Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Potrzebuję pomocy w pewnej kwestii. otóż oprócz tego, że jestem nerwicowcem i wszelkie problemy z tego tytułu mnie przytłaczają to mam jeszcze problem ze skurczami serca (o ile to są właśnie te skurcze bo już sama nie wiem). Wygląda to mniej więcej tak, że codziennie odczuwam jakieś 2 czy 3 przewroty, kopniaki, szarpnięcia serca. Podczas nich mam uczucie osłabienia, czasem uderzenia do głowy, gorąca a gdy się stresuję czymś (co jest przy nerwicy bardzo częstym problemem) to mam zanik normalnej pracy serca i występuje ciąg szarpań, kopań, czuję się wtedy strasznie:( U kardiologa byłam już jakiś czas temu i to 3 razy, 3 x holter ekg i ukg i wszystko ok ale nadmienię iż w tym czasie nie miałam epizodów takich dłuższych szarpań itp lekarz tylko złapał pojedyncze skurcze na co powiedział, że to nic takiego, że ma się nie stresować. Nie wiem teraz czy mam jednak dalej się diagnozować czy dać temu spokój...bo jednak ten ciąg szarpań nigdzie się nie zarejestrował. Dziękuję z góry za pomoc

Witam, Masz chyba bardzo podobny przypadek do mojego, ja wlasnie mam dodatkowe głownie nadkomorowe, ale takze i komorowe w ilosci 2-3 dziennie (juz malo jest dni bez skurczu wogole, chociaz zdarzaja sie *wolne* po kilka dni) Tez tak raz na 7-14 dni mam takie dluzsze kilkusekundowe przewracania i to sa wlasnie te incydenty, ktore mnie martwia. Kiedys mialem holtera 7 dni i takie przewracanie wylapalem byl to czestoskurcz, ale to przewracanie zdecydowanie odczuwam jako niejednakowe.

Wystraszyles mnie z tymi migotaniami......chyba pojde znowu do lekarza tym razem prywatnie..... Omega zwykle kopniaki odczuwam codzeinnie natomiast kilkuminutowe zaburzenia tylko w stresie. Roznie to odczuwam czasem jest to tak jakby serce bardzo wolno bilo z przerwami czasem rwanie, szarpanie. Ostatnio wlasnie czulam tak jakby serce bilo mi raz na ok 3 sek , odbijalo sie wtedy mocniej

Marcin, te kopniecia to ja mam na mysli pojedyncze, to nie sa migotania, a dodatkowe nadkomorowe lub komorowe. Tego nie rozroznisz bez zapisu bo np. moze byc lekki komorowy i mocny z przedsionka. Zalezy w jakiej fazie wystapi tj jaka objetosc krwi bedzie w danej chwili. Samotna, ja tez nie wylapalem tych przewracan oprocz jedengo razu (ale to nie bylo tym najgorszym) Do lekarza zawsze mozesz sie przejsc niech Ci zalozy holtera 48h. Wszystko to jednak niewiele daje, polecam usystematyzowany styl zycia i sport. Ja plywam 4x tyg + rower. Po jakichs dwoch latach wzrosl jakby poziom wystepowania tych skurczy

Marcin, faktycznie przy icd plywanie odpada przy stymulatorach, jak piszesz, machanie odpada bo moga sie przesuwac elektrody, ale rowerek czemu nie? Chyba, ze masz niewydolnosc, to tylko zgodnie ze wskazowkami lekarza. Samotna, objawami somatycznymi przy nerwicy moga byc kolatania serca, tu sa watki dla osob z nerwica i one maja na pewno duzo wieksze doswiadczenie niz ja, jak sobie z nia radzic. Trzeba tylko pamietac, ze przy nerwicy istnieje cos takiego jak sprzezenie zwrotne tzn czyms sie emocjonujesz wyzwalasz kolatania a te z kolei zwiekszaja lek. Ja juz kilka lat temu na forum zaznaczalem, ze chyba zwalanie kolatan na nerwice to troche taka wymowka dla lekarzy, mysle, ze to jednak serce jest winne, ale nie upieram sie to tylko moje postrzeganie. Nie jestem czlowiekiem jakos nadzwyczaj znerwicowanym a jednak problemy serca sie z czasem pogarszaja, mimo ze styl zycia mam taki sam jak mialem

