Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Tomek ten kolega to chyba panikarz, ale faceci tacy sa jak male dzieci, koronarografia wcale nie boli znieczulaja miejsce wklucia, a po podaniu kontrastu to czuje sie uderzenie ciepla masz uczucie jak bys sie posiusial,a do badania musisz wygolic pachwiny raczej obie.Badanie trwa okolo 1/2godz lub dluzej zalezy co jest w serduchu.Pozdrawiam i wcale nie boli tak jak opisuja,po badaniu lezysz plackiem 24godz
Witam prosze o interpretacje wynikow : obraz zastawki mitralnej ef 102 , obraz zastawki aortalnej : srednica aorty 28mm roz. platkow 20 lewy przedsionek 28 prawa komora 25 lewa komora 46 esd 30 grubosc tylnej sciany edd 10 grubosc przegrody 9 kurczliwosc lewej komory .... cos tam 64% nieumiem odczytac dopler : przeplywy w normie . zeskanowany wynik jest na stronie www.kosaauta.republika.pl/eho.html pozdrawiam Adrian
Witam Jestem po przebytym zapaleniu płuc (leczenie: Zinacef,Berodual,Miflonid, Dexaven), w trakcie rtg klatki piersiowej stwierdzono (poza zapaleniem płuc) sylwetka serca powiększona kulista, tygodniowy pobyt w szpitalu na Pulmonologii, w trakcie pobytu wykonano Echo: Wynik: Prawa komora(r/s) 1,8-2,2cm Przegroda międzykomorowa(r/s) 0,9-1,1cm Lewa komora(r/s) 4,8-2,1cm Tylna ściana lewej komory(r/s)0,9-1,2cm Aorta wstępująca 2,6cm Lewy przedsionek 2,3cm Frakcja wrzutowa lewej komory ok 56% (wg Simpsona). Kurczliwość regionalna lewej komory bez istotnych zaburzeń kurczliwości. Zastawki serca: Militarna- fala zwrotna prawidłowa grubość płatkowa 4mm bez cech zapadania bez zmienności oddechowej. Aortalna-fala zwrotna,trójpłatkowa,prawidłowa. trójdzielna-fala zwrotna prawidlowa. Płucna AT 122ms, fala zwrotna.ślad przegroda międzykomorowa i międzyprzedsionkowa-ciągłe. osierdzie-płyn w worku osierdziowym: za ścianą tylną2,2 za ścianą boczną 1,8-2cm za prawym przedsionkiem 1,5cm za prawą komorą ok 1,8cm płynu. Po wyjściu wykonałam kolejne Echo UKG 2D, M-mode: LV EDD/ESD (mm) LA (mm)30 AO(mm)30 RV(mm)20 Grubość ścian: LVPW s/d (mm) 13/9 IVS s/d (mm) 13/9 Zastawki morfologicznie czynnościowo prawidłowe. Osierdzie separacja za tylną ok 18mm Kurczliwość ogólna dobra bez zaburzeń odcinkowych. EF: ok 65% Lekarz stwierdził: prawdopodobnie zapalenie osierdzia, zalecił lek moczopędny Diuver 1*d i magnez. Proszę o interpretację wyników Panią Izabelę, gdyż określenie prawdopodobnie mi nie wystarcza, a o ile wcześniej nie odczuwałam żadnych bóli, tak obecnie pojawiły się bóle( napadowe) pod łopatkami, szybkie tętno (90-120) i niskie ciśnienie (95/60), kolejny termin wizyty za dwa tygodnie, po poczytaniu forum to jestem na dobrej drodze do nerwicy serca. Dziękuję.
witam wszystkich. Mam prośbę. podaję poniżej pewne dane o któryvh nie mam zielonego pojecia. proszę o pomoc i opinię: LVdD (cm) : 5,85 IVS (9cm) : 1.1 LA (cm) : 3,85 RVdD (cm) : 3.00 EF % : 67% Opinia lekarza: poszerzona jama lewej komory, graniczna wielkość jamy prawej kjomory, wielkość pozostałych jam serca w normie, graniczna grubość ścianek LK, bez odcinkowych zaburzeń kurczliwośći LK, śladowa niedomykalność trójdzielna + oraz mitralna morfologia płatków zastawek oraz ruchomość w normie, bez płynu w osierdziu. nadmieniam iż moje dane to: wiek - 27 wzrost - 190 waga - 110 kg ciśnienie 140/90 aktywny fizycznie (sporty tj. koszykówka, piłka nożna) Proszę o opinie na ten temat, to było moje pierwsze takie badanie i to jeszcze z przypadku.
