Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zmiany zwyrodnieniowe płatków zastawki mitralnej

kumen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przeczytałam właśnie moją kartę informacyjną ze szpitala a tam w rozpoznaniu: Zmiany zwyrodnieniowe płatków zastawki mitralnej,cechy wypadania przedniego płatka i tylnego,umiarkowana niedomykalność mitralna w czasie skurczów dodatkowych komorowych istotna(w czasie badania stała bigeminia komorowa),rejestrowana w żyle płucnej górnej prawej. Niedomykalność mitralna: więcej niż umiarkowana.Gradient wsteczny trójdzielny maksymalny:17,Dodatkowo komorowe i nadkomorowe zaburzenia rytmu serca ,poronny zespół MAS. Czy ja mogę prosić kogoś mądrego o przełożenie tego wszystkiego na język *nasz* ? Teoretycznie wiem na co choruję,przyjmuję beta-blokery ale nie wiem na ile jest to poważne...bo komfort życia nie za ciekawy z wszystkimi możliwymi objawami tej wady,wszyscy kardiolodzy z którymi rozmawiałam na ten temat mówili że trzeba w przyszłości myśleć o operacji zastawki i że będzie cały czas tak samo albo tylko gorzej,a ostatni mój kardiolog (1,5 tyg temu)powiedział że z tego wyrosnę(mam30 lat)!!proszę o fachową poradę tych którzy cierpią podobnie.

KUMEN: Najwidoczniej masz wady zastawek, wrodzone lub nabyte. One powodują powiększanie się komór i przedsionków serca. Jeśli konieczna będzie operacja, to się nie wahaj, bo bez tego lepiej raczej nie będzie. Ja mam 32 lat i jestem po 3 operacjach serca (dwie ostatnie miałam w 1998 roku w Instytucie Kardiologii w Warszawie- Aninie). Podczas tej trzeciej dostałam biologiczną, ludzką, zastawkę płucną. Inne zastawki tez są niedomykalne. Czeka mnie przynajmniej jedna operacja, ale uważam, że warto będzie podjąć kolejne ryzyko, by nadal żyć. A branie leków czy ograniczenia fizyczne nie są takie straszne.