Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki mitralnej

Gość marzena k

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marzena k
Miesiąc temu rozpoznano u mnie niedomykalność zastawki mitralnej przepisano mi bisohexal oraz magnez.Jak dalej żyć z tym męczącym kołataniem serca .wczoraj kołatło mi prawie12 godz,ustąpiło mi myślę po tym jak wstrzymałam na parę sekund oddech.Co robić?
Gość Aleksandra
Choćby tu : Niedomykalnośc zastawki mitralnej IM ( dwudzielnej) jest jedną z najczęstszych, po zwężeniu zastawki aortalnej, wad serca. Objawy kliniczne niedomykalności zastawki mitralnej zależą od prędkości jej powstania. Najczęściej wada ta jest stosunkowo łatwo rozpoznawalna przez lekarzy i poddaje się leczeniu. Istota wady polega na cofaniu sie krwi do przedsionka w czasie skurczu komory. Wiele osób z niedomykalnością zastawki dwudzielnej nie ma żadnych objawów przez cały okres swojego życia. Chorzy ze średnią lub dużą niedomykalnością mogą pozostawać bez objawów przez kilka lat. W tym czasie lewy przedsionek i lewa komora ulegają powiększeniu, a ściany ich pogrubieniu, aby utrzymac ciśnienie napełniania na odpowiednim poziomie. W zależności od stopnia rozwoju niedomykalności, uszkodzenia płatków zastawki, chorób towarzyszących ( np zaburzen rytmu, choroba wieńcowa) objawy ujawniają sie pomiędzy 40-60 rokiem życia. Stopien niedomykalności ma tendencję do powiększania sie w czasie. Chorzy z niedomykalnoscią zastawki mitralnej skarzą sie poczatkowo na dusznośc wysiłkową, a następnie na spoczynkową i napadową dusznośc nocną. Częstym objawem sa kołatania serca lub skurcze dodatkowe. Groźnym powikłaniem wady jest migotanie przedsionków. Niedomykalnośc mitralna często stanowi powikłanie stenozy mitralnej ( ok. 40% chorych ze zwężeniem zastawki mitralnej), a może też współistnieć ze stenozą lub niedomykalnością aortalną. Przy rosnącym przewlekle obciążeniu każde serce osiąga swoją, uwarunkowana genetycznie, tzw, masę krytyczna, po przekroczeniu której dochodzi do zachwiania dotychczasowej równoiwagi metabolicznej i stosunku tkanki łacznej do tkanki mięśniowej na korzyść tej pierwszej, w efekcie czego dochodzi do załamania czynności skurczowej i rozkurczowej lewej komory. Szybszemu narastaniu stopnia niedomykalności sprzyjają : płeć męska, zaawansowany wiek, nadwaga i nadciśnienie. Chorzy bezobjawowi, bez obecności istotnej niedomykalności mitralnej, moga być poddawani badaniom kontrolnym co 3-5 lat. Seryjne powtarzanie badań echokardiograficznych nie ejst wtedy konieczne, z wyjątkiem osób z grupy większego ryzyka oraz w przypadku wystąpienia objawów mogących sugerowac związek z MPV. Chorzy z grupy większego ryzyka, w tym chorzy z co najmniej umiwarkowana niedomykalnością mitralna, powinni mieć przeprowadzane kontrolne badania kliniczne co najmniej jeden raz w roku. Wciąz dużym problemem pozostaje decyzja i dobór własciwego czasu operacji u chorych z istotną falą zwrotną mitralna bez objawów klinicznych, tak aby nie dopuściuć do nieodwrtacalnego uszkodzenia lewej komory. Prosze pamiętać o profilaktyce infekcyjnego zapalenia wsierdzia !
