Gość Diana22 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Witam. Jestem młoda mam 22 lata i chciałabym zrobić kurs instruktorki fitness. Ćwiczę sobie w domu czasami 5 razy w tygodniu- jakieś cardio, ćwiczenia na płaski brzuch, nogi pośladki itp. jeżdżę na rowerku stacjonarnym oprócz tego tańczę. Jednak od pewnego czasu mam problemy z ciśnieniem, skacze mi górne utrzymuje się od kilku dni w granicach 125-135, a dolne jest dość wysokie 95-102 nawet. Byłam u kardiologa dostałam skierowanie na badania na echo serca, kreatynine, lipidogram, potas, morfologie,TSH, mocz badanie ogólne. Zaznaczam ze zawsze miałam niskie ciśnienie w granicach 120/70. Kardiolog powiedziała mi że mogę brać już tabletkę pod język jak będę mieć 140/96 jak będę się po prostu źle czuła... Tylko nie wiem co teraz z tym wysiłkiem fizycznym. niby niczego jeszcze stwierdzonego nie mam, a zawsze byłam bardzo aktywna. Teraz od tygodnia siedzę na antybiotyku( od ogólnego) i też tak mniej więcej od 1,5 tyg mam p[roblem z tym ciśnieniem. Czytałam że wysiłek fizyczny i sport działają bardzo pozytywnie na ciśnienie i serce. Zmniejszają ryzyko chorób i takie tam.. Tylko właśnie zapomniałam się zapytać kardiologa czy mogę ćwiczyć czy też nie. Siedzę jak mówiłam od 8 dni i czuje się jakbym była bezsilna i miała jakis *zanik mięśni* i taka słaba jestem.. Także jak myślicie czy mogę ćwiczyć czy nie bardzo? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Dianna22 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 A dodam jeszcze że ciśnienie górne miałam z 3 razy przez ten okres 157, a raz miałam 175. Byłam też na SORZE z tym ciśnieniem, ale ono tak skacze że raz potrafi być wysokie a potem się normuje Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość LEKARZ Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Niczego nie zmieniaj, z niczego nie rezygnuj. Leki są po to aby móc dalej prowadzić nornalne życie a nie stawiać sobie przeszkody. Aktywny tryb zycia?? Nie ma przeszkód. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Dianna22 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Nie mam jeszcze żadnych leków tylko captopril połówkę 6,5 pod język jakby co, badania najpierw musze zrobić a potem do kardiologa znów. Ale się cieszę że nie ma żadnych przeciwwskazań do aktywności fizycznej :) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość vegas Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Ruch jest wskazany, jak najbardziej! Czy jesteś osobą nadpobudliwą,nerwową? Czy posiadasz inne istotne dolegliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Dianna Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Raczej nie. Przynajmniej na nic się nie leczę tylko teraz mam coś z tym ciśnieniem. i mam skierowanie na badania : echo serca, badania krwi i potem do kardiologa znowu... Ale właśnie zależy mi na ruchu fizycznym, bo uwielbiam sport, i właśnie ćwiczę sobie w domu. Ale nie wiem czy mogę? jestem trochę nadpobudliwa śmieje się że mam takie *ADHD* ale w takim sensie że nie potrafię usiąść w jednym miejscu długo. nawet jak na kompie słucham muzy to muszę sobie tańczyć przy tym. :) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Marcin warszawa Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Witam wszystkich mam 25 lat i cierpie na delikatne nadciśnienie . Ciśnienie mam od 125-150a nie raz 160 na 80 max 90 chociaż nigdy mi 90 nie przekroczyło. puls w normie. Rano wstaje myje zeby i kłade się na łóżko i ciśnienie mam ok. 125/78/70p max 135/80/70p ale jak mierze pod wieczór to ciśnienie jest od 130-160/80-90/80p . Od jakiegoś pół roku nie uprawiam żadnego sportu. tylko praca dom i spać. praca też cały czas siedząca przed komputerem. byłem u lekarza i wypisał mi leki na nadciśnienie ale nie chce ich na razie brać tylko zażyć jakiegoś sportu typy piłka nożna raz w tygodniu po 2godzinki i bieganie 3 razy w tygodniu... tylko nie wiem czy to dobry pomysł z moim ciśnieniem. Dodam też że moje życie wiąże się ze stresem , praca stresująca i lubię sobie wkręcać różne rzeczy... Przed lekarzem też ostry stres puls ponad 100 :)) Co najlepiej zrobić? Pomóżcie... Pozdrawiam wszystkich :) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość lekarz Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Leki bierzesz po to aby własnie sport móc uprawiac bez obawy,ze nagle dostaniez wylewu.. I od tego zacznij.. Potem bedziesz myślał o stopniowym odstawiniu leków. Cytuj Odnośnik do komentarza
