Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy po operacji tętniaka aorty wstępującej

Gość Andru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,dwa miesiące temu miałem operację tętniaka aorty wstępującej i do tej pory gdy chodzę mam zawroty głowy,czy był ktoś w podobnej sytuacji? Dodam ,że fizycznie czuję się coraz lepiej jeżdżę na rowerku stacjonarnym dwa razy dziennie po 30 minut do tego po kilka serii podnoszeń hankielkielkami jeden kg także forma coraz lepsza tylko te niesczęsne zawroty głowy noi czsami lekkie ściskanie w uszach. Jeżeli miał ktoś podobne objawy proszę o odpowiedź. Pozdrawiam. Andru

Witam,minęło już trzy miesiące od operacji usunięcia tętniaka aorty wstępującej i zaczynałem się czuć coraz lepiej ,choć od samej operacji miałem zawroty głowy,ale gdy minął 3 miesiąc do zawrotów głowy doszły dzuszności zwłaszcza po wysiłku i bóle typowo migrenowe jak to mówino mi na pogotowiu gdzie miałem tomograf głowy i badania z krwi ,które wykazały ,że jest wszystko ok. a ja zamiast czuć się coraz lepiej z biegiem czasu to sie cofam zdrowotnie ): Miał kotoś może podobne objawy po operacji tętniaka ? Dodam ,że zastawkę mam swoją . Pozdrawiam.

Jeżeli zawroty masz w pozycjach innych jak pionowa ( mam na myśli schylanie się ) to bym się tym nie przejmował zbytnio. Jeżeli zawroty masz w pozycji siedzącej bądż stojącej to porozmawiałbym z neurologiem i poprosił o badania angio TK głowy. Zwróć uwagę jakie masz INR czy ma wartości prawidłowe. Dzieją się cuda kiedy krew jest zbyt gęsta, choć nie powiem czy akurat zarót głowy jest zpowodowane tym o czym mówię. Pozdrawiam Ja miałem operację tetniaka 3 lata temu. Ogólnie jest OK poza jednym drobnym szczegółem ale właśnie robie w tym kierunku badania. Chodzi o chwilowe problemy z wypowiedzieniem słów. Zdarzyło się tak 2 razy na 3 lata. Podejrzewam zbyt gęstą krew co spowodowało drobne zatory. Pozdrawiam

Witam ponownie ja też mam czasami takie problemy z wypowiadanie słów takie wrażenie drętwienia ust niemal ,że ciągłe zawroty głowy i do tego doszły jeszcze nieregularne ściskanie głowy ( jak by opaska na uszach) duszności i takie wrażenie otępienia jak by ktoś ze 20 IQ mi usunął z głowy i okropne ciągłe zmęczenie zwłaszcza rano gdy wstaje (śpię po 9 godzin a budząc się moje samopoczucie jest jak bym nie spał ze dwa dni ) Lekarze sugerowali nerwicę ,ale po wizycie u psychiatry nie stwierdzono u mnie nerwicy jednoznacznie ,lecz pani psycholożka przypisała mi leki ,które może pomogą jeżeli przyczyną jest nerwica (od operacji minęło 8 miesięcy ) Pozdrawiam.

Operację tętniaka rozwarstwiającego aorty wstępującej przeszłam w 2009 roku.Mam zawroty głowy,które męczą mnie od czasu do czasu-chyba jest to jednak związane z pogodą i ciśnieniem atmosferycznym.Zdarza mi się również takie otępienie z zawieszeniem wzroku na jakimś przedmiocie,zero myślenie wówczas -ale krótko to trwa.Myślę jednak,że przyczyną tego jest uboczne działanie leków.Miewam i to częściej bóle w górnej części kręgosłupa piersiowego - to mnie martwi.Generalnie należy się cieszyć,że ZYJEMY i nie wymagać od siebie tryskania zdrowiem

W 2007 r miałam operację tętniaka aorty wstępującej , i plastyka zastawki dwupłatkowej , tak mam często zawroty głowy , często mi się robi przed oczyma ciemno i dość długo , teraz wiem że przyczyną jest ciśnienie , bardzo duże ciśnienie i często mi brakuje potasu, muszę leżeć 5 godz pod kroplówką ,jak byłam w sanatorium 2007 r , 2009 r , 2011 r 2012 r , 2013 r dowiedziałam się jak uzupełnić potas bez kroplówki,

Witam ponownie , już przeszło rok czasu minęło ,a ja nadal mam zawroty głowy, chociaż o mniejszym natężeniu i szybko się męczę. Mam porobione wiele badań :kardiolog,laryngolog,neurolog,badanie na tężyczkę ,rezonansy i tomografię głowy ,lecz lekarze twierdzą ,że jestem zdrowy ,a zawroty występują nadal ,męczliwość , duszności ,migreny i otępienia,ale mimo to staram się jakoś normalnie funkcjonować.

Pierwszy atak migreny miałem w 1983 roku, dwa tygodnie po wymianie zastawki aortalnej na sztuczną. Potem ataki były bardzo częste. Z upływem lat osłabły. Niestety 29 lat później po operacji tętniaka aorty i wszczepieniu nowej zastawki ataki migreny wróciły. Ostatni kilka godzin temu.... Tak jest w moim przypadku. Pozdrawiam!!!!

Usunięto mi w ubiegłym roku tętniaka aorty, a dwupłatkową zastawkę pozostawiono, lekarz ją tylko *naciągnął* jak powiedział. Teraz stwierdzono niewielki przeciek pod przednim płatkiem mitralnym. Mam też drobne niedomykalności zastawek. Dokuczają mi zawroty głowy, robi się ciemno przed oczami, próba przebiegnięcia na światłach kończy się stanem bliskim omdleniu. Lekarz mówi, że to na pewno nie od przecieku, zlecił na razie test wysiłkowy a jeśli wynik ekg nie będzie w porządku, to wtedy koronarografię.