Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie a drganie powieki

Gość Kedar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Czy objawem nadciśnienia może być drganie (uczucie ściągania) powieki , w moim przypadku dolnej ? Wiem ,że mam nadciśnienie. Ostatnio przechodzę duży stres z czym powiązane jes podwyzszenie cisnienia (do 160/107). Zauważyłem że przez dużą część dnia drga mi powieka. Czy jedno z drugim jest powiązane ? Dzięki
No wreszcie na forum kardiologicznym pytanie okulistyczne! :-) Kedar- nadciśnienie nie powoduje drgania powieki- jedyne jego okulistyczne objawy są widoczne na dnie oczu- i czasem dochodzi do samoczynnych wylewów podspojówkowych- za każdym razem wywołują bardzo silny niepokój chorego- bo nierzadko taki wylew jest solidny. drganie powieki - jest wywołane przez zaburzenia elektrolitowe- najczęściej- z reguły wystarczy Aspargin ,żeby sobie ten poziom uzupełnić- czasami powieka drga- bez uchwytnej przyczyny- to znaczy - myślmy jescze nie poznali co sprawia owe drgania. najfajniejsze jest to- ze sama jestem okulistą i też czasem drga mi powieka- bardzo mnie to wtedy śmieszy- bo myślę ,ze wszyscy to widzą- i myślą,że ja im perskie puszczam. ale na szczęście dla otoczenia- jest to najczęściej niewidoczne. Pozdrawiam
Ja też miałem ostatnio drgania powieki.Teraz natomiast zaczynają mi drgać różne części ciała (właściwie to są punktowe drgania).Na szczęście drgania te nie wiążą się z bólem.Lekarz mówi że prawdopodobnie mam nerwicę,a takie objawy są typowe dla nerwicy.
Łykam magnez codziennie, nie piję kawy wcale. Jedynie w kresie nauki biorę tabletki musujące (przeważnie Plusssz activ) z kofeiną, tauryna, magnezem i wit. B. A powieka mi drży co 10-20 minut... I wiem, że to z nieustającego stresu. Ale nie wiem co z tym zrobić :( Może faktycznie to brak potasu i aminokwasów. Spróbuję ten Aspargin...
Rację ma ktoś kto napisał że przyczyny drgania powieki mogą być różne i nie do końca są poznane. Mnie zaczęła powieka - dolna - drgać wieczorami trzy dni temu. Od miesiąca uzupełniam mikroelementy i witaminy w organizmie w tym rzecz jasna magnez i potas więc to mit że drganie powieki = brak magnezu. Zapewne w części przypadków tak jest ale nie we wszystkich. Zobaczymy czy przejdzie samo czy coś trzeba będzie z tym robić.