Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość krzysztof

Rekomendowane odpowiedzi

Gość krzysztof
Witam mam 60 lat jestem mezczyzna od lat walcze z nadcisnieniem nie mialme zawalu ani zadnych innych chorob bardzo dbam o sibie Lekarz robiacy mi EKG i Echo serca mowi ze nie ma sie do czego przyczepic serce ladnie pracuje brak jakichkolwiek zmian Glowna sprawa bolaca mnie sa skoki cisnienia pierwszego glownie ktore po wysilku mi wzrasta do 180 200 to drugie prawie zawsze jest 80 90 prawie nigdy wiecej Zazywam accupro a w razie skokow captopril furosemid kalipoz zrobilem prawie wszystkie badania usg rentegen wszystkie badania krwi tarczycy nadnerczy wszedzie wszystko ksiazkowo a po wysilku 200 na liczniku jest doradzcie co mam robic ??????????????
Witam! Twoje ciśnienie rozkurczowe jest wporządku. Skurczowe co prawda jest NIECO niepokojące... ale po wysiłku są zruzumiałe takie skoki. Uważam, że nie masz się co martwić, skoro echo oraz inne ważne badania wyszły dobrze to głowa do góry, nie masz powodów do niepokoju. :) Chciałabym, abyś napisał jakie mniej więcej masz średnie ciśnienie spoczynkowe? Czy miałeś zakładanego holtera RR? Jeżeli tak, to jakie są jego wyniki?? W każdym razie powinieneś byś pod opieką kardiologa, byc może masz skłonności do nadciśnienia ( nie wiem, nie moge tego dokładnie stwierdzić nie zapoznając się z wynikami). Może ktoś z Twojej rodziny miał nadciśnienie?
moja ukochana mamusia cierpiała na nadcisnienie. Mimo ze sie leczyła, dbała o siebie i robila badania ktore zreszta wychodziły dobrze, zmarła 3pazdziernika tego roku. Zasłabła, straciła przytomnosć i już jej nie odratowno. Miała tylko 51lat!! Ja mam 28lat i tez mam nadciśnienie ale sie nie lecze. Po tym co się stało z moją mamą wiem że to nie ma najmniejszego sensu. Co ma byc to bedzie. Tak mówiła moja mamusia. Teraz wiem z to prawda. Nic nie zależy od nas...
Leczę się na nadciśnienie od lat. Moim utrapieniem jest nocny wzrost ciśnienia, które ustępuje nawet po kilku minutach po wstaniu z łóżka. Dobierane, metodą prób i błędów leki na noc nie są skuteczne. Może ktoś poradzil sobie z podobnym problemem?
Witam, mam 17 lat i lekarz stwierdził u mnie na podstawie objawow nerwice i nadcisnienie tetnicze (którego przyczyną mogła byc własnie nerwica), więc przepisał mi lek na nerwice i na nadcisnienie. Sam byłem przekonany ze nadcisnienie spowodowane jest nerwica i dlatego tez brałem sam lek na nerwice i co najciekawsze po paru dniach cisnienie wróciło do normy, do czasu kiedy...nie wykonałem pomiaru cisnienia na drugiej ręce (zawsze robiłem na lewej) i tak oto : na lewej rece cisnieniomierz pokazywal 117/71 a na prawej rece aż 160/120. Dla pewnosci wykonalem kilka pomiarów i róznice dalej były takie duze. Nie mam pojecia dlaczego tak moze byc....wiem ze pomiary na obu rekach moga sie róznic, ale zeby az tak znacząco???.....Może ktos wie o co chodzi??? Bo ja juz kompletnie wysiadam :/ Z góry dziekuje za odp!!!