Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sintrom czy Kleksan po wszczepieniu sztucznej zastawki

Gość Bentall

Rekomendowane odpowiedzi

witam, jestem po operacji wszczepienia sztucznej zastawki serca. Od czasu zabiegu, czyli od 2002 roku, biorę sintrom. Aktualnie rozważam mozliwość przejścia na kleksan. Wiem tylko tyle, że jest to lek w formie zastrzyku. Proszę o radę dotyczącą tego lekarstwa... Jak prezentuje się on w porównaniu do sintromu. Jaka jest jego cena? Sa jakieś skutki uboczne? Dziękuje z góry za każdą infomację na ten temat. Pozdrawiam
Dobry wieczor! Tych lekow nie mozna stosować zamiennie na dłuższa metę . Przy sztucznej zastawce najlepsza antykoagulacja jest stoswanie acenokumarolu(a wiec sintromu) Clexane stosuje się wyjatkowo w momentach , kiedy nalezy ustalić INR na poziomie fizjologicznym lub np. w czasie ciazy. Maja one troszke inny mechanizm dzialania , stąd prosze nie odtswiać samowolnie synkumaru, bo może sie to wiązac z cieżką dysfunkca zastawki i bardzo powaznym zagrozeniem
Witam tez posiadam zastaweczkę. Lek podobny do Clexane o nazwie Fraxodi stosowałem przy zabiegu chirurgicznych gdzie trzeba bylo zmniejszyc INR do normalnego poziomu. Mozna go stosować ale max kilkanascie dni jak nie ma innych przeciwskazan do przyjmowania Acenocumarolu. Zreszta na dłuzszą meteę kłucie sie samemu w brzuch i te paskudne siniaki które potrafia sie robić to niemiła perspektywa. A powiedzcie dlaczego stosujecie Sintrom a nie Acenocumarol skoro to to samo a kosztuje 3 razy mniej. Ja stosowałem tez na poczatku Sintrom i nie odczuwam róznicy pomiedzy tymi lekami. A jezeli chodzi o diete to chyba tylko nie jesc produktów w duzych ilosciach gdzie jest duzo witaminy K ale co do tego to niech sie wypowie jakis lekarz.Pozdrowionka