Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość MarcinZimny

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, Od jakiegoś czasu mam problem z sercem. Przerwy w biciu i mocne uderzenia lub przerwy w biciu + szybkie bicie serca przez około 30-40 sekund po tym incydencie. Byłem u kardiologa, miałem robione EKG, Holtera, ECHO. Z echo wyszła minimalna niedomykalność zastawki mitralnej z tendencją do wypadania, jednak była na tyle mała, że w żaden stopniu nie przejmowała Pani profesor. Wyniki Holtera to: Srednia częstość rytmu zatokowego: 69 Minimalna: 46 Maksymalna: 146 (stopniowy wzrost rytmu serca) Bez pauz i pobudzeń nadkomorowych Pobudzeń komorowych zarejestrowano 9. FA/UA - 0 Epizody ST - 0 Od kilku miesięcy trenuje z pulsometrem. Dzisiaj udało mi się zarejestrować to, czego nie udało się w Holterze, a mianowicie uczucie bulgotania serca + nagłe przyspieszenie akcji z 170 do 234. Było to podczas jazdy, po dość mocnym przyspieszeniu pojawiło się czerwone światło na drodze i musiałem się zatrzymać. Wtedy poczułem to *bulgotanie* i akcja skoczyła do 230 i utrzymywała się przez 30 sekund. Po tym incydencie przejechałem jeszcze 50 km, bez najmniejszych kłopotów z tętnem - średnie tętno 155, max 174. Czy ktoś miał podobne reakcje organizmu i może się wypowiedzieć co to takiego? Dodam, że prawdopodobnie mam refluks żołądka. Pozdrawiam

Ja mam identyczne objawy przy bieganiu spokojnym rytmem powyżej 6 minut / km wystarczy krótki postój ( np. na czerwonym świetle ) i od razu atak z  140-150 na 210 do 230 uderzeń. Podczas biegu nie "przerwanego" nawet dużo szybszego brak ataków. Robione Echo serca , holter , morfologia + poziom potasu i magnezu oraz tarczyca i holesterol, także badanie moczu. Wszystkie wyniki prawie wzorowe. Kardiolog kazał zażywać aspargin i magnez by podnieść poziom potasu i magnezu. Mimo podniesienia ich poziomu we krwi ( magnez tylko minimalnie się podniósł ) brak poprawy. NIe palę papierosów, teraz jestem na odwyku od kawy ( piłem 3 dziennie ) od 2 tygodni ale ciągle bez efektu. Posttaram się napisać dalsze działania. Pozdrawiam