Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej ASD II

Gość Pleszka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam stwierdzono u mnie ubytek przegrody między przedsionkowej 4,5 mm z przeciekiem lewo - prawym stwierdzono jednak że nie kwalifikuję się do zabiegu. Z tego co wyczytałam no 4,5 mm to nic wielkiego z tym że u mnie pojawia się pewien problem a mianowicie chodzi o objawy. Kilka razy zdarzyło mi się drętwienie lewej części twarzy i afazja. Ignorowałam je gdyż były krótkotrwałe aż pewnego razu po wysiłku fizycznym dostałam bardzo silnego klującego bólu głowy z lewej strony drętwienia lewej strony twarzy lewej ręki zawrotów głowy mdłości drgawek miałam poważne problemy z mową i ze słuchem (nie rozumiałam jak ktoś mówi do mnie i nie potrafiłam wydusić słowa miałam je w głowie ale nie potrafiłam dobrać słów i porozumieć się z kimkolwiek) zatkane uszy i rozmazane pole widzenia. Zabrali mnie do szpitala z podejrzeniem udaru. Tomograf wyszedł czysto badania z krwi dobre. Zaczęli podejrzewać cukrzycę ale szybko ją wykluczyli. Jedyne co znaleźli to ten ubytek. Nie chcą z nim nic robić a ręka drętwieje mi w dalszym ciągu głowa boli po jakimkolwiek wysiłku i męczę się jak staruszka zawsze myślałam ze to przez kondycję albo palenie ale widocznie przyczyna leży gdzie indziej. Co sądzicie o tym przypadku ? powinnam to zostawić tak jak jest ? bo gdzieś tam wyczytałam że 4,5mm to za małe że nie mają nawet takich parasolek pomocy!

Ja bym radziła zmienić kardiologa i neurologa. Ubytki takie mogą powodować udary, dlatego zwykle już po pierwszym takim epizodzie pacjenci dążą do zamknięcia ubytku, operacyjnie lub przezskórnie. Skonsultuj się ze Ślaskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu lub Instytutem kardiologii w Aninie.