Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Poszerzona opuszka aorty oraz dwupłatowa zastawka aorty

Gość Tomek1992

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ewa30zToF

Cześć! Nie rozpędzaj się z tą rentą! Ile masz lat? Miałeś jakąś operację? Szybko się męczysz? Nie masz siły do pracy? Czy lekarze mówili, że musisz być operowany? Dwupłatkowa zastawka aorty to wada wrodzona. Może trzeba ja będzie wymienić. Jak duże jest poszerzenie opuszki? Jeśli duże, to może i część aorty Ci wymienią. Słuchaj zaleceń lekarzy.

Heh czytam komentarze na różnych stronach i widzę że wszyscy przejmują się tym że mają opuszkę aorty w przedziale od 34 do 43 i wręcz się tym chwalą...:/ po co ? Moja opuszka ma 49mm. Dopiero dzisiaj się dowiedziałam i nawet nie mogę iść na operację, bo mam płytkę na trzebrach i mostku po operacji klatki piersiowej.. Więc za przeproszeniem chuj mnie strzela jak słyszę o tym jak to ludzie mają źle i okropnie bo mają jakąś jedną i dosyć małą wadę serca ! Ja na przykład mam MUTACJE ZESPOŁU MARFANA W ZAOSTRZONEJ FORMIE i s ię kurwa nie uzalam nad sobą. Ludzie ogarnijcie się.

WIKI: Niestety, poszerzona aorta to jedna z cech Zespołu Marfana. Ja go nie mam, a opuszka mojej aorty to 5 cm, zaś aorta wstępująca to miedzy 5,2 a 5,6 cm. Moja wada serca nie jest mała, jestem, po 3 operacjach, na razie, i staram się też nad sobą nie użalać, bo wiem, że są ludzie po większej liczbie operacji, nawet znacznie młodsi ode mnie (mam 32 lata i 5 miesięcy) :-)