Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Sylwia22l

Witam, ostatnio chodzę od kardiologa do kardiologa i nadal nie wiem co się dzieje - stąd mój post. Zacznę od początku, mam 22 lata, jakieś 6-7 lat temu wykryto u mnie niedomykalność zastawki trójdzielnej i płucnej, kazano mi to kontrolować co 3 lata. Nic się nie działo, nie odczuwałam tego do tej pory. Jakieś 2 miesiące temu zemdlałam, od tamtej pory czułam ból w okolicach serca. Byłam na nartach ( wiadomo codziennie wysiłek, wieczorem impreza, alkohol, mało snu) Po wyjeździe bolało mnie do tego stopnia, że się przestraszyłam. Byłam u rodzinnego, zrobiłam badania krwi, posłuchała mnie i stwierdziła, że słyszy straszne szmery i kazała jak najszybciej do kardiologa. Tego samego dnia zrobiłam echo, lekarz podejrzewał wszystko, właściwie wymienił mi tyle wad, że aż ciężko zapamiętać. ( niedomykalność zastawki aortalnej, mitralnej, trójdzielnej, że mam za małe serce, że jest za bardzo obciążone, wspominał coś o arytmii) Trochę mnie to przeraziło, kazał mi się oszczędzać i praktycznie żyć jak emerytka :| Dodam, że miałam zrobione ekg i założony holter, ale nic tam nie wyszło. Przerażona, udałam się do innego kardiologa, który po tym jak mnie posłuchał stwierdził, że nic mu się nie zgadza z tym poprzednim echo, że to są inne szmery.. Zrobione ponownie ekg - ok. Lekarz wysłał mnie na echo z podejrzeniem asd. Echo miałam wczoraj - asd nie ma. Ale mam czteropłatkową zastawkę aortalna i stąd ta niedomykalność, która teraz jest na przełomie umiarkowanej i dużej ( wcześniejszy kardiolog stwierdził, że to jest niedomykalność mała/umiarkowana) I do tego, że te moje bóle (które coraz bardziej się nasilają) nie są od serca i żebym prześwietliła płuca. Biorę od 2 tyg concor, ale nie odczuwam różnicy. Powiem szczerze, że już głupieję i nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć. Nie znalazłam zbyt wielu informacji o tej czteropłatkowej zastawce. Bardzo proszę o opinię.

O czteropłatkowej zastawce nie słyszałam nic, ale bardziej martwiłabym się niedomykalnością. Poziom umiarkowany/duży to nie jest okej. Lekarz coś wspominał o wymianie zastawki? Jak ta niedomykalność wpływa na hemodynamikę serca? Powiększona komora, przedsionki?

O wadliwej zastawce aortalnej czteropłatkowej nie słyszałem. Ja miałem dwupłatkową wymienioną w Krakowie 2,5 roku temu. Normalna zastawka aortalna posiada trzy płatki. Niedomykalność zastawki aortalnej powoduje powiększenie lewej komory serca, oraz uszkadza zastawkę mitralną. Wymianę zastawki nie należy wykonywać zbyt wcześnie, ale również nie zbyt późno. Decydują o tym wyniki badań. Decydującym jest AVA /graniczna wartość to 1 cm2/,oraz gradient. Kardiochirurg zleci odpowiednie badania np echo,a nawet koronografie itp. Nasza polska kardiochirurgia jest na wysokim poziomie. Niektóre ośrodki specjalizują się w wymianie zastawek aortalnych. Wykonują po 12 operacji dziennie, a ponad 3 tysiące rocznie. Proponuje konsultacje u kardiochirurga. On z całą pewnością zajmie się Twoim problemem. Pozdrawiam- Stanisław