Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze inaczej zadam pytanie: czy ktoś z was miał tyle komorowych i został zakwalifikowany do ablacji?Rok temu miałam na holterze 2,2 tys. i mnie zakwalifikowali z tym że zapisały mi się też SVT i nsVT. Tym razem się nie zapisały. Ponieważ jednak nie udało sie niczego wywołać na EPS to zostałam odesłana do nastepnego razu.Wtedy jeszcze elektrofizjolog powiedział mi że 2,2 tys to za mało żeby to wypalać,więc dlatego właśnie pytam czy 3,4 tys to już *lepszy* wynik.

Myślę że EPS nie robili Ci z powodu samych 3400 skurczy bo to jest jeszcze mała ilość ale z powodu tych sal i bigemini. Skad masz to zdjęcie z linku, to Twoje badanie?? nie ma raczej takiego schorzenia jak vtac, może to nazwa maszyny robiącej badanie, bo nie słyszałam o vtac. Na badaniu z linka widać salwe komorową składającą z 4 pobudzeń. I tyle.

To zdjęcie to moje zdjęcie z holtera. Mam takie zaburzenie zapisane 6 razy nad każdym napis VTAC. Wiem, że VT to częstoskurcz komorowy, lecz moje niemedyczne wykształcenie nie pozwalało mi wyjaśnić co znaczy VTAC.Na pewno nie jest to nazwa maszyny :) Wiem, że nie robili mi EPS z powodu samych VEBsów czy bigemini, tylko z powodu napadowych częstoskurczy. Wypaliliby mi wtedy drogę pochodzenia VEBsów ale właśnie było ich za mało by móc wypalać i dlatego pytałam czy jak jest 3,5 tys to jest to lepsza liczba do wypalenia. Uzyskałam już odpowiedź od mojego kardiologa, więc zamykam temat.

No i co powiedział ten Twój kardiolog??? W ogóle co mówi na temat tych salw, bo tak u zdrowych osób to one raczej nie wystepują. Po jakis zapaleniach mięśnia sercowego albo po jakiś uszkodzeniach owszem ale od tak to raczej rzadkość chociaż faktycznie się zdarzają. masz racje VT to częstoskurcz więc może vtac to jakaś pochodna tego słowa. Nadal czekasz na ablację?? ja w ostatnim holterze miałam około 700 komorowych skurczy. Odczuwasz te skurcze?? pozdrawiam

W celu wyjaśnienia opiszę może co dokładnie wyszło w holterze. Dodam, ze był to 12-odprowadzeniowy holter a nie 6. Ektopia komorowa: Razem 3506 Pary 0 Wczesne/późne 2790/780 Sekwencji 5 Pobudzeń w sekwencjach 16 Max HR 168 Min 44 Ektopia nadkomorowa: Razem 1075 Pary 336 pojedyncze 359 Sekwencji 6 pobudzeń w sekwencjach 27 Bezwzględne ST obniżenie: -1,75 uniesienie: 1,37 Rodzaje zaburzeń rytmu zapisane podczas badania: VEBs, SVEBs, SVT, Bigeminia, trigeminia, kwadrygeminia, nsVT. Ten Mój lekarz, na to co pokazane w linku, powiedział, że jest to salwa komorowa, ale przy tym bardzo dziwnie się skrzywił i powiedział cyt: *o tutaj pani wyszło jakieś nie wiadomo co ... w ogóle to salwa komorowa jakaś - jakby nieutrwalony częstoskurcz kom.... to już poważniejsza sprawa* Do 23Zalamana23: Źle mnie zrozumiałaś.Poprzednią ablację miałam mieć z powodu SVT i bigeminii, które pojawiły sie na Holterze 12odpr. Wyszło wtedy też 2,2 VEBsów. To zapis z maja 2012r. EPS wykonano u mnie w styczniu 2013r. Ponieważ nie wyzwolono w trakcie badania arytmii powiedziano, bym monitorowała serce, zrobiła 12odpr. Holter i jeśli wyjdzie więcej zaburzeń to zaproszą mnie na kolejną próbę wypalania. Na poczatku wpisu podałam dane z Holtera marzec 2013. Moje serce nie jest zdrowe. Mam wadę zastawki mitralnej i stąd moje zaburzenia, a dokładnie mam Wypadanie przedniego i tylnego płatka zastawki mitralnej z istotną umiarkowaną/dużą niedomykalnością,cechy zwyrodnienia płatków zastawki. Zostałam zakwalifikowana do kolejnej ablacji.

