Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki mitralnej

Gość marzena k

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuje za odpowiedz ale nie jest napisane czy sladowa niedomykalnosc Pisze natomiast tak zastawka mitralna pł a dalej nie do odczytania V max 0,9 E/A 0,9 fala zwrotna I. zastawka aortalna b/z zastawka trójdzielna b/z,zastawka płucna V max 0,9 osierdzie b/z kurczliwosc dobra funkcja rozkurczowa rowniez nie do odczytania ,frakcja wrzutowa 70%Wielkosc jam serca w normie grubosc i kurczliwosc scian w normie Samoistna niedomykalnosc zastawki w przedsionku chyba krzywaj 9 krazenie hiperkinetyczne Moze przesadzam ,ale jednak sie martwię Pozdrawiam i zyczę duzo zdrowia ,

Wg mnie Twoja choroba serca jest opanowana przez lekarza! Leków sercowych samemu nie radzę odstawiać. Można sobie poważnie zaszkodzić. Proponuje wizytę u tego lekarza, który przypisał lekarstwa. Lekarz ten zapewne ucieszy się z wyników dotychczasowego leczenia i podejmie dalsze stosowne postępowanie. Gratuluje właściwego podejścia do swoich dolegliwości. Jeśli chodzi o zastawkę mitralną-uważam, że to nic poważnego. Ja jestem po dwóch operacjach serca i rozumie innych. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia. PS Proszę o informacje po kolejnej wizycie u lekarza.

Mialam zawsze cisnienie ksiazkowe, czyli 120/80 jednak od jakiegos czasu moje cisnienie jest w granicach 105/50kilka (puls mam czesto ok. 90) czuje sie przy tym zmeczona,senna i mam zawroty glowy. dodatkowo caly czas czuje bicie serca i sporadycznie bole w klatce piersiowej. czy w takiej sytuacji mozliwa jest np. niedomykalnosc zastawki mitralnej badz cos innego? czy powinnam pojsc do kardiologa? dodam,ze w dziecinstwie mialam szmery nad sercem.

Gość Ewa30zToF

Oczywiście, że powinnaś iść do lekarza, jak najszybciej, bo szmery z dzieciństwa wskazywać na wrodzoną wadę serca. U dorosłych zwykle rozponazje sie wady łagodne, np. ubytek międzyprzedsiolnkowy (ASD, ASD II, PFO). Powinien Cię zbadać kardiolog, zrobić ekg i echo serca.

Witam właśnie wróciłam od kardiologa, od pewnego czasu bowiem mam napady szybkiego bicia serca, i ciągle wysokie tętno. dokuczały mi bóle klatki piersiowej, zlokalizowane w różnych miejscach. Do tego mam napady lękowe. Po zrobieniu EKG i Echa serca kardiolog zdiagnozował u mnie niewielką niedomykalność zastawki mitralnej. Stwierdził jednak ze nie ma się zupełnie czym martwić ponieważ wielu ludzi tak ma a moja niedomykalność jest nie wielka, i nie stosuje się w takich przypadkach leczenia. Poza tym wszystko w porządku z moim serduchem. Na wcześniejszej wizycie dostałam Propranolol i puls jest już mniejszy. Lekarz twierdzi ze moja niedomykalność nie daje takich objawów jak ja mam typu bóle w klatce itp. Twierdzi ze moje objawy mogą mieć podłoże nerwowe( sama w sumie podejrzewałam też to, bo nieraz jak się czymś zajmę to nic nie odczuwam) nurtuje mnie jednak ta niedomykalność , czy rzeczywiście nie ma się czym przejmować? Czy mogę nadal aktywnie uprawiać sport? Jestem osobą stosunkowo młodą mam 28 lat, planujemy w najbliższej przyszłości z mężem dziecko, wiec chciała bym upewnić się że osoby z taką samą wadą jak moja rzeczywiście funkcjonują normalnie. Bardzo proszę o odpowiedź.

