Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki mitralnej

Gość marzena k

Rekomendowane odpowiedzi

Gość barbados40
Witam wszystkich no nie wiem czy przy I stopniu można żyć tak normalnie niby tak mówią lekarze ale niestety z upływem lat jest co raz gorzej.U mnie doszło do migotania przedsionków a mam 40 lat aż boję się myśleć co będzie dalej.
W zupełności zgadzam się z Ewą. Ja również jestem po 2 operacjach zastawki. I przy I stopni niedomykalności da się żyć. Ja przy tym co teraz mam (zastawka dalej się zwęża, jest nadciśnienie płucne lekkie)- też żyję normalnie. Pracuję i to dużo - (podobno jestem pracoholikiem), wychodzę na spoktania, specer, *ganiam* jak szalona - ale przyznam, że przy naszej wadzie - dużo daje odpoczynek. Mniej stresu, dieta, INR 2,5-3,00 -to ważne.
Witam wszystkich .Czy wie ktoś może co to takiego śladowa fala zwrotna?Pytam gdyż byłem na echo i dowiedziałem czegoś takiego: Zastawka trójdzielna-śladowa fala zwrotna, mitralna-śladowa fala zwrotna i przedni płatek nieco pogrubialy.Na koncu wyniku wnioski:Norma.Troche mnie to dziwi że sa jakieś fale w mym sercu, ja sam odczuwam czesto cos w rodzaju kłucia w klatce a pan dr mówi mi że wszystko spoko i to są granice norm.Jesli ktokolwiek moze coś napisać na ten temat a w szczególności czy to co opisałem może się zbiegiem lat przerodzić w jakas wiekszoszą niedomykalność bo chodzi o to ze jesli niema teraz powodów do obaw to czy będę miał powody za np.20-30 lat?Jeśli chodzi o pozostałe moje parametry to beda to takie wiek 28 latek, wzrost 175cm , waga 82 kg.Cisnienie 130/70Jestem osoba aktywna fizycznie i żenię się za pare tygodni.Przepraszam za wcięcie się w temat lecz prosze o odpowiedz na me pytanie które wierci mi dzióre w mózgu.Za każdą odpowiedz będę wdzięczny do szpiku kości.Życze wszystkim zdrowia .
U mnie wykryto niedomykalnosc zastawki dwudzielnej sladowej bez powiklan jak mialem 16 lat... dzisiaj mam 24. Czasami pobolewa ale za chwile przestaje... zadnych lekow mnie nie przepisano. Czasami jednak staram sie robic podstawowe badania EKG wraz z mikroelementami... Warto sie badac i za wiele nie rpzejmowac a gdy bole sa czeste nalezy zglosic sie do lekarza i nalegac o usg czy choroba nie bedzie komplikowala w dalszym stopniu naszego zycia. Najwazniejsza jednak sprawa jest przymus spokojnego trybu zycia... co u mnie trudno. Wysilek na zajeciach silwych , jazda na rowerku .Pozdrawiam i powodzenia.
Witam!!! Mam niedomykalność zastawki mitralnej 1 stopnia. Wykryto ja ok 8lat temu, teraz mam 25lat. moje cisnienie skurczowe jest lekko podwyzszone 120-140 a rozkurczowe w normie ok 50-70, w spoczynku skurczowe juz jest ok ok 110. Moje tetno nalezy do niskich w spoczynku (rano po snie) spada do ok 41. Mam lewą komore powiekszona -ale to specyficzny objaw ludzi uprawiających sport (wiosna-lato-jesien---kolarstwo szosowe (sporadycznie boks) ,zima boks. Moje pytanie to czy przy niedomykalnosci mitralnej moge uprawiać kolarstwo-wiadomo ze to długotrwaly wysiłek i czy moze to doprowadzic do niedotlenienia, dodam ze jest to amatorskie jeźdzenie 2-4h dziennie. Od momentu jak zaczołem jeżdzic dość mocno obnizyl mi sie puls kiedys w spoczynku mialem ok 70 teraz wytrenowany mam 41. Nie mam zadnych objawów typu duszności, kolatania itp, dodam że od kiedy jeżdzę to czuje sie naprawde *zdrowo*, bardzo wolno sie męcze, jestem sprawny nic mnie nie boli itp.
Witam. Mam 17 lat i mam niedomykalność mitralną, gdy miałem nie cały roczek przeszedłem operacje, od tamtego czasu jeździłem na badania do Centrum Zdrowia Dziecka i brałem lek, teraz nie pamiętam już co to było, lecz nigdy nic nie wykryli i przestałem tam jeździć (myślę że nie było to już konieczne). Czuje się bardzo dobrze, jak każdy dzieciak biegałem i bawiłem się na równi z innymi, nawet trenowałem biegi sprinterskie, ale gdy chciałem zapisać się na Muay Thai, trener z zawodu jest lekarzem i pracuje w przychodni, moja mama dzwoniła do niego i powiedział że nie mogę trenować ponieważ to by było dla mnie zbytnim obciążeniem, lecz zawsze wszystko było ok ze mną więc nie rozumiem jego zdania. Chciałbym poznać waszą opinię czy trener ma racje? jeżeli od dawna wszystko ze mną ok? z tego co czytałem są 4 stopnie niedomykalności mitralne i wydaje mi się że jak miałem operacje to mam 4 stopień, proszę o odpowiedz i życzę zdrowia wszystkim!
Gość Ewa29 ze skrajną pos
Pawle17! Wrodzona wada serca, czyli także niedomykalnośc zastawki jest przeciwskazaniem do intensywnych wysiłków fizycznych. Osoby z takimi wadami nie mogą uprawiać sportów walki, ani uprawiać sportu wyczynowo. NaTwoim miejscu poszłabym w końcu do kardiologa , by się porządnie przebadać, czyli zrobic echo, może badanie holtera. Zdrowie jest najważniejsze, nie wolno go lekceważyć. Jestem 29-latką, ktora urodziła się z ciężką, złożoną wadą serca. Przeszłam 3 operacje. Nigdy nie cwiczyłam na wf-ie. Od dziecka mam orzeczoną niepełnosparwność.Mimo to skończyłam studia dzienne i normalnie pracuję. Wszystkie zastawki mam niedomykalne, ale w I stopniu, czyli bardzo małym, nieistotnym. Niedomyklanośc raczej się nie zmniejszy, a może poszerzyć, zwłaszcza przy stałym wysiłku fizycznym, a takim jest stan ciąży (serce musi wykonac dużo wiekszy wysiłek przy pompowaniu krwi). Śladowa fala zwrotna oznacza, że przez niedomknięta zasatwke krew cofa się z komory do przedsionka. Byc może nie jest to w danym momencie groźne, ale warto to obserwować. EKG nie jest miarodajnym badaniem przy wadach serca. Trzeba zrobic echo, a często, zwłaszcza przed operacją ( przy dużej niedomykalności wymienia się zastawki) ceanikowanie serca. Wszysteki osoby z wadami serca zapraszam na strone Fundacji Serce Dziecka, gdzie są także dorośl: www.sercedziecka.org.pl Można się wymienić doświadczeniami, polecić ośrodki, lekarzy, a przede wszysktim poznać się, pocieszyć, spotkac, pobawić :-) Zapraszam szczegolnie na forum: www.forum.sercedziecka.org.pl
witam! wczoraj bylem u kardiologa i powiedzial mi ze mam niedomykanie zastawki mitralnej mam 23 lata i to jest powod mego zlego samopoczucia czuje czasami jakbym mial zemdlec, strasznie zmeczony, kreci sie w glowie, ogolne znudzenie calym zyciem :/ myslalem,ze to przez nerwice tak sie czyje ale okazalo sie ze to serduszko. niewiem czy to wada wrodzona czy nabyta? jak to rozpoznac? lekarz stwierdzil,ze to nic groznego ale sam niewiem co o tym myslec po niektorych wpisach na forum. jak sie z tym zyje? czy trzeba cos ograniczac? z czegos rezygnowac? dodam ze jest to chyba 1 stopnia bo lekarz nawet nic niemowil. pozdrawiam i zycze milego dnia :)

