Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Trombofilia i zaburzenia krzepnięcia

Gość martak

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Martak ja jeszcze nie wiem czy mam trombofilię bo narazie zrobiłam badania czynnik v leiden i protrombina i wyszły ujemnie czyli że nie mam tej mutacji ale jeszcze nie robiłam tych białek c i s bo jestem obecnie na warfinie i podobno jak się go bierze to wynik nie wyjdzie prawidłowy,jestem po zakrzepowym zapaleniu prawej nogi, a ty już masz zdiagnozowaną trombofilię ?pozdrawiam

Nie mam jeszcze stwierdzonej. Ja jestem po zakrzepicy żyły szyjnej wewnętrznej i podobojczykowej lewej - co jak sądzili lekarze było powikłaniem po wszczepieniu stymulatora - Miałam dużo przygód z INR w trakcie brania acenokumarolu, byłam więc 4 miesiące na Clexanie teraz biorę Aspirynę 100 profilaktycznie. Ja mam nieprawidłowy poziom białka S. Reszta badań nie była robiona.

No to masz już dobrze ,nie bierzesz tych typowo rozrzedzających leków,ja jestem jeszcze na warfinie ale pod koniec roku też może mi odstawią,ale nie powiem mam stracha jak to będzie bez leków ,nie chciałabym nawrotów,tego się boję ,noga czasami mnie boli,mierzę też ten inr ,tez mi się waha ,raz jest za wysoki ,raz za niski i tak wkółko,mam nadzieję że wszystko bedzie dalej dobrze,a Ty jak długo chorujesz ? i czy długo już jesteś na samej aspirynie i jak się czujesz,?

U mnie zakrzepica pojawiła się po wszczepieniu stymulatora, ze względu na to, że biorę jeszcze inne leki to stosowanie acenokumarolu mogło u mnie skończyć się śmiercią. Został odstawiony, gdy INR był tak wysoki, że zabrakło skali w laboratorium i miałam krwotoki z nosa i z dziąseł.

Gość pawel290784

Mam 28 lat i rozpoznaną trombofilię wrodzona. Przyjmuje Acenokumarol i co 2 tyg. kontroluje INR. Dowiedziałem się o tym pół roku temu. Rok temu zachorowałem na wirusowe zapalenie opon mózgowych i mózgu. W szpitalu w którym leżałem doznałem udaru (zakrzepicy wewnątrzczaszkowej żylnej zatokowej. Okazało się, że przyczyną mojego nagłego pogorszenia się stanu zdrowia jest trombofilia. Byłem pod opieką angiologa i neurologa. Po 3 tomografii głowy zmiany po udarze żył mózgu cofnęły się