Witam Panią Renię28, Jeżeli niedomykalność mitralna jest mała, to rzeczywiście wydaje się, że problem nie jest duży. Warto dbać o to, żeby się nie przeziębiać i żeby nie było innych infekcji. Wydaje się, że w Pani przypadku nie jest to żadna przeszkoda do zajścia w ciążę i w urodzeniu zdrowego dziecka. Myślą, że jeżeli już będzie Pani w ciąży należy to tym powiedzieć swojemu kardiologowi. W ciąży lepiej będzie nie stosować zbyt często propranololu.

Witam, mam 23 lata. Lecze się od ponad pół roku na tachykardie (prawdopodobnie zatokową), biorę propranolol. Już od kilku lat dokuczały mi bóle w klatce piersiowej, duszności, kołatania itp. Postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce, zrobiłam holtera, który wykazał tachykardie. Następnie echo, wymiary serca w normie, frakcja wyrzutowa 57%, ślad fali zwrotnej w zastawce mitralnej i niewielka asynchronia skurczu przegrody. Mam pytanie co to jest ta niewielka asynchronia skurczu przegrody i czy może dawać jakieś objawy? No i czy propranolol może pomagać na niewielką niedomykalność tzn łagodzić objawy (ewentualne wypadanie płatka zastwki) ? Bo od kiedy go biorę to czuję się nieco lepiej, a tachykardie już nie występują.

Gość bardzo prosze o jakies informacje

Witam Jestem na skraju wyczerpania nerowego chodzę i ciągle płacze u córki lat 7 kardiolog wykrył niedomykalnosc zastawki mitralnej i prolaps obu zastawek, wspomniała o zespole marfana jak doczytalam co to jest to nie mogę się pozbierać. Błagam niech mi ktos pomoże, mogę wysłać skan echa serca na maila

Gość POZBAWIONARADOSCI

Witam, wykryto u mnie małą niedomykalność mitralną, czekam na wizytę u kardiologa, żeby skonsultować wynik. Chciałam zapytać czy jeżeli jest to mała niedomykalność to czy mimo to, można ją leczyć za pomocą jakiegoś zabiegu operacyjnego? Chciałam też zapytać czy ktoś też ma przy tym takie duszności, jakby zatykanie gardła, a także problemy z połykaniem?

W dniu 6.04.2014 o 17:10, Gość bardzo prosze o jakies informacje napisał:

Witam Jestem na skraju wyczerpania nerowego chodzę i ciągle płacze u córki lat 7 kardiolog wykrył niedomykalnosc zastawki mitralnej i prolaps obu zastawek, wspomniała o zespole marfana jak doczytalam co to jest to nie mogę się pozbierać. Błagam niech mi ktos pomoże, mogę wysłać skan echa serca na maila

Witam, jak to się potoczyło u Pani córki? Podobny przypadek teraz zdiagnozowali u mojej córki (1,5 roku)  też odchodzę od zmysłów 

W dniu 8.11.2021 o 10:33, Gość Przemoooo napisał:

Witam jest ktoś obecnie chcący wymienić się doświadczeniami w temacie niedomykalnosci miyralnej? 

Jeśli jeszcze tu zaglądasz to chętnie pogadam na ten temat bo u mnie nastąpił nawrót objawów tzn wydaje mi się, że są nieco inne niż za pierwszym razem ale chętnie pogadam.

Gość Krystian30

18 godzin temu, Gość Ania napisał:

Jeśli jeszcze tu zaglądasz to chętnie pogadam na ten temat bo u mnie nastąpił nawrót objawów tzn wydaje mi się, że są nieco inne niż za pierwszym razem ale chętnie pogadam.

A jakie masz objawy?
Ja mam niedomykalność II stopnia z zespołem Barlowa czyli chyba z wypadaniem płatków.

