Skocz do zawartości
kardiolo.pl

MrPink

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, to znów ja. We wcześniejszym pytaniach wspominałem nieco o moich zapędach, a teraz jestem na prawdę skołowany i nie wiem co zrobić. Chodzi o ćwiczenia siłowe, typu hantle, na początek ok 10kg każda oraz piłka lekarska. Czy mogę wykonywać ćwiczenia z takim obciążeniem? Lekarz twierdził, że ćwiczenia siłowe, powodujące nagłe zmiany ciśnienia - zdecydowanie nie. Tylko że ja czuję się bardzo dobrze....i chciałbym też jakoś wyglądać, a chociażby same hantle i piłka lekarska byłyby pomocne (wyciskanie sztangi na ławeczce już możnaby sobie darować). jest też mnóstwo ćwiczeń aerobowych przy użyciu owych hantli. To samo tyczy się piłki lekarskiej 5kg... Czy jest ktoś w podobnej sytuacji lub przechodził coś podobnego? Rozumiem, że takie ćwiczenia byłyby na moją własną odpowiedzialność, ale chciałbym wiedzieć co faktycznie stoi na przeszkodzie, że lekarze tak się o to martwią. Jestem jeszcze (a przynajmniej tak mi się wydawało) człowiekiem młodym, 20 lat, w listopadzie 21, operację miałem ponad rok temu. Bardzo proszę o odpowiedź ;[

MrPink, musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, co jest dla Ciebie ważniejsze: zdrowie i życie, czy mięśnie? Jeśli bierzesz leki przeciwzakrzepowe, musisz unikać urazów, bo Twoja krew jest rozrzedzona i w razie rany mogą być problemy z zatrzymaniem krwawienia. Z tego, co wiem, a jestem po 3 operacjach serca, mam biologiczną zastawkę, to takie osoby jak my, nie powinny ćwiczyć na siłowni, chyba że jazdę na rowerze stacjonarnym. Ja przez całe życie nie uprawiam sportu i żyję. I muszę unikać dużych wysiłków fizycznych. Tobie też radzę słuchać zaleceń lekarzy, którzy jednak wiedzą lepiej, co Ci wolno robić, a czego nie.

Witaj, Ja mam mechaniczną zastawkę aortalną już 2 rok. Obecnie mam 32 lata. Przed operacją podobnie jak Ty byłem aktywny fizycznie. Obecnie staram się jak najwięcej ruszać. I tak np. w sezonie jeżdżę na rowerze (nawet po 70-80 km i to dosyć szybko). Wykonuję też ćwiczenia siłowe - tutaj oczywiście bez przesady. Chodzi o to żeby normalnie oddychać. Myślę że ćwiczenia z hantlami nie powinny być dla Ciebie przeszkodą (oczywiście pod warunkiem że dobrze się czujesz). Nasz organizm sam wie co dla niego jest dobre. Jeżeli więc zaczniesz odczuwać zawroty głowy, nadmierne zmęczenie to odpuść. Ja jak dotąd czuję się świetnie, na pewno lepiej z regularnymi ćwiczeniami niż bez nich. Pamiętaj jednak, że wszystko trzeba robić z głową i stopniowo. Jest tak jak w poście powyżej - na pierwszym miejscu życie i zdrowie, potem wygląd i uroda;) Ps. podaje Ci link do strony gdzie ludzie po cięższych operacjach uprawiają sporty wyczynowe i czują się świetnie: http://ironheartracing.com/ Powodzenia