Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze komorowe w ciągu dnia

panti2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem prawie 40 latką z arytmią zdiagnozowaną zupełnie przypadkiem ( nie mam żadnych objawów i nie czuję dodatkowych komorowych) byłam w szoku, że mam arytmie.Zrobiłam badania, usg serca w normie choć mam *niewielkiego stopnia wypadanie przedniego płatka zastawki mitralnej, test wysiłkowy ujemny z diagnozą arytmi komorowej i holter 1600 dodatkowych komorowych z okresami bigemii i jedną salwą bez patologicznych pauz. Najdziwniejsze jest to,że te pobudzenia komorowe mam tylko w dzień , w nocy ani jednego-zupełne zero, narazie biorę concor i tenox ( na nadciśnienie) ale lekarz zasugerował dwa razy rano i wieczorem biosotal 40, pytanie po co skoro nie odczuwan tych dodatkowych komorowych a od 22.00 do 8.00 rano nie mam ani jednego, z czego to może wynikać?pozdrawiam

Gość OlaElektrokardio

Witam, bardzo dobrze że lekarz przepisał Ci te leki. 1600 ekstrasystolii komorowych to dość dużo. Norma jest do 200 dziennie. Leki anty-arytmiczne powinny zmniejszych wystepowanie tych dodatkowych skurczów. Mimo, iż ich nie odczuwasz to obciążają one serce. W nocy kiedy śpimy tetno spada do ok. 50/min, wszystko sie uspokaja i wtedy pobudzenia dodatkowe występują rzadziej albo wogóle.