Samotna podobno kazdy ma dodatkowe, więc spokojnie, jak Ci nie wyłapali to może nie masz ich tak dużo, Jedni ludzie je czują inni nie i co najśmieszniejsze im mniej tych skurczy tym bardziej ludzie to czują a inni mają w tysiącach i nie odczuwają. Kardiolodzy mało kiedy zwracają uwagę na dodatkowe, no chyba że ich jest strasznie, strasznie dużo. Dodatkowe bardzo często sa na tle nerwowym, łykaj magnez może najlepiej ten z potasem przez jakiś okres czasu, nie wczuwaj się w bicie serca i spokojnie dodatkowe nie sa grożne.

Samotna, lekarz zawsze bazuje na wynikach, wiec jezeli nie wylapalas nic na holterach to trudno, zeby podjal leczenie. Napisalas, ze jednak jakies tam dodatkowe na tych wynikach byly tzn cos juz na rzeczy jest. Ja biore betalok ,50 raz dziennie probowalas? Powiem Ci tak, generalnie chyba tak zlego roku jak 2006 jeszcze nie mialem a wlasnie od tego czasu przyjmuje lek. Robilas probe wysilkowa? Jak nie, to warto zrobic. Robie echo raz w roku, co 2 rok probe wysilkowa, 2 holtery rocznie a ekg i krew przy kazdej wizycie a mam ich 4 rocznie bo na dluzej lekarz nie wypisze recepty. Powiem, ze warto miec taki staly kontakt z lekarzem bo to tez dobrze dziala na psychike i po kilku latach widzisz postep choroby. Unikaj braku snu, alkoholu i sytuacji stresowych na ile to mozliwe oczywiscie. Bo przykladowo w sylwestra potanczyc trzeba :) Ela a gdzie masz takie info, ze kazdy czlowiek ma dodakowe? Ja po latach doswiadczen zgodze sie, ze w naszej populacji ma je od 2-5%

Skurcze te pojedyncze nie przeszkadzają ale własnie ten stres powoduje iż taki incydent trwa po kilka minut i to on mnie tylko przeraza. Kiedys bralam betaloc ale w zasadzie nie pamietam czy to cos zmienialo bo bylo to dawno temu. Ja po porstu muszę się chyba nie stresować. A powiedzcie mi czy migotanie wystepuje tylko w stresie czy tez zwyczajnie gdybym siedziała spokojnie? Próby wysiłkowej nie miałam, widocznie lekarz uznał ze nie jest mi potrzebna. Dodam iż ten który mi powiedział ze albo zdrowam albo nie znaja tej choroby , badał mnie w ciąży więc myślę, że chyba dokładnie mi sie przyjrzał... Zreszta jesli chodzi o wysilek to tez zdarzaja sie skurcze dodatkowe ale tak jakby po tym wysilku i tez czesto w nerwach

Wiesz Elka jak to robia lekarze? Zeby zadzialac na pacjenta pozytywnie to mowia, ze bardzo duzo osob ma dodatkowe i ze oni sami je maja. Ja bylem juz u kilku kardiologow i kazdy z nich ma dodatkowe :) Samotna, oczywiscie ze migotanie moze wystapic rowniez w spoczynku i bez nerw. Z tego co napisalas masz bardzo podobne objawy do moich tylko zaostrzone (widocznie i ja takie bede mial za jakis czas) Nie jestem lekarzem i nie postawie Ci diagnozy przez net, ale mysle, ze ty masz jakis rodzaj czestoskurczu ktory odczuwasz jak to napisalas incydent kilkuminutowy.