Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Praca serca poza ciałem

Gość Dexter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy jest możliwość *uruchomić* serce po śmierci organizmu i poza ciałem? Chodzi o to że muszę przygotować na uczelnię model pokazowy serca, zatopię serce jakiegoś zwierza w formalinie i podepnę elektrody, dalej z generatora sygnału podam impulsy mniej więcej zgodne z pulsem. Czy to może zadziałać? Czy serce będzie sie poruszać?

Wczoraj oglądałem program o klonowaniu i w Niemczech hodują świnie klonowane genetycznie .W taki sposób dobierają geny aby wychodować rase świń aby otrzymać klon, którego będzie można użyć do transplantacji serca i wątroby ludziom.:D

Niestety serca w ten sposób nie uruchomisz, jedyne wyjście to krew , jakaś aparatura natleniająca , to ruszy, ale długo nie popracuje, zabawy z bateryjkami prosze odpuścić bo to nic nieda, natomaist interesuje mnie inna sprawa dlaczego serca niektóre kurczą się po usunieciu? mialem karpia, zostal zabity i wypatroszony, odciąłem głowe , chcialem gotować ale patrze ze serduszko puka.wyjąłem je i dalej pukało. w sumie 7 minut jeszcze pracowało, w necie natomiast jest filmmik z sercem żółwia które biło 5godzin po wyjeciu

Gdyż serce posiada komórki rozrusznikowe posiadające właściwości samoistnego wyzwalania impulsów elektrycznych i do jego pracy nie jest wymagane *podłączenie* do układu nerwowego. Wystarczy odpowiednie stężenie składników niezbędnych do wyzwalania tych impulsów (m.in. jonów wapnia) i już, serce może pracować przez wiele godzin w słoiku z taką *zalewą*, więc pomysł DEXTERA nie był do końca bez sensu, proponuję mu wznowienie badań ;)