Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Oslabienie, plamy na twarzy i powiększony węzeł chłonny żuchwowy

Gość Bobik84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 29 lat, od pewnego czasu, dokładnie od miesiąca mam dziwne objawy. Wszystko zaczęło sie od piszczenie w uszach, potem miałem plamki czerwone na twarzy koło nosa i wewnętrznej strony policzkow. Podejrzewalem ze mogło to być spowodowane alergia na jajka kurze. Dwa dni pod rząd jadłem na śniadanie jajecznicę. Z dnia na dzień było coraz gorzej, miałem mocne osłabienia. Pracując dostałem nagle ataku duszności, na twarzy miałem zaostrzenie plamy, serce biło bardzo mocno, dolna warga zaczęła mi drgac. Poszedłem do lekarza, po wyjaśnieniu dolegliwości odsluchal moje płuca oraz sprawdził ciśnienie (120/80). Wykluczył jakiekolwiek szmery w plucach. Powiedział ze to alergia zaostrzona, przepisał mi Amixo 1000-1a paroma na bazie penicyliny. Brałem przez tydzień czasu. Trochę sie polepszylo. Plamy na twarzy nie były już aż tak zaognione, duszności tez zmalała ale nie do końca. Dokładnie 3 dni po zakończeniu kuracji antybiotyku miałem problemy ze spaniem. Po drugim dniu obudzilem sie z bardzo mocnym biciem serca oraz delikatnym bolem pid lewa lopatka, wyczulone ze mam lekko powiększony lewy węzeł chłonny zuchwowy oraz ze mam na migdale czołg ropne.Udalem sie znowu do lekarza. Przepisał mi opipramol, podejrzenie ze mam nerwice i panikuje stad znów pojawiła sie dusznosc, mocne oslabienie i mocne bicie serca. Co do gardla lekarz powiedzial ze jest to drobna infekcja. Brałem jedna tabletkę przed snem. 3 dniach poprawiło sie, serce biło normalnie 65 do 85 uderzeń na minutę zależne czy pracowałem czy nie. Odstawilem tabletki. Podczas sprzątania stareg pokoju w którym stałem znów na twarzy pojawiły sie plamy, oslabienie nie mogłem ustac na nogach, po wyjściu z tego pomieszczenia San sie polepszyl. Najprawdopodobniej mam tez alergie na kurz. Co sie może że man dziać? Cy to tylko alergia? Wszystko to sie dzieje na przestrzeni ostatnich 5ciu tygodni... D tego tez dochodzą sytuacje kiedy odbija mi sie (dość często) Teraz jestem osłabiony, mam lekko ciemne pod oczami. W toalecie mam miękki zoltawe stolec. Plamy znikają ale nie do końca widać je jak sie człowiek dobrze przyjrzy. Pracuje w Niemczech obecnie na wyspie, pod ręka mam lekarza domowego. Przed przyjazdem w lutym w Polsce robiłem badania morfologiczne gdzie badania były dobre.

Witam Bobika, Rzeczywiście, uczulenie (alergia) jest prawdopodobne. Jeżeli będą takie możliwości, warto będzie zrobić testy alergiczne, żeby ustalić na co jest Pan uczulony? Dopóki tych testów nie da się wykonać, należy unikać kurzu w większych ilościach. Trudno jest unikać pylących się traw i drzew. Można wrócić do swojego lekarza domowego i opowiedzieć mu o swoich wątpliwościach.