Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Prolaps płatka przedniego zastawki mitralnej

Gość LOL30

Rekomendowane odpowiedzi

Moje serce dziwnie bije,w spoczynku czuje kazde uderzenie,mam wrazenie ze jakby przeskakuje.tetno mam wysokie a cisnienie w normie.Zdecydowalam sie na echo serca.No i wyszło ze mam ten prolaps i strune rzekoma w prawej komorze(ef 66%).Z wynikami poszlam do mojego ogolnego.Stwierdzil ze to nic groznego ze duzo ludzi to ma i z tym zyje.Ok jak tak powiedzial to tak musi byc.Ale 3 tyg temu w srode zaczelo mnie tak dziwnie gniesc w klatce piersiowej,jakby ktos mi na nie usiadl i do tego pieklo mnie w mostku az do gardla jakby zgaga i mialam wrazenie jakby kulki w gardle.Udalo mi sie usnac.Na drugi dzien to samo ucisk w klatce plytki oddech ale bez tego pieczenia.Wytrzymalam.W piatek powiedzialam dosc i poszlam do poradni ale juz do innego lekarza.Zrobili mi ekg.Przepisal kelicardine i propranolol.W poniedzialek mialam przyjsc na kontrolne ekg.Lekarz stwierdzil ze te 2 ekg jest troche lepsze od pierwszego ale dal skierowanie do kardiologa.Na wizyte troche poczekam.Prosze mi powiedziec co to mogło byc.Czy nic mi nie grozi?Te tabletki pomagaja ale nie za bardzo bo i tak czuje te kolotania choc troce mniej.

Miałem podobny problem to pieczenie za mostkiem to podobno wracająca sie treść żołądkowa jak to mi powiedizał lekarz i przepisał na to jakieś leki a uczucie gniecenia klatki i płytki oddech to na tle nerwowym taką diagnoze usłyszałem a zaczeło mi sie też krótko po stwierdzeniu płytkiego prolapsu płatka przedniego :D od tego czasu mija już rok i nadal żyje więc chyba jest dobrze tylko nerwica atakuuuuje !!! :(