Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość B4rtek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, W poniedzialek (normalny, dosc spokojny dzien w pracy) gdy siedzialem lekko zgarbiony nad dokumentacja po wyprostowaniu sie i glebszym oddechu poczulem ucisk ktory uniemozliwial mi wziecie pelnego oddechu. Mimo bolu wzialem pare razy pelny oddech, prostowalem sie, po parunastu minutach minelo. I niby wsio bylo ok, jednak nastepnego dnia czulem jakby pieczenie na wysokosci mostka. Wystraszylem sie, wybralem na pogotowie. Osluchano mnie (wsio ok), zrobiono EKG, cisnienie 130/80. W ekg niby ok, ale ze kreska schodzila kratke nizej niz powinna doktor wyslala mnie na interne. Tam mi sprawdzono cisnienie (158/80, niezle sie zestresowalem), przeswietlono pluca, pobrano krew (ctr czy cos takiego). I zrobiono EKG. I wszystko wyszlo ok. Lekarz stwierdzil ze to nerwobol i mam brac 3x dziennie apap. I przyznam, troche die boje. To pieczenie w okolicy mostka pojawia sie caly czas. Mam wrazenie ze przy wysilku jest gorzej, jednak teraz od pol godziny siedze spokojnie i mimo tego piecze, czasem zaboli bardziej po lewej stronie. Przyznam sie ze Apapu nie biore. Nie mam nudnosci, zawrotow glowy, nie slabne, nic mi nie dretwieje. Ale fakt - denerwuje sie mocno. Jakies porady?

Witam, Długotrwałe siedzenie przy biurku w pozycji zgarbienia może stanowić duże obciążenie dla kręgosłupa. Dlatego należy unikać w przyszłości takiej pozycji przy przeglądaniu dokumentacji, a także przy pisaniu. Podobnie, długotrwała praca przy komputerze też jest dla kręgosłupa obciążająca. Warto zrobić rentgen kręgosłupa - być może przydatna okaże się rehabilitacja ruchowa? Warto też robić przerwy w pracy siedzącej - przy komputerze lub przy przeglądaniu dokumentacji. W przerwach w pracy dobrze jest spacerować, a nie siedzieć w tym samym miejscu.