Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Izabelo, mam pytanie, które nurtuje mnie od dawna. wiem, ze to sparwa dla fachowców, ale kiedy po których wielkościach widac np, że mamy do czynienia ze stenoza zastawki ? Czy sa jakieś wielkości graniczne. Przy badaniu echo widze, ze echografista posługuje się dla odczytu tabelą . Skąd taka tabele kupic.
Witam P.Izabelo czy moge prosic o zintepretowanie wyników echa serca lewa komora 51 mm przegroda 10,5mm tylna ściana 10mm prawa komora 26,5 mm przedsionki: lewy 35mm Aorta: Pierscien 19mm, Ao opuszka 30 zastawka mitralna: płatki prawidlowe zastawka aortalna: płatki prawidłowe fala zwrotna: V134 cm/s zastawka trójdzielna: fala zwrotna I stopień zastawka płucna AcT 103 ms
Gość Izabela
P. Marcinie obawyniki są praktycznie ok, niedomykalnosc I stopnia wystepuja nawet u 70% pacjentow, ktorym wykonuje sie badanie echo OLu_stenozę rozpoznajemy wtedy, kiedy z jakiegos powodu wystepuje podwyzoszony gradient cisnień przez zastawkę ( najczęściej z powodow organicznych) , dzielimy sa na łagodną , średniego stopnia, umiarkowaną i krytyczną Gradient ciśnień maksymalny i średni to jeden z parametrow je opisujący O umiarkowanej stenozie aortalnej mówimy jesli gradient średni przekracza 30 mmHg P. Eliza -badanie bez groznych patologii, lagodne fale zwrotne
Gość fafa rafa
Witam P.Izabelo czy moge prosic o zintepretowanie wyników echa serca lewa komora 51 mm przegroda 10,5mm tylna ściana 10mm prawa komora 26,5 mm przedsionki: lewy 35mm Aorta: Pierscien 19mm, Ao opuszka 30 zastawka mitralna: płatki prawidlowe zastawka aortalna: płatki prawidłowe fala zwrotna: V134 cm/s zastawka trójdzielna: fala zwrotna I stopień zastawka płucna AcT 103 ms wzwód kuutasa 25cm
Pani Izabelo Bardzo dziękuję za odpowiedź . Ale nadal mam wątpliwości tym bardziej , że Syn żle się czuje, ma duszności i bóle szyi. Proszę o inerpretetację Zastawka trójdzielna TV-0,86m/s . Czy to jest norma? IT (I/II st) Nie wiem czy chodzi o prędkość przepływu przez zastawkę trójdzielną. Wyczytałam, że prawidłowa jest w granicach (0,3-0,7) Pani Izabello czy trzeba iść z tym do lekarza. Czy jest możliwe , że zmiany te mogą być na tle nerwicowym trudnośći w znalezieniu pracy .
Gość izabela
P. mamo! jest to niewielka , lagodna niedomykalnosć , sama w sobie nie stanowiaca patologii. Ale jak tlumaczyłam wielokrotnie jeden parametr nie stanowi o interpretacji, tak jak nie ocenia sie samego echa , a echo całościowo z pacjentem Pozdr
Gość Marcin83
fafa rafa czy jak sie tam zalogowałeś jesteś dupkiem bo po pierwsze o takim wzwodzie to sobie tylko marzysz z tego wzgledu ze jezeli bys miał to bys nie pisal...a podświadomie masz kompleks małości czlonka i nie wiesz jak sobie z tym poradzić wiec piszesz prawdobodobie tez kobiety sie z ciebie smieją i przez takie forum chcesz sie dowartościowac...oj głąbie ciesz sie ze nie jesteś na nic chory ( oprócz tych twoich psychicznych kompleksów) i dziekuj Bogu za to a nie poniżaj sie do stopnia chłopaszka 13letniego wiesz pracuje z ludzmi i dziecmi niepełnosprawnymi ale oni naprawde przewyższają cie we wszystkim....szkoda mi cie troche...
Witam pani izabelo bardzo bym pania prosił o inpretacje moich wyników (mam 61lat).bardzo prosze i pozdrawiam. Jam serca: LP-51, LK-57X37mm, PK-25mm, Ao wst-35, AO łuk-31 Pień płucny-27mm, Grubośc mięśnia lk: pmk rozkurcz-13mm, tś rpzkurcz-12mm, Kurczliwośc: hipokineza śc tylnej, kurczliwośc pozostalych ścian w gr . normy, EFok. 55% Zastawki bez istotnych zmian morfologicznych, mala IM ,mała IT, ślad Ipł, Oaierdzie bz.
Dzien Dobry Pani Izabello ! Mam pytanie do Pani w zwiazku z bolem w plecach w okolicy serca (to nie sa bole kregoslupa). Bol ten utrzymuje sie od paru dni do paru tygodni (mialem go juz 4 razy). Miewam tez dretwienie lewej reki i lewej nogi. Bole i te odretwienia nigdy jednak nie wystepuja razem. Bylem juz u lekarza, zrobil EKG, ktore nic nie wykazalo. Prosze tylko o porade, czy moga to byc bole nerwicowe, czy raczej cos powazniejszego. Jesli cos powazniejszego, czy mam sie zglosic do lekarza, jesli tak to do jakiego. Z gory dziekuje za porade i pozdrawiam.
Pani Izabelo prosze o informacje w związku z zespołem ehlersa danlosa miałam wykonywane echo stwierdzono wiotkę przegrodę międzyprzedsionkową (bardzo) inne parametry w normie, pytanie czy jest sens wybierania się do kardiologa z takim wynikiem?czy ta wada może sie pogłębic czyli np czy ta przegroda może pęknąć?czy należy to kontrolować? z góry dziękuje za odp
podczas badania obiło sie o moje uszy cos o hiperkinetyczności mojego serca (cyt z lekarza te kolorki tylko mrygają) prędkości jakie mam podane zastawka aortalna :prawidłowa, łuk aorty 25 mm, v maks 1,7 m/s, zastawka miteralna e/a: 1,3 , zastawka trójdfzielna, płucna,miteralna, kurczliwość- prawidłowe AccT:167 ms funkcja rozkurczowa:prawidłowa Wymiary jam serca:lewa komora 31mm/49mm lewy przedsionek 26 mm aorta 29 mm prawa komora 25 mm indek masy 73 g/m2 mięsień IV s (r) 7mm ściana tylna (r) 9 mm*pień płucny 23 mm masa mięsnia lewej komory 149 g 24 lata K BMI 26,8
Witam, zalozylem nowy watek i dopiero zauwazylem, ze podobny juz jest. Bede wdzieczny za kilka slow na ponizsze. od 1,5 roku diagnozuje sie bezskutecznie z licznymi falowymi objawami. Bole kosci i stawow, oslabienie miesni glownie nog, kolatania serca, powiekszone odczynowow do 19 mm wezly podzuchwowe, szyjne, dwa 7mm nad prawym obojczykiem i podobne pod pachami. Odwiedzilem roznych lekarzy i nikt nie postawil diagnozy. Onkolog, hematolog, reumatolog nie potrafia nic rozpoznac pozostali tez. Od 1,5 miesiaca jestem na intensywnej antybiotykoterapii skierowanej na leczenie przewleklej boreliozy. Jedyny punkt zaczepienia w tym kierunku to objawy kliniczne oraz graniczny wynik testu Western Blot w jednej z klas. Tyle wstepem. Wykonalem ostatnio badania Holtera EKG, EKG oraz echo i zaniepokoily mnie dwie sprawy zawarte w temacie watku. W zalaczeniu moje wszystkie badania serca od poczatku diagnostyki. Bede bardzo wdzieczny za analize i informacje czy sa powody do zmartwienia i czy cos zlego postepuje w moim sercu. Przyjmuje stale Potas Kaldyum x1 (wyniki w surowicy ok 3,5-3,6 z dwoma epizodami na poziomie 4,1) Magnez 300 (jonow) x1 oraz Propranolol 20mg x1 na uspokojenie serca gdyz tetno mialem zawsze ok 90/min. Cisnienie bez Propranolu max do 140/90. Teraz 110/75 i tetno ok 80. 16 luty 2007 - EKG Rytm zatokowy prawidlowo czesty. Lewogram, QRS-90ms, PQ-150 Bez cech niedokrwienia. 27 luty 2007 - Echo AO 2,7 n. 2-3,9 LA 3,7 n. 2,5-3,9 IVSD 1,18 n. 0,7-1,1 PVD 1,15 n. 0,7-1,1 LVDD 5,2 n. 3,6-5,6 LVDS 2,6 n. 2,5-3,8 EF 73% n. 65-75 niedomykalnosc - mitralna slad, aortalna +, trojdzielna slad, plucna slad predkosc - aortalna 1,4, plucna 1,0 wymiary jam serca w normie. aorta i pien plucny nieposzerzone, luk aorty w normie 2,6cm, graniczna grubosc scian lewej komory. kurczliwosc scian odcinkowa i globalna w normie. bez cech zaburzen relaksacji lewej komory. drobne wysycenia na brzegach wydaje sie 3platkowej zastawki aortalnej z mala niedomykalnoscia. niewielkie wypadanie tylnego platka zastawki mitralnej ze sladowa fala zwrotna. pozostale zastawki morfologicznie i czynnosciowo w normie. sladowe fale zwrotne - fizjologiczne niewielka separacja blaszek osierdzia za tylna sciana lewej komory gl w rowku przesionkowo-komorowym 16 marzec 2007 - Holter EKG Rytm zatokowy o sredniej czestotliwosci - 85 max 136 min 60 bez zlozonych arytmii pojedyncze pobudzenia komorowe 5/dobe 1 nadkomorowe bez pauz i zmian ST 6 lipca 2007 - EKG Rytm zatokowy prawidlowo czesty. Lewogram patologiczny. Dextrogyria LAH. 21 lipca 2007 - EKG wysilkowe Zakonczony z powodu osiagniecia limitu tetna przy obiazeniu 10, 2 mets dobra zdolnosc do wysilku bez bolu i niedokrwienia bez zaburzen rytmu prawidlowa reakcja RR 10 stycznia 2008 - Echo LV51 LA40 Ao32 IVS11 PW11 EF65% Lewa komora niepowiekszona o prawidlowej kurczliwosci odcinkowej i globalnej bez przerostu bez zaburzen funkcji rozkurczowej. Pozostale jamy serca nie powiekszone Zastawki lewego serca bez widocznych nieprawidlowosci morfologicznych obecna sladowa niedomykalnosc aortalna osierdzie bez plynu prawa komora bez cech przeciazenia aorta wstepujaca w uwidocznionym odcinku nie poszerzona bez nieprawidlowosci przegrody miedzyprzedsionkowej 25 stycznia 2008 - Holter EKG prawidlowa dobowa zmiennosc rytmu rytm zatokowy o sredniej 81 max 135 min 51 w nocy 1 pojedyncze pobudzenie komorowe pojed. pobudzenia nadkomorowe - 6/dobe 1 trojka bez pauz. odcinek ST bez zmian 12 marca 2008 - EKG Rytm zatokowy miarowy, przyspieszony 97/min normogram. poza tachykardia zatokowa zapis w granicach normy. HR=97 R-R=0,618 P-R=0,124 QRS=0,104 Axes P=59 QRS= -6 T=40 QT/QTC= 0,328/0,420 RV5/SV1=0,67/0,58 12 maja 2008 - EKG czynnosc serca 99 rytm zatokowy przyspieszony graniczne P-mitrale sinistrogram patologiczny 28 maja 2008 - Holter EKG rytm zatokowy o sredniej czest 83 max 136 min 51 w nocy bez zlozonych arytmii pojed. pobudzenie komorowe 5/dobe bez pauz odcinek ST bez zmian 31 maja 2008 - Echo mierzone w opuszce czy jakos tak AO op-3,5 n. 2-3,9 LA 4,1 n. 2,5-3,9 IVSD 1,13 n. 0,7-1,1 PVD 1,15 n. 0,7-1,1 LVDD 5,2 n. 3,6-5,6 LVDS 3,0 n. 2,5-3,8 EF 70% n. 65-75 RVDD 2,4 n. 0,9-2,6 niedomykalnosc - mitralna +, aortalna +, trojdzielna slad, plucna slad predkosc - aortalna 1,4, plucna 0,9 graniczna wielkosc jamy lewego przedsionka. wymiary pozostalych jam w normie. aorta i pien plucny nieposzerzone, luk aorty - w normie prawidlowa grubosc miesnia lewej komory bez odcinkowych zaburzen kurczliwosci. kurczliwosc ogolna dobra. bez cech zaburzen relaksacji lewej komory. zastawka aortalna trojplatkowa, sladowa fala zwrotna-centralna, nieistotna. pozostale zastawki morfologicznie prawidlowe. sladowa fala zwrotna mitralna, trojdzielna i plucna nieistotne hemodynamicznie fizjologiczne. osierdzie bez cech plynu. pozdrawiam serdecznie
Na wyniku echo mam podane 3 różne wymiary aorty, aorta 2,5, opuszka i początkowy odcinek 2-2,2cm, dystalnie 3,3. Podobno któryś z wyników wskazuje na poszerzenie (chyba nawet mieści się w normie, ale odbiega od pozostałych) tylko który? Jakoś nie pomyślałam, żeby się dopytać o co chodzi i czym to grozi? Czy to mogło powstać samo z siebie np. w wyniku wady? (badanie robiłam kontrolnie z powodu wady zastawki aorty)
Jeszcze jedno pytanie do p. Izy. Na wyniku mam podaną powierzchnię zastawki 0,8 cm, poprzenio (2 lata temu) był 1 cm (pierścień 1,8), nie zmienił się max gradient nadal jest 41, śr 21, czy zmiana powierzchni to błąd ktoregoś pomiaru (badania robione przez dwóch różnych lekarzy)? Zmieniła się tylko ta *dystalna część**, bo było 2,8).Poza tym chyba wszystko jest mniej więcej w normie, nie mam raczej poważnych objawów itp.