Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam dziwną przypadłość. Po 2 tygodniach wysokiego ciśnienia tj, ok 160 na 100 i dość dużego stresu nagle w nocy po godzinie 2:00 ciśnienie nagle skoczyło na 230 na prawie 130 i dodatkowo fala ciepła ,która nagle uderzyła do głowy. Szybko zażyłem Captopril 2 tabletki x 25 mg. Spadło na 185 na 110. Przyjechało pogotowie i zabrało mnie do szpitala. Po godzinie przy ciśnieniu 160 na 100 zostałem odesłany do domu jako wyleczony. Ale ciśnienie nie daje za wygraną. Po wnikliwej diagnostyce kardiologicznej ustalono,że to nie od serca. Dostałem mocne leki ale napady skoków ciśnienia powracają prawie co noc i co bardzo ciekawe zawsze po 2:00 w nocy. Nie mam pomysłu na przyczynę takich skoków. Dodam ,że w ciągu dnia jest ok 130 na 80 tętno nawet niskie koło 50. Jeżli ktoś to już przerabiał to proszę o pomoc i podzielenie się swoimi przeżyciami. Nie wiem co dalej. Do jakiego lekarza się udać ?

Witam przerabiałam coś podobnego. Mianowicie ciśnienie normalne mam 120/80 ale nagle potrafie dostać skoku- objawia sie to falą gorąca od brzucha do gardła- tak jakby to szło w górę- jak sie wystaszyłam i pomyślałam, ze umieram - to ciśnienie wynosiło 185na 115- ale jak odpuszcze to ta fala trwa ok. 30 sekund i za chwile jest normalne ciśnienie. też wiem ,że to nie od serca ja leczę się na nerwice- pani doktor poradziła mi w takim wypadku 10 mg hydroksyzyny na uspokojenie ( syrop) plus captopril pod jezyk. ewentualnie jakby puls był wysoki u mnie skoki w trakcie ataku do 130 to propranolol 10mg. ale w trakcie ataku staram się oddychać głeboko- i nie korzystam z lekow. a tez miałam epizod z pogotowiem w trakcie takiego ataku- też wypuścili mnie ze szpitala do domu po godzinie.i też miewam tak w nocy i też ok 2.- zwłaszcza jak sie wybudzę- i za chwilę czułam to ciśnienie. ja chodzę od jakiegoś czasu do psychologa i staram się z tym radzic. U mnie właśnie objawem nerwicy jest ta tendencja do skokow ciśnienia.

Gość skokiiii

Joasik ja mam identycznie, jakakolwiek emocja powoduje u mnie skoki, robi mi sie goraco od brzucha do czubka głowy i wiem ze wtedy w 100% mam cisnienie dzwigniete. Ja nie biore zadnych lekow . Cóż najwyżej wywiozą mnie w trumience i tez mam nerwice ktora objawia sie właśnie tymi skokami

Gość renia247

Z powodu nagłych skoków ciśnienia byłam diagnozowana w klinice. w związku z podejrzeniem, iż przyczyna to guz nadnerczy. Na szczęście w rezonansie nic nie wyszło. Skoki ciśnienia mam nadal i tez tylko w nocy. Wczesniej szłam w nocy na pogotowie i tam siedziałam od 2-4 godzin aż po podaniu leków ciśnienie się *unormowało*. Teraz po konsultacji z lekarzem biorę tabletki w przypadku nagłego wzrostu RR pod język , coś na uspokojenie i jakoś trwam do rana. W trakcie skoków 230/130 mam dreszcze, i trzęsę się jak *alkoholik na głodzie*, niepokój- coś strasznego. Szukam jakiegoś hipertensjologa w okolicy ( dolnośląskie) . Jak ktoś może pomóc to proszę o wiadomiść na : renia247@op.pl Pozdrawiam

Witam! Cieszę się, że znalazłam osoby, które mają takie same *napady* jak ja ponieważ już myślałam,że jestem jakimś wyjątkiem, wybrykiem natury itd. Moja historia zaczęła się ok. roku temu. Napady i strasznego kołatania serca a przy tym ciśnienie skacze mi do 170/100 i to zawsze w nocy ok. 2, 3 godz. Przy tym zalewam się zimnym potem i trzęsę jak przysłowiowa galareta, zawroty głowy, szybki oddech i wrażenie, że zaraz zemdleję. Straszne uczucie, które wybudza mnie ze snu. Leczę się na depresję lękową od jakiś 20 lat, która mnie dopadła po operacji tarczycy, prawdopodobnie z powodu braku wdrożenia odpowiedniego leczenia Euthyroxem. No, ale niestety moje objawy pojawiły się z chwilą gdy zaczęłam przyjmować ten lek na tarczycę już regularnie. Nie dość, że zaczęłam po nim tyć to te ataki! Tyle dobrego, że dzięki niemu nie biorę już Cloranxenu tylko Citabax na depresję. Nie wiem już co mam myśleć i co robić - boję się kłaść spać!

Ludzie.. dlaczego nie mierzycie sobie codziennie ciśnienia? jak macie takie napady to na sto procent jest nadciśnienie, i trzeba iść do kardiologa a nie do psychiatry! Ja właśnie tak miałem, nawet pogotowie po mnie przyjechało i teraz biorę lek na obniżenie ciśnienia a zamiast psychiatry zapiszcie się na jogę, to pomaga !

Gość HyperMaciek

Trafiłem tutaj szukając odpowiedzi dlaczego budzi mnie w nocy nagły wzrost cisnienia krwi, przecież w nocy cisnienie powinno spadać a ja mam odwrotnie a jak spojrzę na ciśnieniomierz i widze 127/210 to dodatkowo ogarnia mnie panika że zaraz jakiegoś udaru dostanę, biorę prinivil przed spaniem ale niewiele pomaga co najciekawsze po 15 minutach od wstania i rozruszania się ciśnienie praktycznie wraca do normy... do nast. nocy.. :( boję się kłaść do łożka bo mam wrażenie że to od leżacej pozycji ten nagły wzrost ciśnienia, w przyszłym tygodniu idę do lekarza może coś doradz bo tutaj widzę same pytania bez odpowiedzi...

Ja od miesiąca maja mam takie skoki ciśnienia w nocy. Zaczęłam się bać chodzić spać. Po dokładnym badaniu w szpitalu dzięki mojej pani doktor reumatolog zrobiono mi TK z kontrastem klatki piersiowej i okazało się, że mam gruczolaki nadnerczy o wymiarach 1,2 cm i 1,5 cm. Obecnie czekam na badanie na endokrynologii. Boję się wyników. Doszłam do wniosku, że nie ma nadciśnienia i skoków bez przyczyny. U lekarzy kardiologów za każdym razem była odsyłana jako zdrowa.