Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Marek30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam na imię Marek. 8 lat temu przeszedłem operację serca z powodu tętniaka aorty oraz współistniejącego VSD. Istniało również prawdopodobieństwo wymiany zastawki aortalnej (która zaczęła niedomagać przez tętniaka), jednak w czasie operacji stwierdzono że zastawka jest jeszcze ok. Od czasu operacji wykonuję badania kontrolne. Badanie w 2008 roku wyszło ok: niedomykalność I stopnia, reszta w normie, EF- 65%. Ostatnie badanie (listopad): niedomykalność I/II, pogrubione płatki zastawki, EF- 55%. Stąd moje pytanie, czy na spadek EF może mieć wpływ owa niedomykalność? W ciągu 5 lat spadła o 10%. Od długiego już czasu odczuwam ciągłe zmęczenie, ospałość, apatię, bóle mięśniowe. Zauważam również coraz większą różnicę między ciśnieniem skurcz. a rozkurcz. np. 140/67, 137/64, zdarzyło się 150/60. Ogólnie zawsze skurczowe jest za wysokie a rozkurczowe za niskie. Lekarz twierdzi, że wynik echo jest ok i moje objawy nie mogą wynikać z jakiejś dysfunkcji serca. Niedomykalność zastawki aort. mam od 15 lat. Czy postępujące objawy mimo niedużej niedomykalności są wskazaniem do wymiany zastawki?

Jestem po dwóch operacjach serca, w tym 2 lata temu miałem wymienianą zastawkę aortalną. Wg mojego osobistego doświadczenia i wiedzy nabytej w czasie choroby uważam, że przedstawione dolegliwości nie mogą być podstawą do operacji wymiany zastawki aortalnej. Objawy, te poważne to niemożliwość wykonywania wysiłku, nawet takiego jak przejście 50 do 100 m. W echu serca występuje wysoki gradient np 70 i więcej. Takim warunkiem bezwzględnym jest AVA mniejsze niż 1 cm2. Nigdy nie należy wymieniać zastawki przedwcześnie.O tym musi decydować kardiochirurg. Pozdrawiam i jednocześnie gotowy jestem do dalszych informacji. Stanisław