witam ja też mam tę samą, co większość tutaj się wpisujących prośbę - czyli o ocenę wyników... wiem, ze większość jest w normie, ale w czasie badania lekarz powiedział coś o złych rokowaniach związanych z prawą komorą, po powrocie do domu sprawdziłam badanie sprzed 10 lat, gdzie wymiar rozkurczowy wynosi 2,1 cm, teraz mam inny zapis, ale chyba tutaj chodzi o RA -29 mm inne dane to Ao: pierścień-13 mm opuszka 20 mm wstępująca 29 mm RV - 24IVS 7/10 mm LV 44/30 m LVPW 8/11 mm LA - 30 m EF 60% aorta brzuszna 20 mm czy ktoś coś z tego rozumie? pomijam komentarz sformułowany w formie zdań, bo tutaj jestem w stanie pojąć o co mniej więcej chodzi, ale te liczby.... w każdym razie będę wdzięczna, jeżeli ktoś zorientowany w temacie będzie chciał skomentować
witam czy mógłbym poprosi Cię Izo o interpretacje moich wyników wymiary lewa komora - rozkurcz 54mm lewy przedsionek 42 mm aorta 35mm prawa komora 25 mm miesien IVS rozkurcz 11mm sciana tylna rozkurcz 11mm masa miesnia lewej komory 279g zastawka mitralna : bez zmian fala zwrotna - ślad zastawka aortalna: bez zmian fala zwortna nb zastawka trojdzilna: bez zmian fala zwrotna : I osierdzie bez wysieku kurczliwosc : prawidlowa frakcja wyrzutowa 70% wnioski wielkosc jakm prawidlowa (graniczny wymiar LP) gramniczna grubosc LK kurczliwosc w normie zastawki bez wad sladowe IM i IT cisnienie w OK prawidlowe bez wysieku w osierdziu
witaj IZA,widze, ze sporo wiesz na tematy medyczne,interpretacji wynikow,czy wiesz tez sporo na temat blokow przedsionkowo-komorowych,zwlaszcza II stopnia(I mobitza lub weck.)?na holterze wyszlo mi to paskudztwo,6 razy na dobe,zwlaszcza w porze nocnej i rannej.nikt z lekarzy,oprocz samego stwierdzenia bloku nie chce chce mi udzielic dokladnych informacji,tylko takie pobiezne,a zwlaszcza co do sposobu leczenia,poprawienia kondycji serca itd.chcialabym wiedziec co moze zaszkodzic i poglebic ta wade,a co moze poprawic.sama wiedze na temat powstawania i co to jest posiadam,ale nigdzie nie ma co leczenia,co do zatrzymania na tym etapie i nie poglebiania sie np. II zaawansowany lub w III stopien,gdzie jest juz konieczny rozrusznik.chce tego uniknac.chce aby wada nie postepowala.co mozna stosowac,jak leczyc?prosze pomoz,bo jestem tym zalamana,.echo serca mialam zrobione i o dziwo nic nie wykazalo,tylko jakies drobne wyginanie sie jednego platka...przez jakis czas mialam tez dodtakowe skurcze.zle sie ciagle czuje,czasami jest mi slabo,zawroty glowy,jakies dziwne leki.boje sie,ze to moze byc od tego bloku,szybciej jak kiedys mecze sie,to tak dziwnie bo mam 39lat,a czuje sie czasem jak 75 letnia kobieta.jak mozesz.odpowiedz.z gory dziekuje.
Witam serdecznie. Jestem mamą 9-letniego chłopca. Od urodzenia ma szmer. Kontrolujemy się u kardiologa raz na rok. Do tej pory wszystko było ok. Ale właśnie wczoraj po takiej wizycie zostaliśmy skierowani na badanie echo. Oto wynik badania: 1. Możliwość śladowego przecieku na wysokości zastawki otworu owalnego. 2. Fizjologiczna niedomykalność zastawki płucnej I stopnia. 3. W świetle lewej komory serca struna rzekoma krzyżująca drogę odpływu oraz poprzeczna beleczka o średnicy 5 mm. Jestem przerażona, bo musze malca położyć do szpitala na dalsze badania. Może ktoś mi wytłumaczy co to wszystko znaczy. Czy coś z tym robić? I czy można żyć jak dotąd? Czy i jak to się leczy?
proszę o krótką radę, lekarz u którego byłem z bólem w obrębie serca po echu serca stwierdził **osierdzie wolne serca prawidłowej wielkości, zastawki serca wiotkie, wyraźne uginanie się środskurczowe przedniego płatka zastawki mitralnej z małą falą niedomykalności mitralnej zespół barlaa.* mało mi wyjaśnił więc proszę o radę. mam 26lat. obecnie biorę concor2,5. czy to poważna choroba? da się to wyleczyć? jakie mogą być dalsze objawy? dziękuję za każdą radę.
