Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w interpretacji wyników.Wiem że nie sa za dobre ale może ktoś powie gdzie ewentualnie moge sie z nimi udać,i jaka może być przyczyna tych wyników.Dodam że mam straszne dusznośći,tachykardię-już nie daje z tym rady.Dostałam wypis ze szpitala bez jakiś wskazówek-masakra:( PH-7.425 pCO2-41.4 pO2-56.6 HCO3-26.5 BE-2.1 O2SAT-90.1

-------------------------------------------------------------------------------- Gazometria * pH - norma 7,35 - 7,45 * pO2 (ciśnienie parcjalne tlenu) - norma 70 - 116 mm Hg (9,2 - 15,5 kPa) * pCO2 (ciśnienie parcjalne dwutlenku węgla) - norma 35 - 45 mm Hg (4,7 - 6,0 kPa) * HCO3 - norma 22 - 26 mmol/l * SpO2 (saturacja) - norma > 95 % * BE (zapas/niedobór zasad) - norma +/- 2,5 mEq/l

Ten wynik już nic nie znaczy bo jest to wysycenia krwi tlenem i CO2 oraz inne parametry i ma on znaczenie własciwie tylko w danej chwili .Masz za mało tlenu i za niską saturację ,jesli nic nie mówili to znaczy ze jest to i było dla lekarzy albo niemiarodajne albo nieistotne .W jakim kierunku poszła diagnostyka ?Jakie rozpoznanie ?

Na izbę zgłosiłam się z dusznością wlaśnie która utrzymuje sie już kilka miesięcy,ale nasila się ciągle;( Stwierdzono tachykardie i niedobór potasu i wypuścili mnie do domu.A duszności nadal są,nie wiem co z nimi zrobić Dodam że miałam holter ekg i podstawowa biochemie,poza potasem wyszła ok.Ale martwi mnie ta gazometria,chyba nie jest to normalne że taki wynik się utrzymuje a raczej spada,ponieważ 3miesiace temu miałam sat94.% i prężność też była lepsza

Duszności są wszędzie i raczej stałe.nie zauważyłam aby gdzieś ustępowały bądz nasilały się.Jak mnie dopadły jakies 8miesiecy temu tak trzymają do dziś:(Uwierzyła bym że są nerwicowe,bo fakt zmagam sie z epizodami nerwicy,ale w tym przypadku duszność występuje przy hiperwentylacjii czyli nadmiar tlenu,a nie niedobór jak mam teraz. Dziękuję Ci za odpowiedzi,szukam już odpowiedzi wszędzie We wtorek ide do kardiologa,ale nie wiem czy to ma sens jak miałam holtera,to raczej wiecej sie nie dowiem