Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie w klatce piersiowej i bolesne bicie serca u nastolatki

Gość Patryszja

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznę od tego że mam 13 lat. Od pewnego czasu czuję kłucia w klatce piersiowej momentami bolesne, często robi mi się duszno. Ciśnienie mam w granicach 130-60 puls : 100-120. Byłam już z tym u lekarza rodzinnego, zrobili EKG na którym wyszło : Nieregularny rytm bicia serca i nieregularny rytm PP (cokolwiek to jest) ale lekarka doszła do wniosku że nie jest to nic poważnego, kazała zrobić badania tarczycy, cukru itp. Wyniki będę miała w poniedziałek. Martwi mnie jedno w trakcie aktywności fizycznej rzadko odczuwam ból, po zakończeniu ćwiczeń w momencie duszności i kłucia. W chwili obecnej leżę, spokojnie od około godziny i czuję jak mocno bije mi serce i jak szybko mam wrażenie że zaraz wyskoczy, często boli mnie również głowa. Co to może być ?

Gość xXxCzelixXx

Witam mam 15 lat i straszny problem... Od pewnego czasu mam *ataki* bólu w lewym boku pod żebrami. Ból jest tak silny, że najczęściej nie mogę robić nic oprócz siedzenia i płakania. Nasila się przy ruchach ( każdych nie tylko gwałtownych ) i przypomina przeszywanie nożem. Moi rodzice uważają, że to wszystko przez to, że cały czas się rozwijam i rosnę - całkowicie mnie lekceważą. Boje się, że to coś poważnego. Bardzo lubię uprawiać sport i boje się, że przez chorobę będę miała to uniemożliwione bądź stracę kondycję.

Zamiast się martwić idź do pediatry.Przecież chyba masz książeczkę zdrowia dziecka i ubezpieczenie i możesz samodzielnie iść do lekarza.Lekarz cię zbada , ew. da skierowanie na jakieś badania lub coś doradzi. Nie siedź , tylko idź sam do lekarza.