Witam! Jestem po raz pierwszy na tym forum i wyglada na to, ze moge uzyskac tu istotne dla mnie informacje. Mam 28 lat i stwierdzono u mnie niedomykalnosc mitralna.Skierowanie na badanie echo otrzymalam z uwagi na wiele objawow klinicznych(bóle zamostkowe, częstoskurcze napadowe,bardzo szybka męczliwosc, uczucie subiektywnej dusznosci zarowno w czasie wysilku, jak i w spoczynku, ponadto lodowate dlonie, stopy).Bardzo prosze o interpretacje wynikow echo: Platki zastawki mitralnej wiotkie i wydluzone.Wypadanie PPM. IM+++ekscentryczna o polu pow. 4 cm, lewa kom. skurcz 34mm,rozkurcz 47.EF 60%.TAPSE 24mm IVS/LVPW 1.00 mFS 9.0% LVID DIASTOLE-4.3CM/systole 3.2cm RVD 1.6CM/1.3CM EDV79ML/82ML ESV 33ML/ 41ML CO 2.73 FS 25.0% LA 3.4CM AO 2.6CM DOPPLER PEAK V 2.03M/S FLOW 176MS MEAN V 1.51M/S PEAK PG 16.5MMHG MEAN PG 10.5MMHG Z GORY DZIEKUJE
witam. to znowu ja . Czy moge kogos prosic o zinterpretowanie parametrow ,podanych przeze mnie powyzej, z wynikow badania echo?Wiem, ze nie ma to jak rozmowa z lekarzem, ale wizyte u kardiologa mam wyznaczona dopiero na koniec stycznia. dziekuje i pozdrawiam
Dzis mialam badania echo serca nie wiem o co tu chodzi;/ Czy ktos mi moze wyjasnic co to znaczy wszystko...?? bo na wizyte u kardiologa musze jeszcze czekc a chyba nerwy i ciekawosc mnie zjedza. mam tak: Ao/mm/ wst. 27, łuk 23, zstępująca 14 LP 33 LK 50/27 PK 19 Pień płucny 19 PMK 9 TŚ 9 EF 70 Przeplyw w pieniu plucnym 1,5 m/s, w aorcie wst. 1,8m/s, w zst. 2,0 m/s.
proszę o poradę czy przedstawione wyniki echa serca są przyczyną migotania a w szczególności w nocy co przejawia sie w objawach duszności,dławienia podaje wyniki zastawka mitralna-fala zwrotna slad,płatki silnie wysycone zastawka aortalna,aorta wystepujaca 38,gradient max 25,fala zwrotna 2 st,płatki prawy wydaje sie szczatkowy,zwapnienie drobne na lewy,drobne zwłoknienia na pozostałych zastawka trojdzielna,fala zwrotna slad,płatki cienkie zastawka płocna,gradient max w normie,,fala zwrotna o, platki cienkie lewa komora 57,5-34,frakcja wyrzutowa 71, tylna sciana 13/17, przegroda miedzykomorowa 14,5/20,ruch przegrody przeciwstawny, prawa komora 22 lewy przedsionek 38 skrzepliny nie ma wnioski zlozona wada aortalna gradient max 25 mmhg fala zwrotna 2 stopien prosze o pomoc i dokładne odczytanie tych wyników. W nocy mam czeste kołatanie serca.Mam 39 lat i jestem sportowcem amatorem. Gram w piłke i nie czuje zmeczenia, natomiast gdy zjem przed snem, czy napije sie piwa przed snem, nie zasne na początku to zaraz potem dostaje kołatania serca, nie raz trwa kilka godzin a nie raz krocej potem zasypiam Prosze o pomoc
Pani Izabelo! Mam nadzieje, ze jeszcze sie pani pojawi. Jestem po badaniu echo serca, gdyby pani mogla to bardzo prosze zerknac na moje wyniki. Czy pani fachowym okiem niedomykalnosc jest duza, czy pozostale parametry sa w porzadku i czy fala zwrotna jest duza?No i co jesli chcialbym zajsc w ciaze, czy jest to dla mnie bezpieczne?Dodam, ze jedno dzievcko juz mam ciaze przeszlam okropnie, mialam silne czestoskurcze i bole zamostkowe nie wspominajac o innych dolegliwosciach....z gory dziekuje i prosze o odpowiedz Platki zastawki mitralnej wiotkie i wydluzone.Wypadanie PPM. IM+++ekscentryczna o polu pow. 4 cm, lewa kom. skurcz 34mm,rozkurcz 47.EF 60%.TAPSE 24mm IVS/LVPW 1.00 mFS 9.0% LVID DIASTOLE-4.3CM/systole 3.2cm RVD 1.6CM/1.3CM EDV79ML/82ML ESV 33ML/ 41ML CO 2.73 FS 25.0% LA 3.4CM AO 2.6CM DOPPLER PEAK V 2.03M/S FLOW 176MS MEAN V 1.51M/S PEAK PG 16.5MMHG MEAN PG 10.5MMHG Z GORY DZIEKUJE
Witam! Jak dla mnie troszke za mało oceny ilościowej fali zwrotnej , 4 cm to nie jest jakaś ogromna powierzchnia , czemu zreszta odpowiada niepowiekszony LP Trójka trojce nierówna , zresztą przy ocenie niedomykalności mitralnej wprowadza sie zdecydowanie wiecej parametrów i odchodzi tylko od skali 1-4 Proponuję konsultacje u kardiologa , a najlepiej u kardiologa *specjalizującego* sie wprowadzeniu ciężarnych
Pani Izabelo, dziekuje za tak szybka odpowiedz.Przepraszam , ze pania mecze ale mam jeszcze jedno pytanie. Lekarz wykonujacy badanie mowil, ze nie jest za dobrze, bo krew cofa sie prawie do pluc. Niestety nie wyjasnil co to oznacza.Czy moglaby mi to wytlumaczyc?Dziekuje i pozdrawiam