jakis mioesiąc temu wykryto u mnie niedomykalnosc zastawki mitralnej przepisano mi preductalMR i magnez ale to nic nie pomaga nieraz łapie mnie cos takiego ze trudno mi sie oddycha i mam leki związane z tym ze boje sie ze moze zabraknac mi powietrza i sie udusze w dodatku dochodza do tego lekkie omdlenia i czuje sie jak bym był spiacy albo pijany (nie wiem do konca jak to mam opisac) Czy to normalne i jak z tym zyć ??? Ludzie pomózcie bo nie wyrobie mam 18 lat a czuje sie jak staruszek i w dodatku bojacy sie staruszek :( Prosze was o pomoc mój numer gg to 503792 pisz na niego bo zadko jestem na tej stronie Prosze was!!!!!!!! Czekam na porady !Ps. mam dopiero 18 lat nie chce jeszcze umierać ;((
mam dokładnie tak samo jak napisał krzysiek. tylko że u mnie wykryto tę niedomykalność 8 lat temu a teraz mam 18 ;) już się do tego przyzwyczaiłem :P ale czasami tak boli że nie moge wziąść oddechu bo jeszcze bardziej boli....nie przypisamo mi żadnych leków ba stwierdzają lekarze że to jest wada kosmetyczna i nie trzeba się tym przejmować :P
Hej. Ja mam z kolei tendencję do wypadania przedniego płatka zastawki mitralnej. i śladową niedomykalność zastawki trójdzielnej. Byłam już u kilku kardiologów i każdy każe mi się nie przejmować. A ja tak strasznie się tym martwię! W zasadzie ciągle o tym myśle no chyba że jestem czymś niezmiernie zajęta. Zauważyłam że kiedy o tym nie myślę nie mam rzadnych objawów a kiedy się tym przejmuję to wszystko się nasila. No ale ja nie mogę się przestać tym denerwowac! Tak strasznie się boję że umrę a mam dopiro 21 lat. Wspaniałego chłopaka z którym planuję ślub i dzieci. Chce być z nim szczęśliwa! A od kąd to wszystko zaczęło mi dokuczać, jestem całkiem inną osobą. Ja już tak dłużej nie wytrzymam. Nie mam siły!
ludzie troszke wiecej spokoju i bedzie lepiej.tez choruje na serce, mam niedomykalnosc mitralna+++ i znam wszystkie objawy , o ktorych piszecie (kolatania, czestoskurcze), biore leki i nie mysle o umieraniu.gdybyscie mieli umierac zakwalifikowanoby was do operacji wiec zachowajcie spokoj ducha, ja tak robie...przyzwyczailam sie do swej choroby, wiem o niej wiele i mimo to jestem szczesliwa i bez lekow...pozdrawiam
Witam. Ja jestem po operacji tętniak aorty wstęp. mam wszczepioną sztuczną zastawkę aortalną od 1999r. Obecnie już od 2-3 lat w wynikach echokardiografii lekarze lokalizują niedomykalność zastawki mitralnej z falą zwrotną 3st., ale dopóki mój lek.Kardoiolog mnie nie postraszył natychmiastową operacją czułem się świetnie i nic, ale to nic mi nie dolegało. Niestety psychika ludzka jest nie do oszukania. Od momentu gdy uświadomił mi mój lekarz że operacja jest konieczna czuję pewien dyskomfort i dziwny niepokój. Ale nie mam żadnych duszności, czy zaburzeń pracy serca. Tak, czy siak mili państwo, wszyscy którzy mają jakiekolwiek kłopoty zdrowotne, głowy do góry. Człowiek wszystko przetrzyma, walczcie z chorobami i nie dopuszczajcie do siebie myśli o kapitulacji, a już w żadnym wypadku o śmierci. Tak jak napisał *~kasia*, zaprzyjaźnijcie się z chorobą, z uśmiechem leczcie ją aż do skutku, ale niestety leki lepiej przyjmujcie. Pozdrawiam i życzę ZDROWIA i wesołego Alleluja!!!
Witam wszystkich mam pytanko . Robiłam niedawno badanie ukg i wyszło mi tak : -Zastawka mitralna anatomicznie w granicach normy .MI ++/+++ -Zastawka trojdzielna anatomicznie w granicach normy .TI+ I niewiem juz czy zastaki sie domykaja skoro pisze ze w granicach normy czy nie skoro pisza te plusy ;/ A wy co sadzicie ? Pozdrawiam
U mnie wade zastawki mitralnej wykryl lekarz sportowy troche to szok bl dla mnie ale kazal pojsc na echo serca. EKG nic nei wykrylo ale zrobilam to echo. No i okazalo sie ze mam neidomykalnosc miedzy 1 -2 stopniem (sa chyba 4, w przypadku 4tego sie operuje) Kazdy lekarz mowi zeby sie nie przejmowac bo to nie jst nic strasznego (orzy najmniej w tym stopniu bo podejrzewam ze 4 no to juz operacja). lekarze okreslaja to jako moja *urode* lub tak jak kolega wpsomnial wade kosmetyczna. Wyryto u mnie te wade jakies 3 lata temu. Zyje normalnie robie badania na wszelki wypadek co 1-1,5 roku bo tak zalecili lekarze. Zadnch lekow nie dali ale rzeczywiscie mozna brac magnez. No oprocz tego tez mam jakies kolotania nierowne bicie serca no i dosyc czesto zawroty glowy przy szybszym wstaniu a czasem omdlenia ale od razu siadam wiec mi przechodzi (nagle trace wzrok i sluch czuje ze zarz zemdleje) Zeby zapobiegac takim rzeczom nie mozna zapomniec o zjedzeniu sniadanka ;) ja jak nic nie zjem rano to wlasnie mam takie omdlenia... Nie martwcie sie o swoje serducho bo to nic groznego :) o ile choroba nie jest bardzo zaawansowana ale to juz lekarz powinien wam powiedziec. Aha... no i zapomnialam powiedziec ze moja choroba rozwinela sie najprawdopodobniej przez czeste anginy (jesli mam miec wyrwanie zeba czy cos takiego to trzeba dostac antybiotyk od dentysty najpierw i trzeba pamietac o tym mu powiedizec) Takze lczcie kazde glupie przeziebienie a szczegolnie grype czy angine.
