Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość rad

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc, zdiagnozowano u mnie przerost lewej komory (jest w gornej normie wielkosci, chyba 1,13? na 1,20 max?) chodze na silownie od 2 lat, to prawdopodobnie spowodowalo moj przerost. moje pytanie jest nastepujace: co bedzie jak moje serce tak przeorsnie ze bedzie powyzej granicy? co wtedy? bedzie tak roslo w nieskonczonosc az wybuchnie?:p i jeszcze jedno, czy ten przerost moze byc od arytmii?

Myślę -bez ironii-że mięśniówka serca nie może być rozciągana w nieskończonośc ...po prostu kiedyś przerośnięty mięsień przestanie się prawidłowo kurczyć a można się domyślić z czym to się wiążę w przypadku serca .

I wątpię żeby 2 lata ćwiczeń spowodowały przerost LK .Nie brałes czegoś na przyrost mięśni ?Gdyby 2 lata ćwiczeń powodowały przerost to półowa sportowców leżała by w grobach .Myslę ze dobry kardiolog odpowie na twoje pytanie i zadecyduej czy mozesz dalej ćwiczyć .

Ania, na przyrost miesni bralem tylko bulka (bialko, weglowodany, proporcja 50/50), przedtreningowke (duzo skladnikow, sporo kreatyny), i bcaa. lekarz powiedzial ze przerost LK jest robi sie od adaptacji serca na powiekszony wysilek, i cos tez czytalem, ze jak jest to od wysilku to ok, ale trzeba kontrolowac,zeby nie przeszlo w jakis *stan patologiczny*? co o tym sadzisz?