Gość Krystian30
18 godzin temu, Gość Ania napisał:

Wiele osób twierdzi że niedomykalność póki nie jest poważna nie daje objawów.
Ja gdy mówię kardiologowi o moich objawach zgania to na stres i zespół Barlowa.
Z objawów które wiąże z sercem mam dość często zawroty głowy gdy szybko wstanę, głownie w nocy i to nie zawsze, wtedy też mi mega serducho przyspiesza, dawniej miałem problem ze snem a teraz wręcz przeciwnie jestem często nadmiernie zmęczony, zdarza mi się uczucie duszności no i niedokrwienie kończyn, zimne ręce nogi zdarzają mi się coraz częściej. 
Nigdy nie zemdlałem, chociaż zdarzało mi się czuć mega słabo i myślałem że to się stanie, miałem wysokie tętno jak wykryto mi wadę na co dostałem betabloker.Zdarzają mi się też skurcze dodatkowe, ale rzadko max kilkanaście dziennie. 
Objawy nasilają się bardziej np. dzień po bardzo dużym wysiłku, czasem wcześniej np. popracuje ostro przez połowę dnia i gdy już całkiem odpocznę jestem mocno zmęczony, zdarzają mi się wtedy skurcze dodatkowe i sporadyczne zawroty głowy. 

Ogólnie to ja mam jeszcze aortalną dwupłatkową niedomykaną i lekko niedomykaną trójdzielną, więc dokładnie nie wiem co od czego. 
Zdarzaj

Gość Krystian30
W dniu 16.04.2022 o 22:51, Gość arsen napisał:

Krystain zastawka aortalna jaki ma stopień niedomyklaności ??  Stres niestety robi swoje jeśli chodzi o serce tym bardziej jak ma się jakieś niedomyklaności 

Aortalna I/II stopień, dwupłatkowa o płatkach lekko zwapnionych. 

Dokładnie, stres to chyba robi najwięcej jeśli chodzi o serce...
Podstawa to starać się jakoś tym nie przejmować, ja przez większość życia nie wiedziałem że mam jakieś wady, teraz niestety wiem że to prowadzi do operacji (pewnie wymiana aortalnej), no ale takie życie, trzeba się trzymać i nie skupiać na sercu bo się człowiek wkręci w nerwice. 

Gość Krystian30
35 minut temu, Gość Ewa41zToF napisał:

Krystianie, jeśli Cię to pocieszy, to dwupłatkowa zastawka aortalna to najczęściej wykrywana wrodzona wada serca u dorosłych. Nawet Arnold Schwarzenegger też ją ma. Przeszedł dwie operacje  z tego powodu. 

Wiem :-)
Kiedyś prędzej czy później pójdę na operację, wymienią i będzie się żyło dalej...
Jak dowiedziałem się o wadzie kilka lat temu to się przejmowałem, jakiś czas później zmarł mi ktoś z rodziny z taką wadą jak moja ale już dużo bardziej zaawansowaną po operacji i niestety bardziej się przejmowałem, ale teraz wiem już że nie ma się wpływu na pewne rzeczy, trzeba badać serce tak jak zalecają i wiadomo w miarę uważać i przestrzegać zaleceń. Chodzę na kontrolę raz w roku tak jak zalecił kardiolog no i staram się nie przejmować i jako tako nie stresować. (Chociaż ja jestem chodzącym wybuchowym kłębkiem nerwów także różnie z tym bywa 😄  

Witam ja mam niedomykalność zastawki 2 stopnia. 

Niestety nie potrafię żyć normalnie. Mój narzeczony mówi, że będę żyć, będzie dobrze ale ja tak strasznie się boję, że kiedyś umrę. 

Czy jest ktoś tutaj z niedomykalnościa zastawki w takim stopniu? Jestem pod kontrolą kardiologa każe mi co rok chodzić na echo. Ale ja gdybym mogła chodziłabym co miesiąc. Pomóżcie