Zapomniałam napisać, że tak, odczuwam te dodatkowe skurcze, te pojedyncze nie są jakieś super uciążliwe, ale czasem jak jest jakieś mocniejsze uderzenie to czuję jak coś mi w środki przeskoczy. Gorzej z bigeminią. Czuję ją zawsze jak mnie dopada i potrafię już odróżnić ją od innych zaburzeń. Bigeminia sprawia, że robi mi się słabo, pojawiają się mroczki przed oczami i jakby zaburzenie równowagi, a dodatkowo mdłosci i uczucie zamierania serca. Częstoskurcze także czuję i wiem kiedy mam, bo puls przyspiesza , ciśnienie robi się 155/100, latam siku co parę minut i mam dziwne dreszcze...jakby gęsia skórka. Czuję się tak, jakbym wypiła 5 kaw po kolei i do tego red bulla - dziwnie nakręcona (pobudzona).

Kumen czy Ty te bigeminie masz często, sama sobie radzisz czy szukasz pomocy lekarza? Odczuwam je tak samo jak Ty, mnie jak zlapie ten rodzaj arytmii to za cholerę nie moge uspokoić serca sama, zawsze muszę mieć pomoc lekarza i wtedy aplikują leki, kroplówki i po paru godzinach mija a Ty jak sobie wtedy radzisz masz na to sposób? Nie wyłapałam na holterze do tej pory czestoskurczu i nie wiem czy go mam czy nie ale zastanowiło mnie to co napisałaś. Wyszły mi tachy ale jak mi tak serce wali szybko, puls przyśpiesza nie mierze wtedy ciśnienia bo nie chcę się nakręcić ale myśle o tym co napisałaś właśnie wtedy latam co minutę do toalety sikać, czy to jakiś objaw częstoskurczu? Nie udało mi sie tego nigdzie zapisać a jak nie ma czarno na białym to lekarz co ma zrobić???

Jeśli chodzi o bigeminie to obecnie już nic nie robię żeby przerwać atak,przyzwyczaiłam się na tyle, że mogę się spokojnie położyć do łóżka i przeczekać aż mi przejdzie.Ale jeszcze nie tak całkiem nie dawno, bo 1,5 roku temu, latałam do przychodni prawie codziennie jak te ataki były najsilniejsze. Było EKG, zastrzyk w tyłek, w ramię, płyn do wypicia, tabletka pod język, znowu EKG i skierowanie na SOR, na sorze 3 godziny czekania na moją kolej i mi już przechodziło więc wracałam do domu :) Przyznam szczerze że do dziś jak złapie mnie mocny atak to idę od razu na SOR. Ja swojego długiego ataku częstoskurczu też nigdy nie zarejestrowałam na EKG ani Holterze. Zapisały się tylko te nieutrwalone i nadkomorowe, co nie są groźne tylko niemiłe, dlatego nie jestem wiarygodnym pacjentem dla kardiologów. Ostatnim razem jak złapał mnie atak komorowego częstoskurczu to pojechałam do swojej przychodni na EKG i pielęgniarka powiedziała mi że mi nie zrobi badania bo przybiegłam specjalnie żeby wywołać częstoskurcz! Tak, wielomocz jest jednym z objawów częstoskurczu :)kiedyś też nie wiedziałam. Powiedziała mi dopiero jedna z pielęgniarek z KZRS w Aninie jak leżałam w tym roku...

To coś podobnie jak ze mną dużo róznego rodzaju arytmii, ja nauczylam sie z tym jakoś żyć, choć nie zawsze jest to łatwe a kardiolog patrzy na to co zapisane, co mu opowiem. Też już nie latam z tym cholerstwem, ale mam też momenty, że jak parę ładnych godzin nie mija to wiem, ze nie dam już sobie rady i jadę na SOR. Z tym sikaniem podczas ataku to masakra, dosłownie wychodze z łazienki i za chwilę muszę znowu, do tej pory jakoś nie łączyłam tego z sercem, choć z innymi chorobami również nie bo nie miałam żadnych dodatkowych objawów. Ale jak się bardziej temu przyjrzałam to w końcu połączyłam to ze swoją arytmią i nie mam tego, jak mam skurcze dodatkowe nawet nasilone czy to komorowe czy nadkomorowe, nie mam tego tez przy bigemini ale mam to przy jak do tej pory twierdziłam tachykardii a może to jednak częstoskurcz? tylko jak to udowodnić jak czasami szybko mija. No jak nie urok to..... a chciałoby się żeby to serducho tak sobie fajnie i równo biło to aż się wtedy lepiej żyje. Pojęczałam, czegoś nowego się dowiedziałam, teraz podpytam swojego lekarza co on na to? bo do tej pory nic mu nie mówiłam o częstych wizytach w toalecie podczas ataku. Dziękuję za info i dobranoc

Poczytaj sobie na necie o objawach częstoskurczów, jest bardzo dobrze opisane :) przed Aninem też sikania nie łączyłam z sercem...w sumie z niczym tego nie łączyłam - dziwiło mnie i tyle. Dużo zachodu bym sobie oszczędziła gdybym od razu powiedziała o tym kardiologowi, poniewaz od razu zamontowali by mi Holter miesięczny albo TELE EKG i prędzej czy później częstoskurcz musiałby się zapisać. Dobranoc również