Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość mugen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, mam nadzieje, że tu ktoś jeszcze zagląda, bo znalazłam posty bez odpowiedzi z 2010 roku na interesujący mnie temat :) Otóz jesli ktoś wie to please - jak szybko trzeba działać w sprawie zapalenia mięsnia sercowego? Dwa tygodnie temu miałam grypę a od tygodnia pojawiło się u mnie takie dziwne moze nie tyle kołatanie co arytmia serca. Zatrzymuje mi się na chwilę i zaczyna walić po czym jest ok i tak kilkanascie razy dziennie, szczególnie wieczorem jak sie kładę spać. Po kilku dniach takich dolegliwosci zglosilam sie do rodzinnego, ale EKG wyszlo ok (tylko przyspieszona nieco akcja) i dostalam skierowanie na krew, leki - propranonol i hydroxyzyna. Badanie krwi robie w poniedzialek (pojutrze), nie wiem, czy to jest zapalenie mięśnia sercowego, może wynik np. anemii albo czegos innego, ale jesli zapalenie , to czy nie za dlugo to wszystko trwa - wyniki, potem umowienie sie do ogolnego, potem jak mi da do kardiologa to nie wiem ile sie teraz czeka itp? jak myślicie - ile ma się czasu jeśli to zapalenie mięśnia sercowego?

Witam serdecznie. Chciała bym się zwrócić z prośbą o pomoc. Boje się że mam zapalenie mięśnia sercowego. w prawdzie pielęgniarka w szpitalu nie stwierdziła niczego takiego, ale czy to możliwe że po grypie, która trwała dość długo jestem chora? Robiłam badania ekg, są w normie. Morfologia tak samo. Jedyne objawy to bóle w klatce piersiowej, bóle serca i kołatanie, osłabienie i mroczki przed oczami. Jestem też bardzo nerwowa, mam duże zmiany nastroju, drgawki, bezsenność i nieokreślony lęk, niepokój przed śmiercią. Czy powyższe badania wykluczają zapalenie ? Bardzo proszę o odpowiedz. Pozdrawiam.

Ja również miewam podobne objawy i miałem kilka razy już robione ekg, rtg klatki i morfologie. A czemu pielęgniarka wydała opinie a nie lekarz?? Jeśli miałaś robione te badania to powinien je widzieć lekarz. Ekg by pewnie pokazało jakieś zmiany, a najbardziej podwyższone CRP i podwyższona Troponina( to wszystko jest w badaniu krwi). Jeśli te parametry sa ok nie powinno być zle. Ja również boje sie zapalenia mięśnia sercowego. Chodzę po lekarzach, a mam niby dobre wyniki...

W szpitalu spędziłam ok. tygodnia. Potem przez ok 2 miesiące kiepsko sie czułam, każda czynność sprawiała mi trudność i szybko się męczyłam. Po ok8 miesiącach od przebytego zapalenia mieśnia pracowałam już fizycznie, badania serca były ok, zapalenie nie wywołało żadnych trwałych zmian

Miesiąc temu zdiagnozowano u mnie ZMS. Ze szpitala wypuszczono mnie 30.11.2014. Minęło już trochę czasu a ja nadal odczuwam dolegliwości bólowe (zwłaszcza po spacerze lub zakupach) oraz duszności. 2 tygodnie temu miałem EKG i Echo. Podobno wszystko jest ok a jednak czuję się fatalnie. Proszę napisać (z własnego doświadczenia) jak długo dochodzi się do siebie i po jakim czasie mija ból po wysiłku. Zaczynam się martwić że nie wszystko idzie w dobrym kierunku. Zapomniałem dodać że ostatnio dzwoniłem po karetkę ponieważ dostałem chwilowego częstoskurczu połączonego z pieczeniem (HR 100/min przy leżeniu). badig@interia.pl