Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku EKG i Holter a sport

Gość chcacy

Rekomendowane odpowiedzi

Ao 32 do 37 LA 32 do 40 LVEDD 59 do 57 LVESD 36 do 40 IVSDD 9 do 12 PWDD 7 do 11 RVEDD 28 do 28 %FS 39 od 25 EF 64 od 50 Fala zwrotna przez zastawkę (ślad) Przepływ aortalny: Dwupłatkowa zastawka (zrośnięte płatki wieńcowe). Ślad fal zwrotnej. V-maks 160cm/s Przepływ trójdzielny: Fala zwrotna przez zastawkę (+); jej maksymalny gradient wynosi 24cm/s Przepływ płucny: Przepływ przez mzastawkę t.płucnej prawidłowy (V maks 80cm/s). Wnioski: Lewa komora nieznacznie powiększona o prawidłowej frakcji wyrzutowej. Prawidłowa czynność rozkurczowa lewej komory (E 94 cm/s A 44 cm/s e* 13 cm/s). Dwupłatkowa zastawka aortalna.

Witaj, nie chce Cie dolowac, ale bedziesz mial problem przy klopotach zastawkowych. Ja kiedys uprawialem boks tez majac wypadanie platka. Bedziesz sie szybciej meczyl w walce niz przeciwnik. W biegu bedzie OK bo tam tetno masz bardzo wyrownane (biegalem dlugie dystanse nawet sie pochwale, ze bylem niezly) w boksie tak nie bedzie. Taka rade Ci dam, warto polubic inne dyscypliny, ja juz od wielu lat plywam 4-5 razy w tyg oraz jezdze na rowerze. Moze wlanie cos takiego sprobuj? Pamietaj, ze wady zastawkowe sie nie cofaja a z wiekiem poglebiaja, wiec warto oszczedzac serce.

Od tej pory musisz bacznie obserwować swoje serce. Jeżeli chcesz trenować na maksa tak jak w kicku musisz badać serce na bieżąco. Myślę że co pół roku może nawet po każdym okresie przygotowawczym do walki. Nie możesz dopuścić do patologii m.in. ze strony aorty, która przy tej wadzie może się bardzo szybko poszerzać. Po prostu znajdujesz kardiologa. Trenujesz i badasz serce i naczynia. Jeżeli wszystko będzie dobrze możesz trenować dalej. Jeżeli wyniki będą się pogarszały będziesz musiał odpuścić i być może przygotować się na operację, aby móc wrócić do sportu. Pamiętaj o tym! Pozdrawiam billymarks!

Witam wykonałem badanie EKG Holter oto mój wynik, czy ktoś może mi pomóc go zinterpretować i czy nie przeszkodzi on w dalszym uprawianiu sportu wyczynowo? średnia częstość rytmu 74min, minimalna 41 uderzeńmin 537 pobudzęń komorowych 88 zdarzeń nadkomorowych, w tym 57 pojedyńczych pobudzeń nadkomorowych 1 bigeminii nadkomorowych, 15 par pobudzen nadkomorowych maksymalne obnizenie ST -0,99 mV III , ST dla odprowadzen przed sercowych -0,20 mV o 0.12 % zapisu, dla kończyniowych -0.10mV maksymalne uniesienie 0.88 mV avl. najdluzszy odcinek qt wynosił 455ms, najdluzszy czas 508 ms najdluzszy czas pq 286 ms, a najkrotszy PQ 10 ms Rytm zatokowy, z okresową tachykardią do 100-120min, w nocy barykardia 40-50/min. Bez złożonych zaburzeń rytmu, bez zaburzeń przewodnictwa przedsionkowo-komorowego