Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam 19 lat i dosyć niskie ciśnienie,76/32, 62/28, 106/36, w każdym bądź razie to drugie nie przekraczające 40 od dłuzszego czasu. puls raczej w normie bo około 70. Na ktorejś stronie wyczytałam że u młodych, wysokich, szczupłych kobiet,( tak tez wyglądam), czesto zdarza się takie niskie ciśnienie rozkurczowe ale czy nie powinnam sie martwić? czy nie jest zbyt niskie? czuje sie raczej troche osłabiona, ale po za tym wygląda wszystko na ok. Jakie badania powinnam zrobić i czy jest konieczne abym udała sie do lekarza. Pomóżcie.

Sprawny on jest, Kwestia chyba uciśniecia tej opaski, choć myślałam że im bardziej bedzie ściśnięta pomiar może być dokładniejszy ale jak widać działa to w odwrotną stronę. ,po prostu za mocno uciskałam tą opaskę, bo po rozluźnieniu jej wychodzi dobre bo ok 90/55-68. Na prawej ręce dla porównania zmierzyłam i pomiary się w miarę równoważą, także raczej wszystko w porządku ale bardzo dziękuję za porady.

Witajcie. 60/20 kilka to raczej niemożliwe, przy takim ciśnieniu nie wstała byś chyba w ogóle z łózka. Natomiast 90-100/50-60 to już całkiem mozliwe. Ja osobiście bardzo rzadko przekraczam 110 i 60, przewaznie mam 100/50, najniższe jakie miałem to 85/40 bez żadnych pobocznych dolegliwości, tj czułem się normalnie ale jeśli takie miałem w dzień to podczas snu może jeszcze bardziej spadać. Sporo biegam i ćwiczę, max ciśnienie, zmierzone po dość sporym wysyłku to 170/90.

Ja mialem 60/30 po 10 dniach nie jedzenia. *ząb* na samej wodzie. mozliwe to jest i sam wstalem z lozka pojechalem autem na pociag i nawet pozniej 100km pociagiem na szpital specjalistczny. dodam ze zawsze mam 140/90 ale przy takich przypadkach dobrze miec wieksze cisnienie. tak mi lekarz mowił ze bym nie dojechał

Mi córka kupiła ostatnio w prezencie ciśnieniomierz Senior ten z zasilaczem i mi się sprawdza rewelacyjnie. Poza tym że odpada kwestia wymiany baterii to tutaj mankiet jest bardzo łagodny dla ręki, pomiar zaczyna się robić dużo szybciej niż mankiet zdążyłby napęcznieć do granic wytrzymałosci.