Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od ponad miesiąca mam bóle w klatce piersiowej i kołatania serca. Dolegliwości te wieczorem się nasilają i nie dają spać. Serce bije nierówno raz mocniej raz słabiej. Mocne bicie serca czuję aż w głowie, taki pulsacyjny ból i zawroty głowy. Skoki ciśnienia 160/105 150/100. Mam też żylaki. Po przebytym pięć lat temu zakrzepie żyły środkowej siatkówki oka i po przeprowadzonym wywiadzie teraz, lekarz podejrzewał zator płucny ale tomografia wykluczyła to. EKG nic nie wykazuje, było też echo serca, to badanie wykazało jakieś anomalie ale nie mam nawet żadnego leczenia. Wiem że przyczyn może być wiele ale ja się nie czuje dobrze i szukam pomocy.Dodam jeszcze że pracuje w systemie trzyzmianowym.

Witam Cichorę, Podane wartości ciśnienia tętniczego są zdecydowanie za duże. Prawodpodobnie nadciśnienie wymaga leczenia, takiego, żeby wartości ciśnienia pozostawały w normie. Praca na 3 zmiany, w tym praca nocy, może utrudniać dobrą kontrolę ciśnienia tętniczego. Dlatego warto zastanowić się nad zmianą pracy, na taką, żeby nie pracować w nocy - jeżeli jest to możliwe?