Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ubytek międzykomorowy a duszności i szybkie męczenie się

Gość TeamUSA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W połowie września wykryto u mnie *podobno* ubytek międzykomorowy, który ma 1cm. Przy owej wadzie lekarz (obojętnie jaki) podobno powinien słyszeć jakiekolwiek szmery w sercu, do tego powinny u mnie występować duszności i szybkie męczenie się. Trenowałem sport, regularnie, 3-4 treningi w tygodniu. Robiłem to od 3 lat. Jak dotąd czułem się znakomicie, w bardzo młodych latach życia nikt u mnie nic podobnego nie wykrył. Jak na razie czekam na badanie echa przezprzełykowego, które ma odbyć się na początku stycznia. Czy jest możliwe, że coś zasłaniało na USG serca i to nie jest żadna wad i nic tam nie ma? A jeśli coś jest, to czy ten 1 cm. zagraża życiu? Proszę o szybkie odpowiedzi, bardzo się martwię i przejmuję.

Gość Ewa30zToF

VSD to prosta wrodzona wada serca, wykrywana u wielu dorosłych. Szmer ponoć może być niesłyszalny, czasem wysłuchuje się go przypadkiem. Poczekaj na echo przezprzełykowe i na opinię kardiologa. takie ubytki zwykle się zamyka, operacyjnie lub przezskórnie.

Dziękuję bardzo. Twoja wypowiedź oznacza chyba, że mam się nie przejmować. Tyle tylko, że ja mam dopiero 14 lat. Moim zdaniem lekarze powinni już wcześniej wykryć u mnie ową wadę, a nie dopiero teraz po zdarzeniu neurologicznym. Nikt wcześniej jak już wspomniałem nie wykrył, więc nie wiem skąd ta wada, która przeszkadza mi w rozwijaniu swoich sportowych marzeń. Bo... raczej ta wada nie mogłaby tak nagle zaistnieć, prawda? Mam rozumieć, że mam się nie przejmować?

Gość Ewa30zToF

Masz rozumieć, że trzeba poczekać na wynik echo i potem zdać się na decyzję lekarza. :-) Takie ubytki wykrywa się też u znacznie starszych od Ciebie, więc się nie przejmuj. Na razie bym spauzowała z cięzkimi treningami, dźwiganiem itp.