Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Stan333

Rekomendowane odpowiedzi

Pod koniec października 2012 wszczepiono mi (mężczyzna lat 49) stenta do naczynia wieńcowego (LAD). Zaraz potem zacząłem przyjmować leki: Polocard, Areplex, Effox, Bisocard, Polpril, Romazic, Xotepic. Po miesiącu lub dwóch zaczeły się uporczywe wzdęcia: mój brzuch jest jak mocno napompowana piłka. Przybrałem również znacznie na wadze (ok. 15-20%) pomimo aktyw. fizycznej i ograniczaniu sobie jedzenia. Gastroskopia i usg jamy brzusznej nic nie wykazały. Jedynie obecność bakterii Hp. (Jestem w trakcie przyjmowania leków które mają jej przeciwdziałać.) Jeden organ (chyba żołądek) lub więcej pęcznieją nawet w reakcji na jedzenie, stres czy wysiłek fizyczny. Wcześniej byłem zdrowy i nigdy nie miałem takich problemów. Obecnie staram się żyć na diecie lekko strawnej. Czy ktoś z Państwa miał podobne dolegliwości przy braniu takich leków jak moje? Z góry dziękuje za wszelką pomoc. Stan

Witam Stana, Proponuję ustalić ze swoim lekarzem, czy dolegliwości brzuszne nie są związane z przyjmowanymi lekami. Polocard i Areplex mogą takie dolegliwości powodować. Całe szczęście, że prowadzono u Pana eradykację, czyli usunięcie bakterii Helicobacter pylori (Hp). Warto zorientować się, jakie składniki pokarmowe powodują wzdęcia. No i warto jeść pokarmy mniej tuczące. Szczególnie warto unikać słodyczy, pieczywa i innych produktów sprzyjających otyłości.