Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Lęki i podejrzenie nerwwicy u nastolatka

Gość Miki382

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 14 lat. Od jakiegoś czasu dziwnie się czuję , zaczęło się od lęków w szkole ,bałem się że zaraz zacznę się źle czuć ,brałem hydroksyzynę, później miałem jakieś głupie urojenia że niby ktoś ciągle (jakieś złę dusze) dokucza mi,męczy mnie,straszy,wydawało mi się że steruje moim samopoczuciem ale teraz doszedłem do wniosku że to głupota i tylko mój wymysł bo nawet nie wyczuwałem niczyjej obecności tylko się bałem. (myślę że to przez horrory itp) Mam też tak że muszę coś zrobić np wykonać jakiś ruch,jakieś obliczenia w myślach a jak tego nie zrobię to zaczynam się bać że coś mi się zaraz stanie. Często mam myśli samobójcze w sumie cały czas myślę o zakończeniu życia na tym świecie ale nie mam depresji bez przerwy. Budzę się przerażony , boję się nawet nie wiem czego,cały czas się dziwnie czuję,nic mi się nie chce,boli mnie głowa i kark,czuję mrowienie w głowie ale tylko po jednej stronie raz z prawej raz z lewej ale nigdy na całej,zapominam oddychać. Lęk zazwyczaj przychodzi pierwszy a później jakaś wymyślona przyczyna w którą zaczynam wierzyć. Dodam jeszcze że mam bardzo niską samoocenę i udaję kogoś kim nie jestem mimo tego że wszyscy mnie chwalą i doceniają poza tym że w domu ojciec znęca się nade mną i mnie wyśmiewa... Byłem na pierwszej wizycie u psychologa , pytał tylko o sytuację w domu i szkole to była taka zapoznawcza wizyta, teraz idę w piątek. Przepraszam za błędy i że wszystko jest takie pomieszane ale pisałem na szybko,dziękuję za przeczytanie.

Witam serdecznie, Tak jak napisał Przedmówca - Twoje objawy wskazują najprawdopodobniej na zaburzenie nerwicowe. Uczęszczaj dalej do psychologa. Ja ze swojej strony radzę Ci żebyś znalazł odpowiedni dla siebie trening relaksacyjny (może to być trening autogenny Schultza lub ćwiczenia oddechowe połączone z naprzemiennym napinaniem i rozluźnianiem mięśni), aby obniżać napięcie nerwowe. Pozdrawiam