Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość zaniepokojona26

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zaniepokojona26

Witam serdecznie i proszę o pomoc... Mam zespół WPW, od którego dostaję częstoskurcze nadkomorowe. Przyjmuję Rytmonorm - 175 mg, 175 mg - 150 mg. Od zawsze na egzaminach na studiach (max stres) czułam dodatkowe skurcze, trwające ok. 30 sec, wyglądające na bigeminię. Jestem bardzo nerwowa... ostatnio, od 3 tyg, dostaję je prawie codziennie, zawsze pod wpływem emocji. Na pogotowiu na EKG nic się nie zapisało, ale jak usłyszałam wieść o szpitalu, włączył mi się ten rytm, poprosiłam, by lekarz osłuchał i stwierdził bigeminię (wcześniej zasugerowałam, że mam chyba bigeminię). Wykonałam badanie holtera. W trakcie badania 4x załączył mi się ten rytm, taki sam jak na pogotowiu, a w opisie jest 0 bigeminii. Czy wynik mógł być źle odczytany? Za to w wyniku mam jeszcze 6 pobudzeń komorowych, może to jednak to. Tego dnia było ich mało, ale np. następnego nie chciało się to zatrzymać i miałam ich ok. 30-50. Wszystko zależy od mojego napięcia... Moje pytanie, czy skurcze komorowe przy WPW są groźne i mogą wywołać częstoskurcz komorowy? Czy ktoś ma WPW i skurcze komorowe? Wszędzie jest napisane, że skurcze nie są groźne, problem zaczyna się, gdy współistnieją inne choroby, jest kilka wymienionych, ale WPW nie...ta niewiedza tylko potęguje stres. :( Będę wdzięczna za odpowiedź.

Witam Zaniepokojoną, Ekstrasystolia komorowa (dodatkowe skurcze komorowe), jeżeli nie jest związana z określonymi objawami - kołatanie serca, zawroty glowy, zaburzenia równowagi i świadomości... zasadniczo nie jest groźna i niekiedy nie wymaga leczenia. W razie wątpliwości, można zwrócić sie o pomoc do ośrodka leczenia arytmii, położonego w miarę niedaleko od Pani miejsca zamieszkania. Być może badanie elektrofizjologiczne będzie przydatne? W zależności od wyniku można brać pod uwagę leczenie zabiegowe (ablacja?).