Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem młoda mam 22 lata i chciałabym zrobić kurs instruktorki fitness. Ćwiczę sobie w domu czasami 5 razy w tygodniu- jakieś cardio, ćwiczenia na płaski brzuch, nogi pośladki itp. jeżdżę na rowerku stacjonarnym oprócz tego tańczę. Jednak od pewnego czasu mam problemy z ciśnieniem, skacze mi górne utrzymuje się od kilku dni w granicach 125-135, a dolne jest dość wysokie 95-102 nawet. Byłam u kardiologa dostałam skierowanie na badania na echo serca, kreatynine, lipidogram, potas, morfologie,TSH, mocz badanie ogólne. Zaznaczam ze zawsze miałam niskie ciśnienie w granicach 120/70. Kardiolog powiedziała mi że mogę brać już tabletkę pod język jak będę mieć 140/96 jak będę się po prostu źle czuła... Tylko nie wiem co teraz z tym wysiłkiem fizycznym. niby niczego jeszcze stwierdzonego nie mam, a zawsze byłam bardzo aktywna. Teraz od tygodnia siedzę na antybiotyku( od ogólnego) i też tak mniej więcej od 1,5 tyg mam p[roblem z tym ciśnieniem. Czytałam że wysiłek fizyczny i sport działają bardzo pozytywnie na ciśnienie i serce. Zmniejszają ryzyko chorób i takie tam.. Tylko właśnie zapomniałam się zapytać kardiologa czy mogę ćwiczyć czy też nie. Siedzę jak mówiłam od 8 dni i czuje się jakbym była bezsilna i miała jakis *zanik mięśni* i taka słaba jestem.. Także jak myślicie czy mogę ćwiczyć czy nie bardzo? Pozdrawiam.

Raczej nie. Przynajmniej na nic się nie leczę tylko teraz mam coś z tym ciśnieniem. i mam skierowanie na badania : echo serca, badania krwi i potem do kardiologa znowu... Ale właśnie zależy mi na ruchu fizycznym, bo uwielbiam sport, i właśnie ćwiczę sobie w domu. Ale nie wiem czy mogę? jestem trochę nadpobudliwa śmieje się że mam takie *ADHD* ale w takim sensie że nie potrafię usiąść w jednym miejscu długo. nawet jak na kompie słucham muzy to muszę sobie tańczyć przy tym. :)

Gość Marcin warszawa

Witam wszystkich mam 25 lat i cierpie na delikatne nadciśnienie . Ciśnienie mam od 125-150a nie raz 160 na 80 max 90 chociaż nigdy mi 90 nie przekroczyło. puls w normie. Rano wstaje myje zeby i kłade się na łóżko i ciśnienie mam ok. 125/78/70p max 135/80/70p ale jak mierze pod wieczór to ciśnienie jest od 130-160/80-90/80p . Od jakiegoś pół roku nie uprawiam żadnego sportu. tylko praca dom i spać. praca też cały czas siedząca przed komputerem. byłem u lekarza i wypisał mi leki na nadciśnienie ale nie chce ich na razie brać tylko zażyć jakiegoś sportu typy piłka nożna raz w tygodniu po 2godzinki i bieganie 3 razy w tygodniu... tylko nie wiem czy to dobry pomysł z moim ciśnieniem. Dodam też że moje życie wiąże się ze stresem , praca stresująca i lubię sobie wkręcać różne rzeczy... Przed lekarzem też ostry stres puls ponad 100 :)) Co najlepiej zrobić? Pomóżcie... Pozdrawiam wszystkich :)

Gość Marcin warszawa

Ale ja mam rano niskie 125-130/75-80/70p , a wieczorem 130-150/80/70-80p czyli aż tak źle nie jest... chyba że się zestresuje to mam wysokie ok 160/80-90/80p Boje się za jak zaczne brac leki na nadcisnienie to bede je musial brac do konca życia... bo jak odstawie to bedzie duży skok ciśnienia

Ale jak nie będziesz brał leków to będzie jeszcze gorzej , i doprowadzisz się do takiego stanu jak ja. Miewam czasami skoki do 208 / 140 . Nie wiem jak długo chodziłem z nie leczonym nadcisnieniem dobrze sie czuje nawet jak mam takie wysokie nic mnie nie boli , na kondycje też nie narzekam. Przypadkowo wykryłem gdy zona kupiła cisnieniomierz *na wszelki wypadek* Ale pewnie długo juz jestem chory i dlatego takie wysokie wartosci. A leki na nadcisnienie nie przeszkadzają w niczym , można żyć normalnie. W Sylwestra normalnie sie bawiłem , wypiłem nawet dość sporo i cisnienie miałem nawet trochę niższe niz przed zabawa. na drugi dzien na Kacu spodziewałem sie też wyzszego niz miałem. A jesli zlekceważysz teraz to za kilka lat bedzie gorzej i różnie moze sie skonczyc. A na lekach dużo zmniejsza sie ryzyko wylewy czy zawału nawet przy takich wartosciach ciśnienia jaki ja mam. Po drugie wysokie cisnienie moze tez uszkodzic nerki. Bierz leki dla swojego dobra a nie sa to leki drogie i przewaznie bierze sie je raz na dobe rano. ja birorę rano i na wieczór i w niczym mi to nie przeszkadza.

Nie jestem lekarzem , ale moim zdaniem skoro lekarz przepisał to powinienieś . 150 górnego to juz nadcisnienie . lekarz na pewno przepisał Ci lek łągodny zeby Cię z nóg nie zwalił . jesli zlekceważysz to teraz to różnie może być tak jak pisałem wcześniej. Nie masz się co obawiać leków na nadcisnienie w niczym nie przeszkadzaja. Im szybciej zaczniesz je brać tym lepiej.