Piotrek71 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Jak najwięcej ruchu na powietrzu . Ja mam ciśnienie w granicach 170-175 / 100-115 , biorę leki i staram się ruszać choć nie bardzo mogę ,kręgosłup. Ja mam odwrotnie jak jestem u lekarza to ciśnienie mam zawsze niższe niż jak mierzę w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Marcin warszawa Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Ale ja mam rano niskie 125-130/75-80/70p , a wieczorem 130-150/80/70-80p czyli aż tak źle nie jest... chyba że się zestresuje to mam wysokie ok 160/80-90/80p Boje się za jak zaczne brac leki na nadcisnienie to bede je musial brac do konca życia... bo jak odstawie to bedzie duży skok ciśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza
Piotrek71 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Ale jak nie będziesz brał leków to będzie jeszcze gorzej , i doprowadzisz się do takiego stanu jak ja. Miewam czasami skoki do 208 / 140 . Nie wiem jak długo chodziłem z nie leczonym nadcisnieniem dobrze sie czuje nawet jak mam takie wysokie nic mnie nie boli , na kondycje też nie narzekam. Przypadkowo wykryłem gdy zona kupiła cisnieniomierz *na wszelki wypadek* Ale pewnie długo juz jestem chory i dlatego takie wysokie wartosci. A leki na nadcisnienie nie przeszkadzają w niczym , można żyć normalnie. W Sylwestra normalnie sie bawiłem , wypiłem nawet dość sporo i cisnienie miałem nawet trochę niższe niz przed zabawa. na drugi dzien na Kacu spodziewałem sie też wyzszego niz miałem. A jesli zlekceważysz teraz to za kilka lat bedzie gorzej i różnie moze sie skonczyc. A na lekach dużo zmniejsza sie ryzyko wylewy czy zawału nawet przy takich wartosciach ciśnienia jaki ja mam. Po drugie wysokie cisnienie moze tez uszkodzic nerki. Bierz leki dla swojego dobra a nie sa to leki drogie i przewaznie bierze sie je raz na dobe rano. ja birorę rano i na wieczór i w niczym mi to nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza
Piotrek71 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 PS. też jestem z Warszawy pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Marcin Warszawa Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Czyli jak mam ciśnienie 150/85/75p to muszę już zacząć brać leki na nadciśnienie ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Piotrek71 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Nie jestem lekarzem , ale moim zdaniem skoro lekarz przepisał to powinienieś . 150 górnego to juz nadcisnienie . lekarz na pewno przepisał Ci lek łągodny zeby Cię z nóg nie zwalił . jesli zlekceważysz to teraz to różnie może być tak jak pisałem wcześniej. Nie masz się co obawiać leków na nadcisnienie w niczym nie przeszkadzaja. Im szybciej zaczniesz je brać tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Marcin Warszawa Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Ok. Jutro idę do lekarza.. mam nadzieje że to nic poważnegoo.. chociaż boli mnie dosyć często głowa i oczy , martwi mnie to ciśnienie 150. bo to drugie mam zawsze w normie i puls... ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza
Piotrek71 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 150 to jeszcze nie tragedia ale do lekarza idź , przy takim cisnieniu leki , które dostaniesz szybko przywrócą wszystko do normy Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Marcin Warszawa Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Witam u lekarza miałem Ciśnienie 150/90 . Lekarz wypisał mi Agen 5 . Brał to ktoś ? Są jakies skutki uboczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi