Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kardiowerter po śmierci pacjenta

Gość Mychaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w miniony poniedziałek zmarł mi tata, miał wszczepiony ict-d kardiowerter - defibrylator moje pytanie brzmi czy po zatrzymaniu akcji serca bo na nie umarł kardiowerter wyłącza się samoistnie czy może próbować pobudzić serce gdyż ma funkcje defibrylacji.... Może to głupie ale miałem myśli czy czasami po smierci się nie obudzi....

W jeśli po latach ktoś odnajdzie ten temat:
W Polsce nie ma praktyki wyszczepiania pośmiertnego rozrusznika/ICD. (rok 2020) natomiast w niektórych krajach są prowadzone takie akcje, odzyskane urządzenia są wysyłane do krajów Afryki. Nikt natomiast nie ma prawa dotknąć waszego stymulatora bez waszej zgody.

W dniu 14.08.2014 o 14:08, Gość PHp napisał:

Witam, w miniony poniedziałek zmarł mi tata, miał wszczepiony ict-d kardiowerter - defibrylator moje pytanie brzmi czy po zatrzymaniu akcji serca bo na nie umarł kardiowerter wyłącza się samoistnie czy może próbować pobudzić serce gdyż ma funkcje defibrylacji.... Może to głupie ale miałem myśli czy czasami po smierci się nie obudzi....

Nie, nie obudzi się. Jeśli serce nie podjęło czynności przez 5 minut od zatrzymania i nie nastąpiły czynności resuscytacyjne to niestety już tak pozostanie.