Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam na imię Przemek. Jestem po wymianie zastawki mitralnej (rok 2010). Ponieważ denerwuje mnie to, że czasem miewam naprawdę słabe dni, chciałbym się dowiedzieć jak to przebiega u Was. Na przykład ja czasem mam tak, że tydzień męczą mnie duszności i kaszel i nie wiem czy to może od serca czy może od pogody ? A może to lekkie przeziębienie i sercowcy tak reagują ? Miewam też dni że niemiłosiernie chce mi się spać i się szybko męczę- przejdę z pokoju do łazienki albo wejdą po 15 schodkach i głęboko oddycham. Będę wdzięczny jak ktoś odezwałby się do mnie będę wdzięczny- w realu nie mam nikogo z kim mógłbym wymienić doświadczenia :) bo w rodzinie nikt na serce nie choruje :P Dodam, że mam 25 lat :)

Hej, też mam 25 lat i miałam wymienioną zastawkę mitralną na biologiczną w 2010 roku :) Co do odczuwania zmęczenia bywało różnie... Na początku było naprawdę źle - wejście na pierwsze piętro sprawiało, że bardzo się męczyłam i strasznie dyszałam. Ale stan zastawki pogarszały przebyte infekcje (miejsc intymnych czy nawet głupie zapalenie gardła). Teraz wzięłam się trochę za siebie i przez miesiąc chodziłam na zajęcia zumby, zaczęłam zdrowiej jeść i bardzo dbać o siebie. Szczepię się co roku przeciw grypie - to ważne. Sport naprawdę bardzo pomaga, tolerancja na wysiłek podczas uprawiania sportu z biegiem czasu zwiększa się :)