Skocz do zawartości
kardiolo.pl

O operacji zastawki aortalnej

Gość Włodzimierz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Włodzimierz
Witam wszystkich zchorowanych ludzi.Dziś byłem u kardiochirurga i na 30maja mam wyznaczoną operacje zastwki aortalnej i kardiochirurg powiedział że wstawi mi zastawkę mechaniczną bo jestem młodym facetem i chciał bym sie dowiedzieć czy za tą zastawkę będe musiał zapłacić i czy to dobra zastawka bo słyszałem że są jeszcze inne a na wizycie odniosłem wrarzenie że będe musiał za nią zapłacić jeżeli ktoś był w takiej sytuacji to proszę mi doradzić co mam zrobić. Jakie są po operacji przeciwskazania.Słyszałem,że po tej operacji nie będę mógł korzystać z urządzeń elektrycznych i takich, które moga zaszkodzic pracy tej że zastawki jak tak jest to proszę o napisanie jakie sa to urządzenia i na co będę musiał zwracać uwage.I jeszcze jedno pytanko czy po operacji będę mógł wykonywać prace fizyczne ( praca na budowie)z zawodu jestem malarzem-piaskarzem .Pozdrawiam wszystkich i życze dużo zdrówka.Z góry serdecznie dziękuje za wszystkie odpowiedzi i obiecuje,że po operacji napisze jak sie czuje i również będę się staral udzielić informacji o takiej operacji.
Gość Aleksandra
Witaj Włodzimierzu Polecam lekturę poradnika pacjenta po operacji serca opracowaną pzrez Romana w wersji elektronicznej. Zawiera wiele wskazówek i odpoiwedzi na pytania, które pacjenci sobie zadają : http://www.drivehq.com/folder/p976050.aspx Ściąganie go może trochę potrwać. Jestem laikiem ale podejrzewam, że ostateczna decyzja co do rodzaju zastawki zapadnie na sali operacyjnej po otwarciu klatki. Być może decyzja co do mechanicznej jest spowodowana tym, iż biologiczne z czasem ulegają uszkodzeniu np na skutek zwapnienia a tym samym konieczna jest reoperacja. Mechaniczne są trwałe choc w tym przypadku konieczne jest badanie poziomu INR oraz zażywanie leków antykoagulacyjnych. Przy sztucznej zastawce nie można chyba wykonywac np rezonansu magnetycznego, ale z tego co rozmawiałam ze specjalistami można używac telefomu komórkowego, pracować na komputerze itp. Większe ograniczenia sa przy rozrusznikach. Pozdrawiam serdecznie zyczac zdrowia. Koniecznie odezwij się jak czujesz sie po zabiegu. Specjaliści wiedzą co robią. Zaufaj im. I jak sądzę za zastawkę nie musisz płacić bo całe leczenie odbywa sie w ramach kontraktu z NFZ.
Po pierwsze;operacja kardiochirurgiczna jest bezplatna dla ubezpieczonego pacjenta. Większośc operacji wymiany zastawki to operacja wszepienia sztucznej zastawki. Po operacji moze pan normalnie uzywac wszytskich urządzen codziennego uzytku. Co do pracy , niektore czynności moga być przeciwskazane , glownie takie , ktore narazaja na ryzyko uszkodzeń ciala ( jest to związane z zazywaniem acenokumarolu , więc większa sklonnośia do krwawien,),ale normalna praca fizyczna po okresie rekonwalescencji nie jest przeciwskazana
Ja mam taka zastawke juz spory okres czasu. Nie ma takich ograniczeń co piszesz. Ja mam pracę umysłowa ale od fizycznej tez sie nie uchylam jak musze oczywiscie bez przesady. Bedziesz się musiał przyzwyczaic do brania leku na krzepliwosc krwi codziennie i oznaczani wskaznika INR co jakis czas. To chyba najgorsze z tego wszystkiego bo czlowiek musi o tym myslec. A tak poza tym to da sie w miare normalnie zyc. To z grubsza tyle