Zosiu, jesteś rówieśnica mojego syna, który m.in. ma równiez tą wadę. Owszem rokowania moga być niepewne, a wada z wiekiem rozwijac się. Ale nie musi. Na dodatek uwazam, ze w sprawach wady mitralnej nasi specjaliści mają doskonałe rozwiązania. I tak np można nieoperacyjnie załozyć np specjalny pierścień powodujący iz niedomykalność ustepuje. Ciekawa jestem czy odczuwasz jakieś dolegliwości w związku z wada i w jaki sposób została ona zdiagnozowana. Zapraszam na nasze forum poprzez www.sercedziecka.org.pl A więc glowa do góry i udanych wakacji :)
Gość Joanna B-K
WITAM Też miałam niedomykalność zastawki i jeszcze niezarośnięty dół owalny w sercu, miałam operację w Warszawie w wieku 3 lat (notabene, jestem jednym z niewielu dzieci, które tą operację przeżyły, ale to był początek lat 80-tych i były to pierwsze tego typu operacje w Polsce, trwały po 8 godzin i na otwartym sercu). Mam teraz 27 lat i czuję się świetnie, ale oczywiście oszczędzam się i jedynie co rzypomina mi o mojej wadzie (delikatna niedomykalność została) to dość spora blizna na klatce piersiowej i pikające bramki na lotnisku (mostek mam zszyty platyną). Mam tylko jedną ważną radę do Was - zdrowo się odżywiajcie i dbajcie o wagę, nie ma nic gorszego niż nadwaga przy wadzie serce. Trzeba regularnie badać się (ja do 18 roku życia co pół roku byłam na kontroli w Warszawie). Powinno się też unikać stresów. I co ważniejsze przebadać u paru kardiologów, porównać ich opinie. Ktoś pisał, że bierze PreductarMR, jeden kardiolog z Poznania też mi go przepisał 4 lata temu, tak profilaktycznie, ale źle się po nim czułam i odstawiłam. Najlepiej dostarczać sobie w naturalny sposób witamin i substancji odżywczych. A teraz do Pań, obecnie jestem w ciąży i z racji przebytek wady jestem od razu kwalifikowana na cesarskie cięcie. Poza tym w 30 tyg ciąży wydolność serca może spaść i jest to dla przyszłej mamy najcięższy okres w całej ciąży. Jeśli macie nieoperowaną wadę serca poważnie zastanówcie się nad ciążą, w czasie której w organiżmie przybywa dodatkowych 2 l krwi, które musi przepompować wasze serce. Mimo wszystko trzymam za wszystkich kciuki!!!
Witam, Czy jest czymś groźnym *lekka niedomykalność mitralna i powiększony lewy przedsionek )ponad dopuszczalną granicę -max. jest 40mm, a ja mam 48mm. Jestem po udanej kardiowersji. Wcześniej w kwietniu też miałem kardiowersję ale bez rezultatu-z powodu przetrwałego migotania przedsionków. Ponadto mam hiperlipidemię mieszaną, której nigdy wcześniej nie miałem.
Gość Marlena1987
Witam wszystkich!Mam 21 lat. W ubiegłym roku wykryto u mnie niedomykalność zastawki mitralnej (zwłóknienie płatków) na ++. Nie wiem kompletnie o co chodzi... Lekarze mówią że to małą wada i nie ma się czym przejmować ale ja jednak sie boję zwłaszcza że są okresy kiedy dokucza mi silny kłujący ból i ciężkość w okolicy serca. Biorę tylko Propranolol który przepisała mi lekarka rodzinna. Ostatnio byłam u ginekologa ponieważ mam problemy z bardzo bolesnymi miesiączkami i zaproponował mi tabletki antykoncepcyjne. Czy ktoś miał podobny problem?A mianowicie chodzi mi o to, że chciałabym sie dowiedzieć czy przy tej wadzie możliwe jest zażywanie hormonów...Nie chce sobie zaszkodzić... pozdrawiam!