II stopień to umiarkowany, czyli nienajgorszy. Warto spytać kardiologa, czy nie widzi przeciwskazań do uprawiania jakichś sportów, dźwigania, pracy fizycznej. Jeśli zapisze leki, trzeba je brać. No i na pewno trzeba tę zastawkę obserwować, robic echo serca co jakiś czas, by sprawdzić, czy ta niedomykalność się nie pogłębia do stopnia III lub IV.

U mojej córki wykryto niedomykalnośc zastawki mitalnej.biegnącą po tylnym płatku tej zastawki. Nic w opisie nie pisze w jakim stopniu ta niedomykalnosc.moze ktos sie zna co oznaczają te skróty, w badaniu Dopplera vmax Ao-1,3m/s Vmax zas2.-0,9;0,5 Vmax PA-1,15m/s Vmax zas3-0,6;0,45 Szmer 2-3/6.gl.w.p Erba tetno udowe(+) ostateczne rozpoznanie;Q23.3 Przedni platek zastawki mitralnej maksomatryczny. Może ktos mi pomóc zrozumiec czy mam się martwić tym wynikiem, czy też nie . z góry bardzo dziekuje za jakomkolwiek podpowiedz.POZDRAWIAM

Jarku:-)) bardzo dziekuje za odpowiedz, ale nic takiego nie znalazłam w opisie o które prosisz. nastepne badanie kardiologiczne mam za rok dopiero.aż sie boje zeby sie nie pogłebiło bo córka ma dopiero 14 lat! żadnych leków jej nie zapisano. tylko najbardziej ciekawie jaki to stopień, tak mało zdązyłam sie tej lekarki zapytać a teraz tyle mi sie pytań nasuwa. pozdrawiam .

Spokojnie z tymi stopniami, ja miałem wrodzoną wadę i 26 lat nic się nie działo wiadomo że była ale nie trzeba było operować zastawki bo aorte za łepka mi operowali i botala podwiązywali. W styczniu 2009 dowiedziałem się że wada ruszyła do przodu i trzeba operować to i tak do sierpnia 2010 wytrzymałem. Jeżeli badanie jest wyznaczone za rok i nie ma leków to powinno być dobrze. Też nigdy nie brałem leków. A gradien jest często oznaczony literka G i obok cyferki.

Witam, całkiem przypadkiem trafiłam do lek kariologa A zaczeło się od banalnego bólu głowy który trwał zbyt długo Zmierzyłam ciśnienie i okazało się ze jest wysokie180/105 pojechalam do szpitala gdzie zrobiono mi EKG ktore podobno wykazało powięszenie lewej komory serca z tym wynikiem udalam sie do kardiologa gdzie zrobiono mi echo i okazało się ze moja komora wcale nie jest powiekszona ale P doktor powiedziala ze mam samoistną niedomykalnośc zastawki mitralnej ale to nic takiego.A ja wcale nie jestem pewna czy nic takiego jeden lekarz stawia taka diagnoze inny jeszcze inną wiec proszę mi odpowiedzieć czy ta niedomykalnosc jest czyms powaznym ?Obecnie biorę metocard 25mg 2xpo pol tabl cisnienie i puls ksiazkowe czy moge odstawic ten lek ? czy jestem skazana na niego do konca zycia