Skocz do zawartości
kardiolo.pl

E-papieros a papierosy analogowe

Gość Andru

Rekomendowane odpowiedzi

Gość artur 46

Dokładnie a ja słysze od tych co wciągają te nikotyne że to wogóle nie szkodzi. A potem czemu mi serce przeskakuje i szybko bije. Tutaj info z wikipedi i nikotynie: Nikotyna jest silnym agonistą receptorów N-acetylocholinowych. W niskich dawkach (1–3 mg) wykazuje działanie stymulujące, co jest głównym powodem, dla którego palenie tytoniu sprawia przyjemność. Nikotyna działa na organizm człowieka na wiele różnych sposobów, gdyż wiąże się trwale i blokuje działanie kilkudziesięciu różnego rodzaju enzymów. W małych dawkach działa ona stymulująco, powodując wzmożone wydzielanie adrenaliny, co powoduje wszystkie związane z tym objawy (zanik bólu i głodu, przyspieszone bicie serca, rozszerzone źrenice itp). hej

Jeżeli jakiś e-palacz twierdzi, że elektroniczny papieros jest zupełnie zdrowy, to tylko się oszukuje. Sama używam e-p, ale zdaję sobie sprawę z tego, że i on poprzez to, że zawiera nikotynę, jest szkodliwy. Jasne, że jego negatywne oddziaływanie jest dużo, dużo mniejsze niż w przypadku klasycznych papierosów, choćby dlatego, że nie zawiera substancji rakotwórczych, ale zdrowym i tak nazwać go nie można. Z dwojga złego lepiej wypierać epki niż wciąż truć się zwykłymi fajkami ;) I budżet domowy też odżyje ;)

A ja uważam ze e- papierosy są dużo zdrowsze od analogowych , od roku palę tylko e- papierosy , pomogły mi w walce z nałogiem.. nikotyny , kto powiedział że mam palic z nikotyną.. ? powolutku schodziłam zmniejszając dawkę nikotyny teraz juz jest 0 mg .. może to zasługa liquidów? być może ..bo wczesniej wapowałam King a teraz Atmant i smaki są diametralnie rózne , ale najważniejsze jest to ze zeszlam na 0 mg nikotyny teraz pozostało mi odstawić parownik..;)

Jest udowodnione że a-papieros a raczej liquidy są dużo mniej szkodliwe niż dym papierosa tradycyjnego. Istotne żeby kupować olejki wiadomego pochodzenia sprawdzone i potwierdzone właściwymi badaniami. Do takich należą liquidy atmant, których używam już od jakiegoś czasu. Jak dla mnie rewelacja.