Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Brak widoczności odcinka błoniastego przegrody międzykomorowej w ciąży

Gość natalia86

Rekomendowane odpowiedzi

Gość natalia86

Witam; dwa dni temu byłam na badaniach prenatalnych w 20 tc, lekarz stwierdził, że nie widać odcinka błoniastego przegrody międzykomorowej, że być może na to za wcześnie i mam przyjechać na kontrolę za 4 tygodnie czy to możliwe żeby się pomylił, to bardzo dobry specjalista wiem, że to możliwe, że może tego odcinka w ogóle nie być, wiem co to VSD, proszę pomóżcie strasznie się denerwuję...dlaczego on tam nic nie widział???:(((

Gość Ewa30zToF

VSD to ubytek przegrody międzykomorowej serca (ubytek międzykomorowy). To prosta wada serca, która można skorygować łatką, operacyjnie, albo przezskórnie, czyli bez otwierania klatki piersiowej. Ginekolog raczej się nie zna na wrodzonych wadach serca, więc w razie wątpliwości, że coś jest nie tak z sercem Twego maluszka, powinien dać Ci namiary na kardiologa prenatalnego. Na razie się nie denerwuj, poczekaj na kolejne echo serca. Najlepiej w 2 D. Pamiętaj, że nieważny jest sprzęt (najdroższy, najlepszy), i to, czy wizyta jest prywatna, ale umiejętności lekarza w posługiwaniu się sprzętem :-)