WItam wszystkich, Mam ogromna prosbe o ocene badania UKG. Od dziecka lecze sie u kardiologa, zdiagnozowano u mnie niedomykalnosc zastawki mitralnej. Obecnie jestem w 19 tygodniu ciazy. Wymiary struktur miesnia sercowego: AO: 28-29 mm, (N: 20-37mm), rozwarcie platkow ZA: 18 mm (N: 15-26 mm) LA: 33-34 mm, (N: 19-40 mm), LA Area 15-16 cm2 RV: 21-22 mm, RA Area-9-10 cm2 Lewa komora: EDD-46 mm (N: 35-57mm), ESD: 25 mm IVSd: 8-9mm (N: 6-11mm) EF: 60% LVPWd: 8-9mm (N: 6-11mm) Doppler spektralny i kolorowy Zastawka mitralna: Ve-1,5* Va-0,8 m/s (N: 0,6-1,3 m/sek) Fala zwrotna-1/2 stopień, wzdłuż ściany bocznej LA Zastawka aortalna: Vmax-1,7 m/sek (N:1,0-1,7m/sek) Pmax-12 mmHg bez istotnej fali zwrotnej Zastawka trójdzielna Vmax-0,9 m/sek (N: 0,3-0,7 m/sek) Fala zwrotna: 1 stopień Vmax-2,0m/s Zastawka pnia płucnego Vmax-0,9 m.sek (N: 0,6-0,9 m/sek) Bez istotnej fali zwrotnej Średnica pnia plucnego-18mm Aparat zastawkowy: ZM-PPM nieco mniej wysycony, delikatnie ugina sie w czasie skurczu do światla LA Kurczliwosc: bez istotnych zaburzen kurczliwosci odcinkowej Inne: bez plynu w worku osierdziowym
Marlena1987 Najlepiej skosultowac sie w problematycznych sprawach z kardiologiem i zaufac jego doswiadczeniu. Z uatopsji wiem, ze inni lekarze goja się ludzi z wadami serca, nawet jeśli nie sa one wrodzone i poważne :( Z tego co czytam masz niedomykalnośc mitralna określona jako 2 stoponia ( z 4). Może i przy innych wadach to wada lżejsza lae kontroluj ją. Może to śmieszne ale moje dziecko odkąd bierze enarenal czuje sie o wiele lepiej, ma mniej incydentów. I nie bierze go na obniżenie ciśnienia ale na odciążenie serca. Ekspert PTK odpowiedział mi , że to nie szkodzi ale pomaga, choć zdania kardiologów sa podzielone . Czy miałas robiony jonogram ? Może warto zrobic sobie usg waginalne pod kątem tych bolesnych miesiączek. Co do szkodliwości hormonów nic nie słyszałam, ale wiarygodna opi9nia to opinia lekarza. Olu, pzrede wszytskim gratuluje i zazdroszczę. Nie jestem lekarzem, ale jeśli w nawiasach podane sa normy to sama spójrz. Co do lewej komory i EF - frakcja wyrzutowa u zdrowego człowieka powinna przekraczac 65 %, ale tez i dopiero poniżej 50% pojawiaja się obawy. Tyle podręczniki U Ciebie niedomykalność mitralna określona jako 1 na 2 stopień z 4. Delikatne ugięcie do lewego przedsionka. Na zastawce aortalnej i płucnej niedomykalnośc niesistotna a więc bliska fizjologicznej. Marzenie. Zastawka trójdzielna Fala zwrotna: 1 stopień z 4. Mam nadzieję, ze ktos udzieli Ci bardziej fachowych informacji. Pozdrawiam i życzę zdrowia i szczęsliwego rozwiązania.
Gość Marlena1987
Alrada Bardzo dziękuję za odpowiedź. W poniedziałek będę dzwonić do kardiologa aby zapisać się na echo serca. A co to jest jonogram? Ja biorę propranolol i też czuję się po nim lepiej bo przynajmniej minął ten wysoki puls...Czasami miałam ponad 100/min... Miałam robione usg dopochwowo i wszystko było ok. Lekarz mi powiedział , że te tabletki anty pomogą mi w kwestii bolesnych i nieregularnych miesiączek i zniknie mi trądzik, z którym borykam się od kilku lat. Ale słyszałam ,że tabletki anty zagęszczają krew i że może mi się zrobić skrzeplina na chorej zastawce...:( boje się i nie wiem co robić...zobaczymy jak wyjdzie echo bo tamto badanie miałam robione rok temu... Nie wiem jak żyć z tą wada, nie wiem co mogę a czego nie mogę robić, nie wiem czy moge byc bez obaw w ciąży w przyszłości, lekarze bagatelizują te chorobę...:(