Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ciemne i swędzące plamy na plecach

Gość mefisto

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie, od jakiś 5 miesięcy mam swędzące, ciemne plamy na plecach - dużo ich jest. z początku myślałem że to uczulenie, zmieniłem proszek do prania, piłem wapno, ale plamy się rozrosły. to mogło mieć związek z tym, że biegałem - było zimno, biegałem w bluzie, sporo się pociłem w trakcie. od 3 miesięcy nie biegam. plamy z początku miały srebrną łuskę, teraz już jej nie mają, ale brzydki, brunatny kolor plam został. wybrałem się do dermatologa, który nie był pewien do końca co to jest, więc przepisał mi tabletki (trioxal) i maść (travogen) na łupież pstry. mam się zgłosić na wizytę na początku maja. problem jest taki, że nie czuję żeby przepisane leki działały. plamy nie znikają, swędzenie nie ustępuje. czy ktoś miał podobne objawy, i czym udało się to wyleczyć? czy można stosować jakąś maść (o innej porze dnia), żeby te plamy wybielić? i w ogóle jak mam postępować z tą chorobą, chodzi mi tu o higienę oraz odżywianie - lekarz niewiele mi powiedział, coś napomknął, że choroba ma podłoże grzybiczne. z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich.

Idź do lepszego dermatologa. Jak białe łuski,to istotnie może to mieć podłoże grzybicze.Spróbuj zmywac skórę ziołowym mydłem leczniczym o nazwie ,,Pomada ojca Grzegorza**. Trzeba zmywac skórę przez trzy minuty co najmniej 2xdziennie.W internecie o tym mydle przeczytaj.I napisz czy cos pomogło.Jeżeli to ma podłoże grzybicze, to cukru nie jedz.

Z cukrem nie będzie problemu, jeżeli to ma istotny wplyw. co z higieną? czy ta choroba jest zaraźliwa? prać koszulki po jednokrotnym założeniu, czy to raczej przesada? czy taki antybiogram może mi dać odpowiedź, na co konkretnie choruję, i co najlepiej stosować, żeby wyzdrowieć?

Gość sebastiano

Dbaj o higiene tak jak pisałeś jest to choroba przewlekła i bardzo łatwo o nawroty podstawą jest zadbać o stopy ponieważ start choroby jest z tamtej strony ty masz ostatnie stadium choroby jesteś zaleczony powiem ci jak pozbyć sie plam używaj szampon nizoral i maść nimesil [ maści używaj na wysuszoną skóre do godziny po kąpieli] ja borykałem sie z tym rok a co fachowiec to nowa teoria tylko ze żaden fachowiec niemiał osobiście z tym problemu 2tygodnie a zrobi tak wiele