Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Rafal26

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 18 lat ważę 68 kg, 180cm. Oto wyniki badania: Zastawka aortalna o asymetrycznych płatkach, hemodynamicznie dwupłatkowa. Śladowa niedomykalność zastawki aortalnej. (...) Wymiar poprzeczny lewej komory w normie LVDd= 51,5mm (norma: 36,8 - 54,8). Cała reszta w normie nie będę jej tu przytaczał. Jestem osobą aktywną, mam bardzo dobrą wydolność fizyczną. Od miesiąca chodzę na siłownię. Nie *wyciskam* maksymalnych ciężarów. Zmartwiło mnie to, gdy przeczytałem, że ćwiczenia siłowe są nie wskazane. Po 1,5h godzinnym treningu czułem się wyśmienicie. Moje ciśnienie to ok. 125-135/65-75. Co mam zrobić: całkowicie rzucić siłownię i zacząć biegać, pływać itd.? Jaką wiedzą z tej dziedziny możecie się podzielić? pozdrawiam Rafał

Witaj, mialem podobny problem. Tzn nie wiedzialem ze mam zastawke dwuplatkowa do czasu kiedy zdiagnozowali u mnie zapalenie wsierdzia. Podobnie jak Ty cwiczylem, bylem bardzo aktywny i sprawny. Uwazam ze poki co mozesz cwiczyc, ale nie przesadzaj. Dodatkowo zainteresuj sie profilaktyka odnosnie IZW (infekcyjne zapalenie wsierdzia) bo osoby z zastawka dwuplatkowa sa narazeni na IZW. Co roku mozesz robic kontrolnie echo serca zeby kontrolowac swoj stan. Ot moja oponia. Oczywiscie lekarze odradza Ci jakikolwiek wysilek silowy. Pozdrawiam.

Też mam 2 płatowość zastawki i powiększenie aorty lekkie bo 56 mam 42 lata ćwiczę siłowo biegam dużo chodzę i lekarz odradzał jedynie dużych ciężarów na siłowni i ćwiczeń w maksymalnym napięciu całkowicie mi sportu nie zabronił. Dopiero teraz zaczęłam mieć trochę arytmię i kłucie w sercu ale nigdy przy ćwiczeniach , myślę że wszystko można ale z rozsądkiem. Sport jest ok ale z alkoholem trzeba bardzo uważać bo mocno osłabia serce oraz nie bagatelizować żadnego przeziębienia bo infekcja może zaatakować serce.

W dniu 12.02.2025 o 10:55, BeaS napisał(a):

Też mam 2 płatowość zastawki i powiększenie aorty lekkie bo 56 mam 42 lata ćwiczę siłowo biegam dużo chodzę i lekarz odradzał jedynie dużych ciężarów na siłowni i ćwiczeń w maksymalnym napięciu całkowicie mi sportu nie zabronił. Dopiero teraz zaczęłam mieć trochę arytmię i kłucie w sercu ale nigdy przy ćwiczeniach , myślę że wszystko można ale z rozsądkiem. Sport jest ok ale z alkoholem trzeba bardzo uważać bo mocno osłabia serce oraz nie bagatelizować żadnego przeziębienia bo infekcja może zaatakować serce.

Aorte masz 56mm?? to się kwalifikuje juz do operacji