuzo slabszy ;) Powodzenia !!! Na pewno sie wszystko uda, nie my pierwsi i nie ostatni. Dodam, ze 14 lat temu mialem Rossa w ICZMP

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, wsztkie są bardzo pomocne. Ja czuje się trochę gorzej przez ostatnie dni, dość częśto *napada* mnie kołatanie, szczególnie rano. Mam nadzieję, ze otrzymam telefon na dniach i niedlugo bede juz po operacji.

Ja 2tygodnie temu miałem operacje wymiany aorty wraz z zastawką.mam32lata.zwlekałem z operacją 3lata bo poprostu sie bałem długiego leżenia po operacji.niema żadnego bulu,nic sie czuje.3doby po operacji biegałem po korytarzu szpitalnym.5dni po operacji do domciu.oczywiście trzeba uważać,nic niedzwigać nawet 2kilo.klatka troche bolała ale znośnie.najgorsze że trzeba spać na plecach az sie zrośnie mostek.ale ogulnie to jak powiedział muj chirurg ktury mnie operował to jast jak złożenie szafy z ikei.są w akademi medycznej wysoce przgotowani lekarze którzy wiedzą co robią.pozdrawiam

Gość Marcin 29

Miałem bantalla 27 pazdziernika 2014...dzis mamy 17 marca 2015 a ja już biegam około 5 kilometrów i ogólnie zapomnialem o operacji...Przed operacja czytywałem różne fora ponieważ obawiałem sie operacji...ale nie jest tak strasznie jak się wydaje ...potwiardzam słowa kolegi ze nic nie boli szczególnie na OIOMe ..osoby ktore umieja spac na plecach dochodza jeszcze szybciej do siebie ..poniewaz mogą się wyspać co daje wiecej sił ..ja niestety musialem sie męczyć przez 2 miesiące na plecach ale teraz juz spie jak chcę ;) ..mam 29 lat a operacje miałem w Łodzi na Szterlinga ...Super pielegniarki oraz kariochirurdzy..szczegulnie dr.Pawłowski ktury mnie operował.

Gość Edek Dolata

Miałem wielkie szczęście być operowanym przez prof. Jaszewskiego i dr. Pawłowskiego w dniu 20.10.2014r. Miałem tętniaka aorty wstępującej 6.4cm i uszkodzoną zastawkę aortalną. Tętniak, który rozwijał się bezobjawowo został wykryty podczas rutynowego badania kardiologicznego-echo serca. Dzięki prof. Jaszewskiemu od zdiagnozowania do operacji po wykonaniu niezbędnych badań upłynęły niecałe 2 miesiące po czym w szpitalu im. Sterlinga została przeprowadzona operacja. Żadne słowa nie oddadzą mojej wdzięczności za uratowanie życia i zdrowia przez prof. Jaszewskiego i dr. Pawłowskiego. Są to Fachowcy i Cudotwórcy najwyższej miary, którzy ratują życie setek ludzi, bezinteresowni i skromni oddani całym sercem swoim pacjentom. Dzisiaj jestem zdrowym i aktywnym człowiekiem.

Gość Edek Dolata

Marcin - ja, Ty i Arek byliśmy w tym samym czasie w Szterlingu, wszyscy mieliśmy Bentalla i jak powiedział dr Pawłowski - nie pamięta sytuacji, że w ciągu tygodnia były trzy takie zabiegi. My wykonaliśmy miesięczny limit operacji tętniaków aorty wstępującej. Odezwij się bo nie mam do Ciebie telefonu, a chętnie bym się z Tobą spotkał. Tel. 609778387. Pozdrawiam