Gość Stan333 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Pod koniec października 2012 wszczepiono mi (mężczyzna lat 49) stenta do naczynia wieńcowego (LAD). Zaraz potem zacząłem przyjmować leki: Polocard, Areplex, Effox, Bisocard, Polpril, Romazic, Xotepic. Po miesiącu lub dwóch zaczeły się uporczywe wzdęcia: mój brzuch jest jak mocno napompowana piłka. Przybrałem również znacznie na wadze (ok. 15-20%) pomimo aktyw. fizycznej i ograniczaniu sobie jedzenia. Gastroskopia i usg jamy brzusznej nic nie wykazały. Jedynie obecność bakterii Hp. (Jestem w trakcie przyjmowania leków które mają jej przeciwdziałać.) Jeden organ (chyba żołądek) lub więcej pęcznieją nawet w reakcji na jedzenie, stres czy wysiłek fizyczny. Wcześniej byłem zdrowy i nigdy nie miałem takich problemów. Obecnie staram się żyć na diecie lekko strawnej. Czy ktoś z Państwa miał podobne dolegliwości przy braniu takich leków jak moje? Z góry dziękuje za wszelką pomoc. Stan Cytuj Odnośnik do komentarza
kardiolog Marek Kośmicki Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Witam Stana, Proponuję ustalić ze swoim lekarzem, czy dolegliwości brzuszne nie są związane z przyjmowanymi lekami. Polocard i Areplex mogą takie dolegliwości powodować. Całe szczęście, że prowadzono u Pana eradykację, czyli usunięcie bakterii Helicobacter pylori (Hp). Warto zorientować się, jakie składniki pokarmowe powodują wzdęcia. No i warto jeść pokarmy mniej tuczące. Szczególnie warto unikać słodyczy, pieczywa i innych produktów sprzyjających otyłości. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Zbigniew 46 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Mam dwa stenty,jeden na drugim,biorę podobne keki,też mam *gazy*,prawdopodobnie może w tym pomagać *nadwrażliwość jelita grubego *. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi